Samlare och trogen vän av Jack Daniel's.

Mats Ginning har har varit en hängiven vän av Jack Daniel's i över trettio år. Hans samling av whiskey flaskor och prylar har en egen hörna hemma i villan.

Gammal Jack Daniel's-flaska

Jack Daniel’s är världens största whiskeyproducent, men hamnar lite i skymundan i Sverige bland alla mindre, skotska maltwhiskys.

– Den förtjänar bättre, säger Mats Ginning, en 50-årig Linköpingsbo som inte vill sätta sin fot i en bar som saknar Jack Daniel’s i sitt sortiment.

Svenskarna har ett stort intresse och kunnande om whiskey. 

– Men kunskapen över lag gäller framför allt skotsk whisky. Det finns fördomar mot blended och amerikansk whiskey, som inte får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar, säger Neslihan Ergener, Business Development Manager för Jack Daniel’s i Sverige.

– Men de som gillar amerikansk whiskey, och i synnerhet Jack Daniel’s, de verkligen älskar varumärket och är mycket lojala, fortsätter hon.

folk o folk har träffat en av dessa hängivna Jack Daniel’s-fantaster, Mats Ginning. Mats fyllde nyligen femtio och han har odlat gemenskapen med ”Jack”, som han kallar sin whiskey, i över trettio år.

En egen Jack Daniel's-hörna

Mats Ginning

Vi träffas i ett garage hemma i den tjusiga villan i Ekängen utanför Linköping. Här har han inrett med sittgrupp, en stor samling Jack Daniel’s-prylar och massor av flaskor i olika storlekar och varianter.

Mats visar upp en t-shirt med tryck som ser ut som Jack Daniel’s-emblemet, men vid närmare blick är det hans eget namn i loggan. Och i stället för det sedvanliga ”No.7” står där talet ”50”.

– Den fick jag nyligen i femtioårspresent. Då fick jag även en Jack Daniel’s-datorväska, säger han stolt.

Adventskalender Jack Daniel's

Här finns förutom alla flaskor också strumpor, bältesspännen, tändare, spegel, korthållare, en dokumentmapp, choklad med whiskeysmak, cowboyhattar med märket på och en lång rad andra prylar. Han visar också en kitschig flaska med en metallplakett runt halsen prydd med den amerikanska örnen. Den låg i en låda med trycket ”Keep America Great”. 

Men varför har du fastnat för just Jack Daniel’s?

– För att det är så otroligt gott, svarar han snabbt. Den är lite söt, lagom rökig och helt enkelt jättegod.

Mats har eget företag och är mångsysslare. Han har gått restaurangskola, arbetat som pizzabagare och bartender i Norge, kört truck, arbetat med barn och går just nu grundläggande hästskötarutbildning. Under perioden som bartender fick han möjlighet att testa igenom en lång rad olika sorters whiskey. 

– Alla skulle dricka single malt och visst fanns det några som var goda. Men med handen på hjärtat var det aldrig någon som kom i närheten av Jack Daniel’s. Jag har läst att i blindtester föredrar åtta av tio den framför maltwhisky, säger han och ler.

Jack Daniel's special editions

I samlingen finns många olika Jack Daniel’s-flaskor i varierande åldrar. 

– Jag gillar de lite äldre flaskorna med runda axlar och samlar lite på dem.

Han visar en flaska av okänd ålder, men den är så gammal att korken har torkat. De lite ovanliga flaskorna köper han på Catawiki, som är en auktionssajt online för samlarobjekt.

– Där kan jag hitta samlarflaskor. Det går i vågor hur mycket jag handlar. När jag beställer trelitersflaskorna på Systembolaget köper jag två, tre stycken åt gången eftersom det är lite leveranstid – så att jag kan vara lugn ett tag.

Han medger att det även finns några flaskor i plast eftersom de är praktiska att ha med sig, de väger mindre och går inte sönder.

Vid vilka tillfällen dricker du helst din Jack Daniel's?

– När jag umgås med familjen. Eller så går jag ut hit, lyssnar på musik och sitter och njuter.

Hur vill du ha din Jack Daniel’s?

– Det beror på. Antingen i ett vanligt whiskeyglas och smutta på den eller som en shot - jag har en del shotsglas, säger han och pekar upp i ett skåp fullt med glas. 

Om han någon gång går ut på en pub eller bar föredrar han whiskey-cola.

Flaskor Jack Daniel's

– Det är inte samma njutningskänsla av att sitta och smutta på en shot i en bar, som det är i lugn och ro hemma. 

Kommer du ihåg någon kul Jack Daniel's-händelse?

– Alla händelser med Jack Daniel's är trevliga. Vi har alltid roligt Jack och jag, säger han och ler och fortsätter att berätta om ett härligt minne från drygt tio år tillbaka. 

Det var på Nancy’s whiskey pub i New York.

– Det var en liten, mysig bar och jag beställde en Budweiser och en shot med Jack. Jag var helt själv och tyckte att det var väldigt behagligt. 

Någon gång har det hänt att bartendern blandat colan med en annan sorts amerikansk whiskey, men det känner Mats direkt på smaken. 

– Då vill jag inte ha den. Och kommer jag in i en bar och de inte har Jack Daniel's går jag därifrån direkt, säger han bestämt.

Jack & Cola

Jack & Cola.


När len, fyllig Tennessee Whiskey mötte colans söta fizz föddes en Amerikansk klassiker bland cocktails. Jack Daniel's naturliga smak av vanilj gifter sig perfekt med cola.

Läs mer »