En kryssning där du upplever skärgården på nära håll.

Vi har tagit reda på vad som skiljer Birka Cruises kryssningar från andra.

Kryssning med solnedgång

Att kryssa på Östersjön har blivit alltmer populärt. Antalet resenärer ökar år från år och de skandinaviska rederierna lockar även turister långväga ifrån. folk o folk har pratat med Satu Andersson, vd för Birka Cruises, som är ett utpräglat kryssningsrederi med hemmahamn i Stockholm.

Birka Cruises är ett av de mindre rederierna som utgår från Stockholm. De har ett fartyg som kan ta ombord 800 passagerare och har 715 passagerarhytter.

– Vi är ett renodlat kryssningsfartyg utan bilar och bildäck. Hela fartyget är till för att våra gäster ska få uppleva, delta i nöjen, umgås, äta och ha det bra. Vi är ett företag för människor och inte en transporttjänst från A till B, säger VD Satu Andersson.

Den stora skillnaden mellan Birka Cruises och många av de andra fartygen som har Stockholm som hemmahamn är att de inte har en särskild tidtabell att förhålla sig till. I grunden finns skärgårdskryssningar på 21 timmar som går från Stockholm via Mariehamn och tillbaka. Ibland tar dessa med passagerarna på en guidad tur genom den vackra Möjaleden eller passerar ett flertal fyrar vid den speciella ”fyrkryssningen”. De kan ibland också ha olika teman ombord.

– Eftersom M/S Birka Stockholm är mindre än många andra fartyg kan vi ta oss in i trängre passager och du kan uppleva skärgården på nära håll, förklarar Satu.

Vad är en ”typisk kryssning” hos er? Eller finns det?

– Nej, det beror på vad du vill uppleva och göra. Upplevelsen börjar redan här i terminalen någon eller några timmar innan avgång. Vi har café, bar och terrass här, och gästerna omhändertas redan innan de går ombord.

Sommartid är Birkaterminalens terrass förmodligen ett av Stockholms häftigaste barhäng. Den ligger utmed vattnet, en våning upp och med fantastisk utsikt mot Kastellholmen.

– När du väl kliver ombord och känslan av att vara på väg infinner sig, då händer mycket. Antingen går du på spa eller besöker någon av barerna och provar de olika dryckesalternativen. Eller så bokar du bord i restaurangerna och går upp på terrassen och njuter av utsikten, säger Satu entusiastiskt.

Dessutom finns olika nöjen beroende på vilken typ av kryssning som gästen har bokat.

Det kan vara musiker som spelar alltifrån unplugged där det är lite mer akustisk spelning och man kommer närmare artisten till större band eller där kryssningsvärdarna står för underhållningen.

Olika kryssningar har varierande utbud. I aktivitetsprogrammet finns alltifrån bubbel-, whisky och vinprovning till sminkskola, modevisning och föreläsningar om livet ombord. Birka satsar också mycket på saker att göra tillsammans med barn på kryssningarna.

– Vi har inget stort bollhav eller vattenrutschkanor utan föredrar att i stället ha lekfulla aktiviteter med de yngre. Reser du med barn hos oss ska du resa för att umgås med dem.

Satu berättar att de ofta får positiv återkoppling från barnen –  att de tycker om att vara ombord på Birka eftersom då får de umgås med mamma och pappa, leka och ha skoj.

Långkryssningarna ökar

Varje år finns det ett antal längre kryssningar på programmet som omfattar två till fem dagar. Intresset för dessa ökar år från år, även hos de yngre generationerna.

– När vi letar nya destinationer är det mycket att tänka på. Det måste finnas intressanta utflyktsmål och saker att göra. Mat- och dryckesupplevelser har hög prioritet hos oss, både ombord och i land. Dessutom måste hamnen vara tillräckligt stor och ha kapacitet för att kunna ta emot 1 500–1 700 personer när vi lägger till vid kajen, som vill ta sig iväg för att uppleva resmålet.

Sommartid är Visby en av rederiets hemmahamnar. Många av Birkas långkryssningar passerar där när de är på väg till exempelvis Bornholm och Köpenhamn eller tyska ön Rügen.

Vid dessa kryssningar köper gästerna ett halvpensionspaket och lägger till utflykter.

– Det är väldigt bekvämt. Du kommer till en ny destination varje morgon, men slipper flytta på packning eftersom du har din hytt och samma boende under hela kryssningen.

Man äter middag och frukost ombord och det finns massor av aktiviteter med allt ifrån morgongympa till föreläsningar. Resorna till nya destinationer görs på natten, båten ligger vid en ny kaj varje morgon.

Kryssning med natur eller jultomten

– En av våra populäraste kryssningar är Världsarvskryssningen då vi anlöper både Vasa och Höga Kusten. Du kan uppleva världens högsta kustlinje med de djupa vikarna och branta bergen både från sjö- och landsidan. Det är otroligt vackert.

En annan populär kryssning är SantaCruise vid jul. Fartyget är fyllt med julgranar, julpynt, pepparkakshus, julmat och allt annat som hör julen till. På julafton anlöper man Kemi Niemi i Finland.

– Därifrån har vi en timmes bussfärd till Rovaniemi där vi hälsar på tomten.

– Jag brukar tänka när man är ombord på vintern och solen skiner och det är klart, kargt och vackert – att då är det helt magiskt.

De som inte vill ge sig ut på utflykter på dagarna under kryssningar kan välja att ta det lugnt ombord.

– Översta däck är till för att njuta. Där kan du hitta ett eget litet hide-away i en stol. Vi har också ett löpardäck högst upp där du kan springa eller promenera runt.

Det finns en del fördomar kring Östersjöns färjor, men enligt Satu är detta en kvarleva från forna tider.

– Vi är alltid tydliga med vilken typ av kryssningar vi har, så att gästen ska kunna välja den som passar dem. Om det är en kryssning med mer hålligång och fest har vi gått ut med det i förväg.

De arbetar också med preventiva åtgärder för att komma bort från fördomarna, med allt vad gäller säkerhetskontroller och ålder på passagerarna.

– Vi tar stort ansvar för vårt värdskap ombord. Skulle det bli lite stökigt någonstans vet personalen vad de har för befogenheter för att styra upp.

– Kryssningarna i dag är inte vad de var förr. I dag jobbar alla rederier med att erbjuda en kvalitativ upplevelse, säger Satu avslutningsvis.

Dryck till fiskrätter

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Finca Las Moras Chardonnay fungerar mycket bra tillsammans med något tyngre fiskrätter. Utmärkt till halstrad röding där syran i vinet försiktigt skär igenom den lite feta fisken.