Vietnamesiska vårrullar med lax.

Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Vietnamesiska vårrullar på fat
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

129,00 kr


logo

1 h 0 min

Vårrullarna består av krispiga grönsaker, lax och risnudlar som rullas in i rispapper. Sedan doppar man hela härligheten i goda dippsåser. Favoriterna är helt klart min jordnötssås och min sötstarka srirachamajo. De vietnamesiska vårrullarna kan du fylla med vad du önskar: rökt lax, gravad lax eller varför inte Salmalax. Grönsakerna går även att variera efter tycke och smak men jag gillar kombinationen av de mjuka glasnudlarna mot krispig kål och morötter. Nästa gång strör jag kanske även i lite rostade jordnötter. Perfekt till jordnötssåsen! Jag blötlägger rispappret ett åt gången. Och när jag rullar ihop mina vårrullar gör jag det på en fuktig handduk. Detta gör att rispappret inte fastnar på köksbänken och det blir lättare att få till snygga rullar som inte går sönder.

Marinerad lax:

Ingredienser

  • 2 laxfiléer

  • 2 msk sesamolja

  • saft från 1/2 lime

  • 1 msk sesamfrö

  • salt

Gör så här

    1. Ringla sesamolja och pressad lime över laxen. Strö över sesamfrö och salt.

    2. Ugnsbaka i 20 minuter på 175°C.

Glasnudlar:

Ingredienser

  • 1 paket glasnudlar

Gör så här

    1. Koka nudlarna enligt förpackningen.

Grönsaker:

Ingredienser

  • 2 morötter

  • 1/2 gurka

  • 1 bit rödkål

  • 4 polkabetor

Gör så här

    1. Skala och skär morötter, gurka och rödkål i fina strimlor.

    2. Tvätta och ansa polkabetorna, hyvla dom tunt i en mandolin.

Sötstark srirachamajo:

Ingredienser

  • 1 dl majonnäs

  • 1 msk sötsur sås

  • 2 msk sriracha

  • saft från 1/2 lime

  • salt

Gör så här

    1. Blanda majonnäs, sötsur sås, sriracha, salt och lime.

    2. Smaka av och tillsätt eventuellt mer om så behövs.

    3. Ställ kallt.

Jordnötssås

Ingredienser

  • 1 dl vatten

  • 3/4 dl jordnötssmör

  • 1 msk soja

  • 1 msk sesamolja

  • 1/2 lime

  • 1 msk finriven ingefära

Gör så här

    1. Mixa vatten, jordnötssmör, soja, sesamolja, saft från 1/2 lime och ingefära till en slät sås.

    2. Ställ kallt.

Vårrullarna:

Ingredienser

  • 14 ark rispapper

  • 1 kruka thaibasilika

Gör så här

    1. Lägg ut några blad thaibasilika i mitten av rispappret. Lägg sedan på ett par skivor polkabetor.

    2. Placera ut risnudlar, morötter, gurka, kål och lax över de skivade rödbetorna. Rulla och vik in kanterna till en tight rulle. Uppblött rispapper är töjbart, så var inte rädd att sträcka ut det när du rullar ihop rullen.

    3. Placera ut på ett stort fat. Dela dom gärna så man ser den fina fyllningen.

    4. Servera direkt tillsammans med dippsåserna.

Vintips till vårrullar:

YOKO Riesling

129,00 kr


Servera de vietnamesiska vårrullarna med YOKO Riesling som har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.