Côte du Rhône – hem åt lättgillade och matvänliga viner.

Côtes du Rhône-vinerna är mycket populära både globalt och i Sverige och det är inte så svårt att förstå. Det är lätt att hitta både röda, rosé och vita viner som ger god utdelning både i smak och i prisvärdhet.

Côte du Rhône i Rhônedalen.

Rhônedalen är Frankrike tredje största vinregion med 64.467 hektar vinodlingar. Regionen sträcker sig från Vienne i norr och till Avignon i söder. Väster om Avignon inkluderas vinområdet Costières de Nîmes som sträcker sig längre söderut och nästan når Medelhavet. Sydöst om Avignon har vi området Luberon som gränsar till Provence.

Det finns 54 olika ursprungsområden (AOC) inom Rhônedalen och en normal årsproduktion ligger kring 320 miljoner flaskor. Vi hittar här flera ursprung som får det att vattnas i munnen även på de mest kräsna vinälskarna. Eller vad sägs om Cornas, Côte Rôtie, Hermitage och Château Grillet i den norra delen samt Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Beaumes de Venise och Tavel i södra Rhônedalen.

Om vi tittar närmare på skörden 2023 så var 74 procent röda viner, 14 procent rosé och 12 procent vita viner. Det finns en stor bredd var det gäller vinernas stil, karaktär och användningsområde, men ofta är det lätt att hitta både prisvärda och matvänliga viner från Rhônedalen. Det är hela 37 olika druvsorter som är tillåtna, där grenache och syrah är viktigast bland de blå druvorna. Vanliga gröna druvor är viognier, grenache blanc, roussanne, muscat och clairette.

Côte du Rhône, Hermitage.
Vingårdar i Tain l'Hermitage i Côte du Rhône.

Côtes du Rhône – matvänliga och prisvärda viner

Viner med ursprungsbeteckningen Côtes du Rhône är klart dominerande då de står för 34 procent av Rhônedalens total produktion. Det är röda viner som dominerar, men vi tycker att också de vita- och rosévinerna är väl värda uppmärksamhet. De områden som är godkända för att producera dessa viner är spridda över sex departement och hela 172 kommuner. Totalt finns det 28.462 hektar vinodlingar, där den absolut största delen ligger i södra Rhônedalen. Här är 27 olika druvsorter tillåtna.

För de röda vinerna är de tre huvudruvor; grenache, syrah och mourvèdre som måste ingå med minst 70 procent. Grenache är obligatorisk med minst 30 procent, det senare gäller dock inte odlingar i norra Rhônedalen (Drôme). För de vita vinerna är huvuddruvorna som måste ingå med minst 80 procent bourboulenc, clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne och viognier

Côtes du Rhône-viner som vi rekommenderar:

Vita

Röda

15.04.2025

Grillat kött till vin från Xavier VignonMatcha mat och Châteauneuf-du-Pape.

Viner från Châteauneuf-du-Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.

Läs mer
Le Grand Manege, nytt vin från Côte-du-Rhône.En ny, kraftfull Côtes-du-Rhône intar manegen.

En starkt lysande stjärna på vinhimlen har tänts: Le Grand Manège Côtes-du-Rhône. Vinet är ett kraftfullt och elegant rött vin från hjärtat av Rhône.

Läs mer
Syrah, vindruvor på vingårdShiraz och Syrah – samma populära druva.

När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer
Kantareller och champinjoner upplagda på en tallrik Så väljer du vin till svamp.

Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept. 

Läs mer