Vinets doft och smak påverkas mycket av serveringstemperaturen. Lär dig mer om olika vintemperaturer och hur du gör för att servera ett vältempererat vin.
Det är få detaljer som påverkar vinets doft och smak så mycket som serveringstemperaturen. Generellt gör vi misstaget att servera vita viner för kalla och röda för varma. För att inte gå miste om vinets balans och dess fina aromer är det viktigt att tänka på temperaturen. Här går vi närmare in på hur temperaturen påverkar vinet och guidar dig till rätt temperatur.
Vita viner serveras ofta kylskåpstemperade vid 4-7 grader, det är för kallt! Vid för kall temperatur döljs en stor del av vinets aromspektrum, fruktigheten och eventuell sötma hamnar mer i bakgrunden. Har vinet lagrats i ekfat kan lite strävhet från faten träda fram.
Om man serverar röda viner för kalla (10-12 grader) blir strävheten naturligtvis ännu mer framträdande eftersom det finns större mängd tanniner i röda viner. Tänk på att det alltid är bättre att servera det röda vinet för svalt än för varmt. Vinet når ju snart en högre temperatur i glasen.
Viner som serveras för varma (vita viner över 14 grader, och röda över 20 grader) kan upplevas klumpiga och alkoholrika. Fräschören, syran och fruktigheten tonas ner. Det finns en risk att vinet känns eldigt, grovt, lite jolmigt och för sött.
Ett vedertaget begrepp är att röda viner ska serveras vid rumstemperatur - glöm det! Den regeln härstammar från en tid när vi hade 16-18 grader i hemmet. Att servera ett vin i dagens rumstemperatur vid cirka 20-23 grader är inte alls att rekommendera.
Du behöver inte äga en vinkyl, det finns många sätt att få till en bra vintemperatur:
30-minutersknepet: Samma dag som vinet ska serveras ställer du, på morgonen, in de vita vinerna i kylen och låter de röda vara i rumstemperatur (20-22 grader). En halvtimme före middagen ställer du ut det vita vinet på bordet och det röda åker in i kylen. Efter en halvtimme har det vita vinet nått cirka 10 grader och det röda i kylen cirka 19 grader.Vill du ha en något högre temperatur på det vita vinet tar du ut det en kvart tidigare och det röda (om du vill ha lite lägre temperatur) kan vara inne i kylen ytterligare en kvart.
Snabbkyla: Om du behöver snabbkyla ett vin från 22 grader till 10 grader tar det cirka 10 minuter i en ishink med is och vatten. Om du bara lägger den kallt vatten tar det cirka 15 minuter.
Få upp temperaturen: Om du behöver få upp temperaturen från kylskåpstemperatur (4-6 grader) kan du lägga vinet i rumstempererat vatten (20-22 grader), då tar det cirka 15 minuter att nå en serveringstemperatur på runt 17 grader. Vi avråder bestämt från att använda varmt vatten (svårt att ha koll på när det når rätt temperatur), eller att ställa flaskan vid ett varmt element eller eldstad för att höja vinets temperatur.
Mousserande viner med restsötma
Halvsöta till söta vita viner
Roséviner med restsötma
Blommiga druvsorter med mild syra
Torra till halvtorra vita viner
Torra roséviner
Fylliga och torra mousserande viner
Torra starkviner
Lätta röda viner
Halvtorra till söta starkviner
Medelfylliga och fylliga röda viner
Söta röda viner
Prova dig fram, vad som är exakt ”rätt” temperatur är i högsta grad en smaksak.
Lycka till!
Argentina
89 kr
Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.
Nya Zeeland
179 kr
189 kr
Doften i Kim Crawford Sauvignon Blanc är intensiv och uttrycksfull med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med hållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.
Sydafrika
229 kr
Prisbelönt vitt vin med smaker av persika, citrus och vanilj. Passar utmärkt till fisk och rätter av ljust kött.
Italien
155 kr
Doften i Villabella Morlongo Bardolino är fruktig och lätt blommig med inslag av körsbär, hallon, röda vinbär, körsbärsblom och en fläkt av kryddor. Smaken är lätt och elegant med fräsch syra och fina smaker av röda frukter samt en klädsam fläkt av kryddor och blommor.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, inbyggnation, funktioner, design, märke med mera.
Läs merVår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.
Läs merLäs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?
Läs merI Sverige är det väldigt enkelt att göra en privatimport av vin eller annan alkohol genom Systembolaget. Här förklarar vi steg för steg hur processen går till när du som privatperson vill importera vin eller sprit.
Läs mer