O.P. Army - i första ledet för O.P. Anderson.

Inspirationen flödade på invigningen av O.P. Anderson Distillery i Sundsvall. Drinkarna serverades av O.P. Army, den slutna gruppen bartenders som ska hjälpa O.P. Anderson ta nästa steg.

Krog 20hundra5

Att försöka förklara vad O.P. Army är för något har sina utmaningar. Enkelt kan vi säga att det är en sluten grupp bartenders och mixologer (mestadels från Stockholm) som tycker om, marknadsför och värnar om O.P. Anderson som spritsort och som varumärke. Den svårare förklaringen lutar nästan åt det andliga hållet.

För den icke insatte kan det vara något svårt att greppa hur en traditionell och historiskt anknuten spritsort som O.P. Anderson blivit en favorit bland några av Stockholms största cocktail -och drinkinnovatörer. Altias egna Calle Magnusson, som var med och startade O.P. Army för några år sedan, har en förklaring.

- Det svåra ligger verkligen i trenden idag. Alla vill jobba med produkter som är autentiska. Det måste finnas en historia och spårbarhet bakom, och O.P. uppfyller alla de kriterierna, säger Calle.

O.P. Army har ingen militant koppling, förutom kanske om någon förolämpar O.P. Akvavit. Gruppen jobbar gemensamt för att ta O.P. Anderson vidare, inte minst som en cocktailingrediens. Utan stolthet till produkten och glädjen att jobba tillsammans hade gruppen överhuvudtaget inte funnits idag.

- När vi startade försökte vi ta in människor som kunde ha ett utbyte med varandra och en personkemi. Det enda vi egentligen gjorde var att starta en sluten Facebookgrupp, släppa några diskussionsämnen och sedan bara låta dialogen ta fart, säger Calle.

Rent ekonomiskt finns inte mycket att hämta i initiativet. Kärleken till produkten och hantverket räcker gott.

- Vetskapen om att medlemmarna i O.P. Army står för produkten gör att vi kan lita på att varumärket O.P. Anderson förvaltas väl på sociala medier och mässor runt om i världen, säger Calle.

För världen är precis vad som är målet för O.P. Anderson. På Dandelion i London, en av de tre högst rankade barerna i världen, står O.P. på bästa plats mitt i hyllan. O.P. boken, som Calle själv ligger bakom, är den enda boken som är exponerad på en egen hylla i baren.

- O.P. som spritsort har stor potential att ta över världen, men då ska det göras med äkthet. Vi kan liksom inte dra igång nåt PR-jippo och tro att det ska lösa sig så. Det måste växa organiskt och det tror jag det kommer göra.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit, den självklara snapsen på varje festbord. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far.