Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås.

Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.

Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås, på vitblå tallrik på ett träbord.

En vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås med en skvätt vin i, härligare middag än så kan jag knappast komma på just nu.

Ofta kan just stek av vildsvin vara lite ojämn i formen, bind upp den med steksnöre så får den en jämnare form och tillagas också mer jämnt i ugnen. Jag serverar en riktigt gräddig sås med smak av örter och torkade trattkantareller till. Som pricken över i.

/Linnéa Seidel

Vildsvinsstek.

Ingredienser

  • ca 1 1/2 kg vildsvinsstek

  • smör till stekning

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175°C.

    2. Bind upp steken och krydda den med salt och peppar. Bryn den i smör runt om tills steken får en fin färg.

    3. Stick i en ugnstermometer och tillaga steken på 175°C tills innertemperaturen når 72°C.

    4. Låt köttet vila minst 15 minuter under folie.

Rotsaker i ugn.

Ingredienser

  • 300 g morötter

  • 300 g palsternacka

  • 500 g delikatesspotatis

  • olja

  • salt

  • färska örter

Gör så här

    1. Skala morötter och palsternacka. Skär i stavar, halvera potatisen. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och salt.

    2. Ugnsrosta i 175°C i cirka 30 minuter.

    3. Strö färska örter över.

Örtig gräddsås.

Ingredienser

  • 2 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 dl rött vin

  • 3 dl grädde

  • 2 tsk soja

  • 1/2 msk viltfond

  • färsk timjan

  • torkade trattkantareller

  • salt

Gör så här

    1. Smält smöret i en kastrull.

    2. Rör ner mjölet och tillsätt vinet och grädden, lite i taget. Ha i soja, fond och finhackad timjan.

    3. Smula i torkade trattkantareller. Smaka av med salt.

Vin som passar till vildsvin:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Ett fruktigt och trevligt vin som klarar sig utmärkt på egen hand, men passar även mycket bra tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare rätter på kött, fågel eller grönsaker.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel