Vinets temperatur har stor betydelse för din vinupplevelse.

Vinets doft och smak påverkas mycket av serveringstemperaturen. Lär dig mer om olika vintemperaturer och hur du gör för att servera ett vältempererat vin.

Vinets temperatur har betydelse för upplevelsen

folk o folk guidar dig till rätt temperatur

Det är få detaljer som påverkar vinets doft och smak så mycket som serveringstemperaturen. Generellt gör vi misstaget att servera vita viner för kalla och röda för varma. För att inte gå miste om vinets balans och dess fina aromer är det viktigt att tänka på temperaturen. Här går vi närmare in på hur temperaturen påverkar vinet och guidar dig till rätt temperatur.

Hur smakar ett för kallt vin

Vita viner serveras ofta kylskåpstemperade vid 4-7 grader, det är för kallt! Vid för kall temperatur döljs en stor del av vinets aromspektrum, fruktigheten och eventuell sötma hamnar mer i bakgrunden. Har vinet lagrats i ekfat kan lite strävhet från faten träda fram.

Om man serverar röda viner för kalla (10-12 grader) blir strävheten naturligtvis ännu mer framträdande eftersom det finns större mängd tanniner i röda viner. Tänk på att det alltid är bättre att servera det röda vinet för svalt än för varmt. Vinet når ju snart en högre temperatur i glasen.

Hur smakar ett för varmt vin 

Viner som serveras för varma (vita viner över 14 grader, och röda över 20 grader) kan upplevas klumpiga och alkoholrika. Fräschören, syran och fruktigheten tonas ner. Det finns en risk att vinet känns eldigt, grovt, lite jolmigt och för sött. 

Rött vin i rumstemperatur - not anymore!

Ett vedertaget begrepp är att röda viner ska serveras vid rumstemperatur - glöm det! Den regeln härstammar från en tid när vi hade 16-18 grader i hemmet. Att servera ett vin i dagens rumstemperatur vid cirka 20-23 grader är inte alls att rekommendera.

Att temperera vin

Du behöver inte äga en vinkyl, det finns många sätt att få till en bra vintemperatur:

Rekommenderade serveringstemperaturer för olika typer av vin

8-10°C

10-12°C

14-16°C

16-18°C

Prova dig fram, vad som är exakt ”rätt” temperatur är i högsta grad en smaksak. 

Lycka till!

5 välgjorda viner och i vilken temperatur de smakar som bäst:

Vinkyl - det ska du tänka på inför ditt köp.Köpa vinkyl – detta ska du tänka på.

Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, inbyggnation, funktioner, design, märke med mera.

Läs mer
Efterrätt i glas med kokta päron med vaniljyoghurtDessertvin - att välja dryck till efterrätten.

Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.

Läs mer
orangevin och mousserande vinOrangevin: Orange är den nya trendiga vinfärgen.

Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?

Läs mer
Så privatimporterar du vin och sprit i Sverige.Privatimportera vin & sprit - så gör du.

I Sverige är det väldigt enkelt att göra en privatimport av vin eller annan alkohol genom Systembolaget. Här förklarar vi steg för steg hur processen går till när du som privatperson vill importera vin eller sprit.

Läs mer