Xavier Châteauneuf du Pape - ekologiskt certifierad sedan 2017.
Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt i harmoni med naturen, och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade.
Läs mer »Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Frankrike
Systembolaget nr:
2151
125,00 kr
En vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås med en skvätt vin i, härligare middag än så kan jag knappast komma på just nu.
Ofta kan just stek av vildsvin vara lite ojämn i formen, bind upp den med steksnöre så får den en jämnare form och tillagas också mer jämnt i ugnen. Jag serverar en riktigt gräddig sås med smak av örter och torkade trattkantareller till. Som pricken över i.
/Linnéa Seidel
ca 1 1/2 kg vildsvinsstek
smör till stekning
Sätt ugnen på 175°C.
Bind upp steken och krydda den med salt och peppar. Bryn den i smör runt om tills steken får en fin färg.
Stick i en ugnstermometer och tillaga steken på 175°C tills innertemperaturen når 72°C.
Låt köttet vila minst 15 minuter under folie.
300 g morötter
300 g palsternacka
500 g delikatesspotatis
olja
salt
färska örter
Skala morötter och palsternacka. Skär i stavar, halvera potatisen. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och salt.
Ugnsrosta i 175°C i cirka 30 minuter.
Strö färska örter över.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl rött vin
3 dl grädde
2 tsk soja
1/2 msk viltfond
färsk timjan
torkade trattkantareller
salt
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet och tillsätt vinet och grädden, lite i taget. Ha i soja, fond och finhackad timjan.
Smula i torkade trattkantareller. Smaka av med salt.
125,00 kr
Ett fruktigt och trevligt vin som klarar sig utmärkt på egen hand, men passar även mycket bra tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare rätter på kött, fågel eller grönsaker.
Recept: Linnéa Seidel
Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt i harmoni med naturen, och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade.
Läs mer »Galet goda vildsvinsfrikadeller i tomatsås från kokboken "Kocken & Jägaren" som är skriven av Mikael Einarsson och Hubbe Lemon.
Läs mer »Viner från Châteauneuf du Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »