Banh Mi - Vietnamesisk baguette.
Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.
Vårrullarna består av krispiga grönsaker, lax och risnudlar som rullas in i rispapper. Sedan doppar man hela härligheten i goda dippsåser. Favoriterna är helt klart min jordnötssås och min sötstarka srirachamajo. De vietnamesiska vårrullarna kan du fylla med vad du önskar: rökt lax, gravad lax eller varför inte Salmalax. Grönsakerna går även att variera efter tycke och smak men jag gillar kombinationen av de mjuka glasnudlarna mot krispig kål och morötter. Nästa gång strör jag kanske även i lite rostade jordnötter. Perfekt till jordnötssåsen! Jag blötlägger rispappret ett åt gången. Och när jag rullar ihop mina vårrullar gör jag det på en fuktig handduk. Detta gör att rispappret inte fastnar på köksbänken och det blir lättare att få till snygga rullar som inte går sönder.
2 laxfiléer
2 msk sesamolja
saft från 1/2 lime
1 msk sesamfrö
salt
Ringla sesamolja och pressad lime över laxen. Strö över sesamfrö och salt.
Ugnsbaka i 20 minuter på 175°C.
1 paket glasnudlar
Koka nudlarna enligt förpackningen.
2 morötter
1/2 gurka
1 bit rödkål
4 polkabetor
Skala och skär morötter, gurka och rödkål i fina strimlor.
Tvätta och ansa polkabetorna, hyvla dom tunt i en mandolin.
1 dl majonnäs
1 msk sötsur sås
2 msk sriracha
saft från 1/2 lime
salt
Blanda majonnäs, sötsur sås, sriracha, salt och lime.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer om så behövs.
Ställ kallt.
1 dl vatten
3/4 dl jordnötssmör
1 msk soja
1 msk sesamolja
1/2 lime
1 msk finriven ingefära
Mixa vatten, jordnötssmör, soja, sesamolja, saft från 1/2 lime och ingefära till en slät sås.
Ställ kallt.
14 ark rispapper
1 kruka thaibasilika
Lägg ut några blad thaibasilika i mitten av rispappret. Lägg sedan på ett par skivor polkabetor.
Placera ut risnudlar, morötter, gurka, kål och lax över de skivade rödbetorna. Rulla och vik in kanterna till en tight rulle. Uppblött rispapper är töjbart, så var inte rädd att sträcka ut det när du rullar ihop rullen.
Placera ut på ett stort fat. Dela dom gärna så man ser den fina fyllningen.
Servera direkt tillsammans med dippsåserna.
135,00 kr
Servera de vietnamesiska vårrullarna med YOKO Riesling som har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Recept: Linnéa Seidel
Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »Bibimbap är en koreansk maträtt som betyder "blanda ihop". Rätten består av ris som toppas med massa goda grejer som marinerad svamp, kimchi och grönsaker.
Läs mer »En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.
Läs mer »Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs mer »