Världens bästa whisky?

Världens bästa whisky görs inte längre i Skottland. Vi ser en tydlig trend där whisky från andra världsdelar såsom Japan, Taiwan och Sverige vinner tävling efter tävling med sina utgåvor.

Håkan Dahlberg

Världens bästa whisky

När titeln "Världens bästa whisky" delades ut på World Whiskies Awards i år blev vinnaren i gruppen singlecask - inte alls otippat - whiskyn Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strength från Taiwan.

Även under 2015 så kammade just Kavalan hem första platsen när världens bästa single malt korades. Förhållandena i dessa länder är väldigt gynnsamma när det gäller lagring av whisky och tre års lagring i Taiwan motsvarar 8-10 år i Skottland, vilket visar sig då de på mycket kort tid producerar vinnare efter vinnare. Liknande förhållanden, dvs stora temperaturskillnader, är det även i Japan och Sverige. Alltså väldigt stor skillnad mot i Skottland där temperaturen ligger på en mycket jämn nivå. Att dessa destillerier dessutom gör ett ovanligt rent destillat borgar för en mycket trevlig slutprodukt.

Kavalan Solist

För mig personligen känns det väldigt kul då jag var en av de första i Sverige som fick möjligheten att prova Kavalan Solist. Det var en verklig upplevelse, särskilt med tanke på att den var väldigt ung.

Kavalan anger ju nu ingen ålder som ni vet. Den här whiskyn har definitivt växt upp fort och för mig är den ganska stiltypisk för bortre ostasien, tankarna går definitivt till japansk whisky. Så mina vänner, har ni inte provat Kavalan ännu, ge den en chans, ni kommer inte att bli besvikna. Det är trots allt världens bästa whisky.

Om Håkan Dahlberg

Driver sedan sommaren 2010 sveriges största whiskysida på facebook, Vi som älskar whisky.

Ålder: 48

Familj: Sambo och tre barn

Bor: Hörnefors

Jobbar: It-konsult vid Umeå universitet

Intressen: Whisky, tycker om att snickra och resa

Kör: Hyundai.

Favoritdryck: Whisky förstås, men även öl

Favoritmat: Hamburgare