Nu är det äntligen dags för en ny årgång av Seppeltsfield Barossa Shiraz och årgång 2023 visar upp ett ursprungstypiskt, fylligt och intensivt vin med smak av röda plommon, björnbär och bigarråer, svartpeppar och kryddiga ekfatstoner.
Seppeltsfield är en av Barossas riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. Redan vid denna tid hade man identifierat att klimatet passade utmärkt för Medelhavsdruvor.
Det moderna Seppeltsfield handlar speciellt om endruvsviner. Filosofin med dessa viner är att med nytänkande vinmakning lyfta fram de traditionellt odlade druvorna och lyfta in dem i samtiden med ett tydligt, fokuserat och elegant uttryck.
Seppeltsfield Barossa Shiraz
Fyllig, intensiv och klassisk Barossa shiraz. I glaset ett ursprungstypiskt fylligt och intensivt vin med smak av bland annat röda plommon, björnbär och bigarråer, svartpeppar och kryddiga ekfatstoner. Mycket trevligt till både lamm och vilt.
Chenin blanc från Vouvray ger elegans ett ansikte
Här bjuds vi en ypperlig och elegant chenin vars restsötma på 1,7 gram per 100 ml balanseras på bästa sätt med en frisk och ren fruktsyra. Vinet har fått 94 poäng av tidningen Wine Spectator. I glaset upptäcker man en fruktig och aromatisk doft med inslag av päron, persika, aprikos och örter. Sammetslen och mycket elegant smak med en hög välbalanserad syra och välintegrerad restsötma. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Clos du Bourg omfattar sex hektar där vinstockarna har en genomsnittsålder på 43 år. Druvorna skördades för hand i september och pressades skonsamt innan jäsningen. Vinet har lagrats sex månader i franska ekfat, demi-muids (600 liter).
Domaine Huet är en av de mest uppskattade vinproducenterna i Vouvray och har länge varit synonymt med exceptionella chenin blanc-viner och biodynamiska jordbruksmetoder. Godset grundades 1928 och fick världsomspännande erkännande för sina högkvalitativa viner. 2003 gick godset in i ett nytt kapitel när det förvärvades av familjen Hwang efter Gaston Huets bortgång. Deras vision för Domaine Huet är att bevara dess rika arv samtidigt som de främjar en hållbar vinproduktion. Deras respekt för gårdens traditioner kombinerat med innovation har gjort det möjligt för Domaine Huet att fortsätta producera viner av toppklass som speglar Vouvrays unika terroir. Domaine Huets viner är Demeter-certifierade och familjen Hwangs engagemang har säkerställt gårdens engagemang för biodynamisk odling med fortsatta investeringar i markhälsa och biologisk mångfald.
Välgjord pinot noir från Patagonien
Nu landar en härlig pinot noir på den tillfälliga hyllan. Kaiken har fått sitt namn från den vilda gås från Patagonien som flyger över Anderna, mellan Chile och Argentina. I likhet med denna fågel pendlade Aurelio Montes Sr mellan länderna under flera år. År 2000 valde han att starta sitt vineri i Mendoza. Vinet som nu lanseras är det enda i Kaikens portfölj som inte härstammar från Mendoza utan är hemmahörande på betydligt mer sydliga breddgrader, nämligen Patagonien.
Ultra Pinot Noir kommer från vingårdar i området Añelo där konstanta vindar och en låg luftfuktighet ger ideala förutsättningar för att odla högkvalitativa druvor. Druvorna delas upp och vinifieras med tre olika tekniker. Delar jäses som hela klasar med kolsyrejäsning medan andra delar fryses för en så kallad kryoextrahering innan alkoholjäsningen och den sista delen får jäsa i öppna träkar med daglig nedtryckning av skalmassan. Efter avslutad alkoholjäsning lagras de olika komponenterna separat i cirka åtta månader på fat innan ett urval görs och blandas.
Kaiken Ultra Pinot Noir
I glaset ett kryddigt och druvtypiskt vin med inslag av skogsbär, färska örter, orientaliska kryddor och choklad, välintegrerade fat och ett långt, friskt avslut.
Spännande spanjor från trendiga druvan mencia
Mencia är definitivt en druva i tiden och ett av det mest kända ursprungen är Bierzo i nordvästra Spanien. Druvorna kommer från olika vingårdar på 450–1100 meters höjd runt olika byar, främst Corullón och Villafranca del Bierzo, samt Viariz, Hornija, Valtuille de Abajo och Otero. Tillsammans omfattar de ungefär 90 hektar. Vinstockarna är mellan 50–110 år gamla.
Druvan mencia står för 85 procent, andra gröna druvor 10 procent och andra blå druvor för 5 procent. I vinet ingår små mängder av bland annat följande blå druvor: Alicante bouschet, gran negro, pan y carne och negreda. Dessutom ingår en del gröna druvor, bland andra jerez, valenciana och malvasía. Druvorna skördades mellan 29 augusti och 28 september. De avstjälkades delvis innan de pressades och musten fick sedan jäsa i en kombination av ekfat och ståltank. Vinet har lagrats 10 månader i ekfat av olika storlek.
Pétalos
I glaset en fruktig och något floral doft med inslag av mörka körsbär, hallon, jordgubbar, plommon, viol, örter, kryddor och fat. Fruktig smak med en hög välbalanserad syra och sammetslena tanniner. Lång harmonisk eftersmak.
Välbalanserad Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape är juvelen i kronan i södra Rhônedalen och här får vi ett synnerligen välsmakande exempel från den goda årgången 2022.
Vinet görs av 99 procent grenache och en procent mourvèdre. Druvorna avstjälkas inte och de olika vingårdarna jäses separat med undantag av några lägen som visat sig fungera väldigt bra att samjäsa. Lång jäsning i cementkar med tre till fyra veckors skalkontakt och en varsam extraktion i form av manuell nedtryckning av skalmassan. Jäsningen startar med de naturliga jäststammarna, men efter att jäsningen börjat ta fart tillsätts odlade jäststammar för att hjälpa de önskade jäststammarna vara i kontroll. Jäsningen tillåts nå 35 grader celsius som högst.
Domaine Font de Courtedune är en familjeägd egendom som nu drivs av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare. Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. I Châteauneuf-du-Pape är marken fördelad på fem vingårdar varav 40 procent är från appellationens mest prestigefyllda vingård Rayas.
Rödvin från portvinsdalen ger mycket för pengarna
I Dourodalen tillverkar man inte bara portvin och de röda vinerna går från klarhet till klarhet. Här ett vin från den ansedda egendomen Quinta do Portal, som väl speglar området potential för kraftfulla rödviner. Vinet har fruktig doft med inslag av röda bär, örter, kryddor och fat.
Druvorna är 45 procent tinta roriz, 40 procent touriga francesa och 15 procent touriga nacional som växer i en skifferrik jordmån. Druvorna skördades för hand. Musten fick jäsa i ståltank och en fjärdedel av vinet har lagrats nio månader i franska ekfat.
Mural Quinta do Portal
Medelfyllig smak med en fin fruktsyra och tydlig men balanserad tanninstruktur. Lång och komplex eftersmak.