Vi presenterar nu årgång 2023 av Mother’s Milk Shiraz från First Drop. Ett vin som med sin distinkta etikett och omedelbara charm gjort avtryck och uppskattas av så väl internationella kritiker som svenska konsumenter.
Addera goda vänner, en vitlöksdoftande potatisgratäng och en rosastekt ryggbiff. Ja, då är Mother's Milk Shiraz lika självklar som modersmjölken för den nyfödde.
First Drop grundades i Barossa 2004 och man samarbetar med småskaliga odlare i Barossa Valley och de närliggande regionerna McLaren Vale och Adelaide Hills. Målet är att skapa smakrika viner från exceptionella vingårdar; viner med personlighet som är lätta att ta till sig. Vinmakare då som nu är John Retsas.
Till årgång 2023 hämtas druvor från vingårdar i norra och nordvästra Barossa. Efter jäsning i temperatur-kontrollerade kärl lagras vinet 17 månader i större, neutrala franska ekfat.
Mother's Milk Shiraz
I glaset ett smakrikt och generöst vin av shiraz med komplexitet och toner av mörka körsbär, björnbär och kryddor. Mjuk textur och silkiga tanniner.
Härlig Saint-Joseph från dynamisk familjeegendom
Vi fortsätter med druvan syrah och här finner vi ett mycket välgjort vin från Saint-Joseph i norra Rhônedalen. Att Domaine Jean-Claude Marsanne är en egendom som förtjänar större uppmärksamhet är det ingen tvekan om.
Familjen Marsanne har odlat druvor i Saint-Joseph under flera generationer, men sålt dessa till andra egendomar, huvudsakligen Jean-Louis Chave. Under Jean-Claudes ledning började dock familjen buteljera under eget namn. Produktionen var ursprungligen endast för privat konsumtion och viss försäljning på gården, men har under de senaste 10-15 åren vuxit och numera går nästan hela skörden från familjens 9,6 hektar till familjedomänens viner.
Druvorna kommer från sju olika lieux-dit-områden: Chalaix, Les Côtes, Paradis, Montagnon, Les Oliviers, Saint-Joseph och Côte des Rivoires. De äldsta rankorna planterades 1940. Druvorna avstjälkades innan de krossades varsamt. Alkoholjäsningen ägde rum i öppna jäskar av rostfritt stål med hjälp av enbart den naturligt förekommande jästen. Extraktionen av färg och tanniner utfördes genom fottrampning. Vinet har lagrats 12-15 månader i franska ekfat. 70 procent av faten rymde 600 liter och 30 procent 228 liter. Totalt 30 procent av faten var nya.
Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph
I glaset bjuds det en nyanserad och inbjudande doft med toner av björnbär, hallon, viol färska örter samt charkuterier, svartpeppar och lagerblad. Smaken är väl sammansatt och presenterar fina inslag av björnbär, blåbär, fat, peppar, rökta charkuterier.
Två viner från finessinriktad vinmakare i Australien
Oakridge är en egendom som ligger i Coldstream, cirka två mil norr om Seville. Fokus hos Oakridge har alltid varit att få fram de olika uttrycken i Yarra Valley och de arbetar idag med elva olika vingårdar inom regionen. De absolut svalaste lägena på högre höjd går till chardonnay och pinot noir medan de något varmare vingårdarna närmare dalens botten är planterade med cabernet sauvignon och viognier. Det är ingen tvekan om att man är en stolt fanbärare för viner som uttrycker sin växtplats tillsammans med fräschör och elegans. Med firmans "Vineyard Series" vill man sätta ljuset på sina elva vingårdar.
Till Oakridge Vineyard Series Willowlake Chardonnay 2023 kommer druvorna från den nordligt sluttande vingården Willowlake, där jordmånen är en röd, järnhaltig vulkanjord. Traditionell vinifiering med handplockade druvor som pressades som hela klasar ner i franska ekfat om 500 liter (puncheons) för jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen. I glaset ett elegant vin med smak av gröna äpplen, grillad citrus och gul nektarin, citronzest samt en nötig ton och stenig mineralitet.
Från samma vingård kommer den uttrycksfulla Oakridge Vineyard Series Willowlake Pinot Noir 2023. Vinet lagrades i 11 månader i franska ekfat och visar sig ett balanserat och rödfruktigt, läskande vin.
Högklassig pinot från Santa Rita Hills
Vill ni upptäcka välgjorda pinot noir-viner från Kalifornien har det nu kommit ett ypperligt tillfälle. Här får vi ett härligt, nyanserat vin med kryddig doft med inslag av röda vinbär, körsbär, hallon, färska örter och mineral.
Domaine de la Côte ligger i den västligaste delen av Santa Rita Hills, i Santa Barbara County. Stilla havet är bara en knapp mil bort och ger tufft klimat med kalla vindar. De tätt planterade vinrankorna växer i mineralrik jord bestående av 25 miljoner år gammal havsbotten. Totalt förfogar man över sex olika vingårdslägen med stor spännvidd i karaktär. Jäsningen genomfördes i öppna cementtankar med hela klasar och startade enbart med hjälp av den naturliga jästen. Vinet har lagrats i 11 månader i neutrala, franska ekfat.
Rajat Parr och Sashi Moorman är två av de mest omtalade – och omdiskuterade – vinpersonligheterna i USA. På egendomen Domaine de la Côte producerar de strålande viner av pinot noir med Bourgognes stora viner som förebild. Rajat Parr är restaurangman och sommelier, Sashi Moorman är vinmakare. Tillsammans delar de passionen för balanserade och nyansrika viner, något som går stick i stäv mot den amerikanska traditionen med alkoholrika fruktbomber. Men idag är det deras typ av viner som bildar skola i Kalifornien.
DDLC Estate Pinot Noir
Elegant, kryddig, frisk, bärig smak med fin balans, inslag av tranbär, jordgubbar, skogshallon, mineral och sandelträ. Lång, elegant eftersmak.