Paris för foodisar – 5 spännande matupplevelser.

Den franska huvudstaden är ett välkänt mecka för alla som uppskattar god mat och dryck. Men det är lättare om man vet var man ska leta. Här har vi samlat några tips på destinationer i Paris för alla er foodisar!

Mattips i Paris.

Fransmännen älskar sin mat, och utbudet här går inte att jämföra med det vi hittar i svenska butiker. Varför inte köpa med någon av läckerheterna hem som souvenir. folk o folk har besökt några av deras mest kända matmarknader och har även två tips på två restauranger – en klassiker och en för skaldjursälskaren.

Matmarknader:

Parisarnas lyxiga skafferi: La Grande Épicerie de Paris

Le Bon Marché är en ikonisk exklusiv butik på den vänstra stranden av Seine. Verksamheten slog upp portarna 1852 och anses vara världens första moderna varuhus. 1923 öppnade de sin gourmetavdelning, La Grande Épicerie de Paris. Översatt till svenska betyder det Paris stora livsmedelsbutik, och det är just vad det är. Här kan du spatsera runt i timmar och botanisera bland ett imponerade sortiment av produkter från världens alla hörn. Allt från exotiska kryddor och oljor, till sällsynta teer, kaffe, choklad. Vi hittar till exempel flera hyllor som enbart innehåller olika sorters senap, sylt, tomatsås och så vidare. Naturligtvis hittar vi även färskvaror i deras ost-, kött- respektive fiskdisk. Om du är ute efter fisk eller skaldjur bör du ta dig hit innan lunch, innan det är alltför utplockat av den dagliga leveransen av färska produkter. Här finns också en hel avdelning med frukter och grönsaker, bara utbudet av en rad olika sorters svampar var så stort att vi tappade räkningen. Och vi är ju i Frankrike, så naturligtvis hittar vi också långa hyllor med vin och en med bröd. Och så vidare… 2017 öppnade den populära livsmedelsbutiken en filial på andra sidan Seine, i Paris 16:e arrondissementet, det vill säga i stadens mest exklusiva kvarter. I den här butiken är det om möjligt, ännu mer exklusivt än originalet. De två butikerna är inga butiker som du kilar in i för att köpa en liter mjölk. Hit går du för att du är intresserad av mat och tycker om att testa nya, spännande saker och smaker. Risken är dock att du drabbas av beslutsångest av det stora urvalet. Men det kan det vara värt – om det inte vore för priset. Det här är en exklusiv butik och inte ett ställe där man kan fynda.

La Grande Épicerie de Paris.
Inne på La Grande Épicerie de Paris.

Adresser:

Den klassiska butiken hittar du på 38, rue de Sèvres, 7:e arrondissementet

Metro: Sèvres-Babylone

Och den senare senaste på 80, rue de Passy, 16:e arrondissementet

Metro: La Muette


Exklusivt på Lafayette Maison le Gourmet

Om du inte redan har tröttnat på exklusiva mathallar så kan du bege dig till en av Paris största shoppinggator. Boulevard Haussman och det ikoniska och mer kända varuhuset Gallerie Lafayette. Precis som Le Bon Marché har de även en stor livsmedelsavdelning tvärs över gatan från huvudbutiken.

Precis som ovan nämna mathall, erbjuder det här Lafayette Maison le Gourmet hyllmeter efter hyllmeter proppfulla med alltifrån lyxiga till ordinära livsmedel från hela världen, och en stor variation på olika sorter inom varje produkttyp. Det som skiljer de två exklusiva butikerna åt är möjligheten att sitta ner och ta sig en bit mat. Gallerie Lafayettes matavdelning erbjuder helt enkelt fler platser för dem som vill sätta sig ned och smaka på läckerheterna.

Lafayette Maison le Gourmet.
På Lafayette Maison le Gourmet hittar du massor av läckerheter.

Adress:

35 Boulevard Haussmann, 9:e arrondissimentet

Metro: Chaussée d'Antin - La Fayette


Den genuina Marché des Enfants-Rouges

Om du i stället vill uppleva en mer genuin matmarknad råder vi dig att i stället ta dig till det som sägs vara den äldsta täckta matmarknaden i Paris: Marché des Enfants-Rouges. Den historiska marknaden ligger i 13:e arrondissementet och har anor så långt tillbaka som 1600-talet. Det lite udda namnet, som på svenska översätts till ”De röda barnens marknad” härstammar från det barnhem som en gång låg på platsen, vars barn var klädda i röda kläder. Hit är perfekt att gå om du vill botanisera bland frukt, grönsaker, kryddor, fisk, kött och ost med mera. Den här marknaden är mer autentisk än de ovan nämnda och priserna mer humana. Hit kommer de ”vanliga parisarna” för att göra sina dagliga inköp, även om en och annan turist också hittar hit. Här finns också ett stort utbud av matstånd med små restauranger som erbjuder mat från olika kök.

När folk o folk hade vägarna förbi någon gång strax efter lunch så höll flera av matstånden på att packa ihop, och fiskdisken hade helt stängt, trots att det var flera timmar kvar av dagen. Så om du vill uppleva kommersen bör du ta dig hit på förmiddagen, och kan sedan koppla av efter shoppingen med en lunch eller fika på plats. Det finns sittplatser både inom- och utomhus där du kan njuta av maten och atmosfären.

Marché des Enfants-Rouges.
Marché des Enfants-Rouges är lite mer genuin och folklig.

Adress:

39, Rue de Bretagne, 3:e arrondissementet

Metro: Filles du Calvaire


Matställen

För skaldjursälskaren: Clamato

Med dagliga leveranser från franska fiskehamnar är restaurangen Clamato ett av toppvalen för de som är förtjusta i skaldjur. Särskilt om du har gått bet på att få bord på någon av stadens andra populära sjömatsrestauranger – Clamato tar nämligen inga reservationer. Men för att vara på den säkra sidan är det bra att ta sig hit redan vid 19-tiden när det öppnar, då det är först till kvar som gäller. Atmosfären är gästvänlig, mysig och inte det minsta snobbig, trots att de tilldelats en BiB Gourmand i Michelinguiden. Testa gärna deras magnifika skaldjursplatå.

Skaldjursplatå på Clamato.
Missa inte en skaldjursplatå på Clamato.

Adress:

80 Rue de Charonne, 11:e arrondissementet

Metro: Charonne


Klassikern: Les Deux Magot

Känn historiens vingslag och boka bord på Les Deux Magot vid Saint-Germain-des-Prés. Här serveras klassisk fransk mat och läckra bakverk. Men det är inte främst för matens skull som du välja Les Deux Magot. Det välkända franska cafét har legat på samma plats sedan 1884 och är vida känt för att ha varit en populär mötesplats för författare, konstnärer och intellektuella sedan i början av 1900-talet. Simon de Beauvois, Jean-Paul Sartre, Ernest Hemingway, Albert Camus och Pablo Picasso för att nämna några av dem som har suttit här i timtal och diskuterat konst, litteratur och filosofi.

Njut av den autentiska atmosfären och den vackra art deco-inredningen inne i restaurangen eller sitt på den stora uteserveringen och beskåda myllret av både parisare och turister som passerar i det livliga området.

Namnet? Det kommer från de två kinesiska figurerna – magiker – som pryder restaurangen.

Les Deux Magot vid Saint-Germain-des-Prés
Les Deux Magot vid Saint-Germain-des-Prés.

Adress:

6 Place Saint-Germain des Prés, 6:e arrondissementet

Métro: Saint-Germain-des-Prés

Av: Åsa Larsson

04.07.2023