Vinkalender - lista på vindagar 2025.

Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.

Kvinna som håller fram en klase vindruvor

Vinkalender

Missa aldrig en viktig vindag, ta tillfället i akt att prova en ny druvsort eller briljera med dina vinkunskaper. Här hittar du årets viktigaste vindagar.

Vindagar i januari

  • Vinets dag firas den 22 januari.

Vinets dag infallet oturligt nog under årets "fattigaste månad". Passa på att fynda ett vin du aldrig provat.

Vindagar i februari

  • Furmintdagen firas den 1 februari.

Furmint är en druva som används i såväl torra som söta viner och är något av Ungerns nationaldruva. I Ungern firar man inte bara en dag utan har faktiskt "Furmin febuary" hela månaden!

  • Internationella syrahdagen firas den 16 februari.

Syrah (eller shiraz som den även kallas) är en druva som starkt förknippas med Rhônedalen. Vinerna blir i regel fylliga och tanninrika och passar bra till kraftigare kötträtter och smakrika ostar. Boom Boom! och AUSSIE Kangarouge är exempel på syrahviner i olika prisklasser. Enligt vissa är Syrahdagen den fjärde torsdagen i juli.

  • "Global drink wine day" firas den 18 februari.

En dag som gjord för att korka upp favoritvinet! Fler tips på hur du kan fira denna fantastiska dag: Bjud in några vänner till vinprovning hemma, lär dig mer om hur du använder vin i matlagning eller läs vår artikel om socker i vin.

Vindagar i mars

  • Internationella rieslingdagen firas den 13 mars.

Riesling är enligt många druvornas drottning. Druvan visar upp många olika skepnader och kan resultera i allt från knastertorra viner till mer honungsöta varianter. Kung Fu Girl är ett mycket omtyckt rieslingvin till sushi. I druvans ursprungsort Rheingau hittar vi producenten Robert Weils fantastiska rieslingviner.

Vindagar i april

  • Tannatdagen firas den 14 april.

Tannat är bland annat Uruguays nationaldruva, och i landet firas inte bara i en dag utan hela veckan lång! Tannat, som även odlas i Frankrike är känd för att ha mycket tanniner och lagras därför ofta länge på ekfat. Här finns ofta hög syra och toner av lakrits och mörka bär, exempelvis svarta vinbär och björnbär.

  • Malbecdagen firas den 17 april.

Malbec är ett typiskt "grillvin" som passar bra till smakrika grillrätter med nöt- eller lammkött. Tips på två viner med 100% malbec är ekologiska Expedition Malbec och Paz Malbec - båda från Argentina.

  • Internationella cavadagen firas den 23 april.

Allt är inte champagne som bubblar! I slutet av april hyllar vi cava - Spaniens svar på champagne. Även om vissa menar att det är 12 juli som är dagen att fira cava, men bra saker kan man väl fira dubbelt? Tips på god cava är Faustinos cava som fått fina recensioner och festliga Pata Negra Cava. Och vad serverar man till? Tapas såklart!

  • Internationella viognierdagen firas den 25 april.

Viognier är en druva som oftast ger torra vita viner med gul färg, blommig doft och fyllig smak med mild fruktsyra. Viognier används ofta i druvblandningar vilket Drostdy-Hofs Chardonnay Viognier är ett bra exempel på. Viognierdagen firas den sista fredagen i april varje år.

Vindagar i maj

  • Internationella sauvignon blanc-dagen firas den 2 maj.

I början av maj hoppas vi att värmen börjar komma och vad passar väl bättre än att fira med ett glas vitt! Sauvignon blanc är en populär druva med en tydlig syra. Vinerna fungerar utmärkt på egen hand eller till det dukade bordet. Vi tipsar om denna härliga Sauvignon blanc från Kim Crawford. Sauvignon blanc-dagen firas den första fredagen i maj varje år.

  • Muscatdagen firas den 9 maj.

Under samlingsnamnet muscat/muskat hittar man en mängd olika druvsorter som kan ge allt ifrån söta mousserande viner till torra viner och starkviner. Muscatdruvan som anses ge viner av högst kvalitet är muscat blanc à petits grains. Detta dessertvin från Xavier Vignon är gjort på 100% muscat blanc à petits grains.

  • Pinot grigio-dagen firas den 17 maj.

Pinot grigio-vinerna (eller pinot gris som den heter i Frankrike) är oerhört omtyckta i USA medan vi i Sverige inte omfamnat vinerna med riktigt samma entusiasm. Vi vill passa på att slå ett slag för druvan och tipsar om denna pinot grigio från Italien.

  • Internationella chardonnaydagen firas den 21 maj.

Chardonnay är en lättodlad och lönsam druva som odlas i många vinländer. Druvan är tacksam att blanda med andra druvor och är en av de vanligaste druvorna när man tar fram torra, vita viner. Två viner som är gjorda på 100% chardonnay är denna sydafrikanska chardonnay från CHILL OUT och denna chardonnay från Charles Smith. Chardonnaydagen firas varje år på torsdagen före Memorial Day (amerikansk högtid).

Vindagar i juni

  • Bubbeldagen firas första lördagen i juni - som i år är den 7 juni.

Fira bubbeldagen med ett glas cava, prosecco eller champagne. Eller varför inte blanda en spännande bubbeldrink? Här har vi samlat massor av tips på goda bubbeldrinkar!

  • Alla sommelierer firas den 3 juni på Internationella Sommelierdagen.

Vi höjer våra glas till alla kunniga sommelierer runt om i världen!

  • Internationella Drink chenin blanc-dagen firas den 8 juni.

Chenin blanc är Sydafrikas mest populära druvsort men kommer ursprungligen från Lioredalen. Druvan har hög syra och ger viner med frisk syra oavsett om de är torra eller söta. Två goda chenin blanc från Sydafrika är Drostdy-hofs bag-in-box och Nederburgs The Anchorman.

  • Lambruscodagen firas den 21 juni.

Lambrusco är en blå druva som man tillverkar såväl rött och vitt som rosévin på. Vinerna kan vara torra eller söta men alla kännetecknas av att de innehåller viss kolsyra.

  • Internationella rosédagen firas den 27 juni.

Sommaren är i antågande och vi skålar i ett glas rosé. Vi tipsar om denna prisvärda rosé som passar perfekt i sällskap med jordgubbar och denna ljuva rosé från Côtes de Provence som är underbar att dricka tillsammans med fisk eller chark.

Vindagar i juli

  • I juli firas inga viner, även om vissa menar att 12 juli är Internationella Cava-dagen, och andra att den 27 juli är Shiraz-dagen.

Vindagar i augusti

  • Internationella albariño-dagen firas den 1 augusti.

Vi kickar igång augusti med ett glas albariño. Ofta är druvorna kyssta av havsvindar och passar det mesta som är sprunget ur havet. Vi tipsar om portugisiska Aveledas Alvarinho med toner av citron, mandarin och mineral.

Vi tipsar om tre goda vita viner i olika prisklasser - budget, mellan och hög.

  • Nationella Proseccodagen firas den 13 augusti.

Prosecco är världens mest producerade bubbel. Det är prisvärt, fruktigt och en omtyckt drinkingrediens. Den 13 augusti firar vi med ett glas prosecco från den italienska producenten Zonin.

  • Internationella pinot noir-dagen firas den 18 augusti.

Den 18 augusti firar vi pinot noir - den ädlaste av druvor som står bakom vinvärldens mest erkända och exklusiva viner. Njut av denna underbara pinot noir från USA.

Vindagar i september

  • Internationella Cap Classique-dagen firas den 1 september varje år.

Läckert mousserande vin från Sydafrika. Många är enklare men det görs även ett flertal av högre klass. De riktigt bra vinerna finner man främst under beteckningen Cap Classique eller Méthod Cap Classique (MCC). Vi vill inför denna dag tipsa om bubbel från Pongrácz: Dels den klassiska Pongrácz Brut och sedan deras rosa cap classique Pongrácz Rosé.

  • Internationella cabernetdagen firas den torsdagen innan Labour Day i USA, i år den 28 augusti.

En av världens mest kända blåa druvor som är tålig och lätt anpassar sig till olika klimat. Cabernet sauvignon funkar alltid till grillat nötkött. Två goda "kabb" som vi rekommenderar är denna från Robert Mondavi Winery och The Manor House från Nederburg.

  • Nationella chiantidagen firas den första fredagen i september, i år blir det den 5 september.

Chianti är ett område som du hittar mellan Florens och Sienna - i hjärtat av Toscana. Inbäddat i Chianti hittar du det populära vinområdet Chianti Classico som 1984 erhöll Italiens högsta ursprungsbeteckning; DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Två härliga chiantiviner är "pizzavinet" Ruffino Chianti Organic och ursprungstypiska Ruffino Riserva Ducale.

  • Internationella portvinsdagen firas den 10 september.

Portvin är ett av Portugals mest kända viner och utan tvekan ett av världens mest kända starkviner. Portvin är alldeles utmärkt att dricka till ost och vi vill särskilt rekommendera Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port som är av toppkvalitet.

  • Internationella grenachedagen firas den 19 september.

Firas den 3 fredagen i september varje år. Grenache kan i smaken ge associationer till mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten. Grenache passar ofta väldigt bra till olika grytor som en god boeuf. Njut av en god gryta och ett glas Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes eller The Misfits Grenache.

Vindagar i oktober

  • Nationella dagen för orangeviner firas den 6 oktober.

Orangeviner har blivit supertrendiga och är vin gjort på gröna druvor som tillverkas som ett rött vin, vilket innebär att skalen är med under jäsningen. Om du är nyfiken rekommenderar vi Domaine Jones Orange Macabeu.

  • Internationella pinotagedagen firas den 14 oktober.

Pinotage är Sydafrikas "nationaldruva" som 1925 korsades fram av pinot noir och cinsault (eller hermitage som man kallade den i Sydafrika). Testa till exempel David & Nadia Pinotage.

  • Champagnedagen firas den tredje fredagen i oktober, alltså den 24 oktober i år.

Många kanske tror att 31 december är champagnens dag, och i USA stämmer det. Men det finns flertalet "Champagnens dag" som florerar, bland dessa brukar även den 25 oktober dyka upp och i vissa sammanhang den fjärde fredagen i oktober istället för den tredje. Fira allihopa med ett glas champagne - varför inte? Kanske i sällskap med en löjromstoast, mums!

Vindagar i november

  • Internationella merlotdagen firas den 7 november.

Efter cabernet sauvignon är merlot den mest odlade blåa druvan i världen. Vi rekommenderar The Velvet Devil Merlot och trevliga La Revedere Merlot.

  • Internationella tempranillodagen firas den andra torsdagen i november månad, i år alltså 13 november.

Tempranillo är en spansk favorit som du bland annat hittar i viner från Rioja, Navarra och Penedès. November är grytornas månad och det är oerhört passande eftersom få saker slår en mustig köttgryta och ett glas tempranillo. Vi rekommenderar El Niño de Campillo och Faustino I Gran Reserva.

  • Nationella zinfandeldagen firas tredje onsdagen i denna månad, alltså den 19 november.

Zinfandelvinerna är generösa och mjuka med mycket fruktsötma och hög alkohol. Ett recept som visat sig passa svenskarnas smaklökar som handen i handsken! Vi rekommenderar Ruby Zin till den saftiga hamburgaren med extra allt, men även till grytor och grillrätter.

  • Beaujolaus nouveau-dagen firas den tredje torsdagen i november, i år den 20 november.

Beaujolais nouveau är vin som framställs av druvan gamay. Vinerna säljs redan tredje torsdagen i november samma år som druvorna skördas - alltså endast ett par månader efter skörden. Vinerna är lätta och fruktiga.

  • Internationella carmenèredagen firas den 24 november.

Carmenère är en druvsort som ursprungligen importerades till Chile från Bordeaux. Mycket av det man i Chile under närmare ett sekel trott vara merlot visade sig på 1990-talet vara druvsorten carmenère. Vi rekommenderar Expedition Carmenère till en härligt grillad köttbit.

Vindagar i december

  • Cabernet franc-dagen firas den 4 december.

Cabernet Franc är en druva som trivs bäst i svala klimat och resulterar i friska, medelsträva viner. Passar till lamm och nöt men till de lättare vinerna från Loire väljer du med fördel ljust kött som till exempel kyckling.

  • Pinot meunier-dagen firas den 16 december.

Pinot meunier är en av de tre stora champagnedruvorna och kallas numera ofta enbart för Meunier. Skåla i en god champagne som Louis Roederer Collection 244.

  • Sangriadagen firas den 20 december.

Sangria i december - ja varför inte? Locka fram semesterkänslan med en god sangria! Eller varför inte göra en glöggsangria? Här är ett tips inför helgerna:

La Sangria de La Playa

145,00 kr


Till en hemgjord glöggsangria passar La Sangria de la Playa utmärkt! Den har gott om julkryddning i smaken med både kanel, kardemumma och apelsin. Basen består av spanskt ekologiskt rödvin som vi blandar med ett macerat av färska ekologiska apelsinskal och torkade citronskal. En ekologisk kryddbas tillsätts av kanel, nejlika och socker.

Dukat bord med människor som äter

Matdagar 2025.


Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.

Läs mer »