Nya buteljeringar från Bunnahabhain på Systembolaget.

Nyligen lanserades två nya, exklusiva buteljeringar från Bunnahabhain; French Brandy Cask Finish och Palo Cortado Cask Finish. Livets Goda har provat dem och här kan du läsa deras utlåtanden om whiskyn.

Två Cask Finish-lanseringar från Bunnahabhain

Bunnahabhain Distillery är beläget på norra delen av Sound of Islay, vilket sund delar Islay från Jura. Man har tidigare varit ett relativt ”stängt” destilleri för utomstående, men nu har man öppnat upp ett nytt Visitor´s Centre och tar emot besökare. Planen var att detta skulle ske tidigare, men så kom pandemin som fördröjde det hela. Den 25:e maj lanserades två nya tillskott från Bunnahbhain i Systembolagets beställningssortiment. Livets Goda har provat den fantastiska whiskyn och här nedan kan du läsa deras utlåtanden.

Bunnahabhain French Brandy Cask Finish 2008

95 poäng

Destillerad september 2008 och buteljerad i april 2019. Åtta år i bourbonfat och 2,5 års finish i franska brandyfat. Här lyser torkade frukter, plommon, russin, mogna äpplen citrus och röda bär med fudgekola, choklad och snygg vanilj i sötman. Vinös och nyanserad i de rökiga inslagen som drar med viol och tjärapastill i mynningen. I sista perioden har vi tobak, ceder och kaffebönor och just i den kommer det bästa spelet fram och här sätter sig whiskyn snyggt. En elegant akt.


Bunnahabhain Palo Cortado Cask Finish 1997

96 poäng

Destillerad november 1997 och buteljerad i april 2018, så 20 års lagring varav 18 i bourbon och sedan två års finish i ex sherryfat. Här infinner sig en närapå oemotståndlig rustik finess i whiskyn, med fast nyanserat fatgrepp, inristat peaty i den violigt lakritspräglade citrus, körsbär, mogna fikon, russin och äpplefruktigheten. Fina maritima saltstänk med steniga nyanser ger en vinöst tannindriven karaktär. Lång, släpande finish med utsökt sötad och stramt cederhumidordragen tobak. En gentleman med bra temperament i sitt kynne.