Pinot Noir - en kinkig druva som är mångas favorit i vin.
Viner på druvan Pinot Noir kan vara dyra, inte minst från Bourgogne. Lär dig mer om druvan Pinot Noir och på tips om goda Pinot Noir-viner att köpa på Systembolaget.
Läs mer »Systembolaget lanserar nästan varje vecka nya viner i det tillfälliga sortimentet. Vi har djupdykt bland vinerna som lanseras den 23 maj och plockat ut sex pärlor som vi verkligen rekommenderar.
Denna vecka väljer vi fyra läckra roséviner som kan förgylla sommaren, ett spännande vin från Sardinien samt en stilfull och nyanserad tysk pinot noir från Franken.
Creations vingårdar ligger högt upp i Hemel-en-Aarde i Walker Bay, nära staden Hermanus i Sydafrika. De växer på 350 meters höjd över havet, vilket bidrar till att mildra de varmare temperaturerna på marknivå och bibehålla syran och ger fräschör till vinerna. Årets rosé görs av 77 procent grenache noir, 20 procent syrah och tre procent viognier. Lagring sker i rostfria ståltankar för ett friskt och fruktigt resultat. I glaset ett fruktigt rosévin med smak av jordgubbar, persika, vita vinbär och grapefrukt samt ett örtigt stråk.
Det smakar extra gott att Creation är måna om både social och miljömässig hållbarhet. Som led i sitt arbete för social hållbarhet stöttar de flera lokala välgörenhetsinitiativ. När det kommer till miljömässig hållbarhet är de bland annat medlemmar i Biodiversity & Wine Initiative. Creation är dessutom en av nio producenter i Sydafrika med EnviroWines-certifieringen, landets striktaste certifiering gällande hållbar odling.
159,00 kr
Ett sydafrikanskt rosévin av grenache, syrah och viognier som återkommer till Systembolagets roséhylla i år. Gott till både fiskrätter och ljust kött.
Här bjuds vi en fräsch och fruktig rosé från det portugisiska vinområdet Vinho Verde. Ett frodigt och grönskade landskap som får sin svalka från friska atlantvindar. Vinet är helt baserat på druvan espadeiro som här bjuder på en elegant och fruktig doft med tydlig ursprungstypicitet och inslag av röda bär och örter. Smaken är torr och välbalanserad med en lätt sötfruktiga toner och en lång harmonisk eftersmak.
Tradition, innovation och genuin känsla för naturen ger form åt vinerna från det familjeägda vinhuset Casal de Ventozela. Deras ständiga hållbarhetsarbete erkändes nyligen genom certifiering för "Integrerad produktion". Denna säkerställer hållbart jordbruk där vingårdarna är en del av ett större ekosystem som främjar biologisk mångfald och förbättrandet av jordens bördighet.
119,00 kr
Friskt och bärigt rosévin från norra Portugal. Här finner du inslag av smultron, persika, hallon, rabarber och blodgrapefrukt. Perfekt som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.
Vinerna från Etnas sluttningar är mycket eftertraktade och här bjuds det ett fruktigt och fräscht rosévin från druvorna nerello mascalese (90%) och nerello cappuccio (10%). I glaset har det fina inslag av aprikos, mogna persikor, citrustoner och apelsinblom. Friskt med både smultron och örter i avslutet.
Familjeföretaget Terra Costantino drivs av Fabio Costantino med fadern Dino i bakgrunden. Rötterna återfinns i byggbranschen och Dino köpte ursprungligen gården som jaktmark. Men det var på den tiden då få tyckte det var värt besväret att odla på Etna. Deras 10 hektar stora odlingar ligger i Contrada Blandano, på sydöstra sluttningen av Etna, på en höjd av ca 450–550 meter över havet. Egendomen blev ekologiskt certifierad år 2002 och vineriet är helt byggt av ekologiska material. Familjen odlar endast sicilianska druvsorter och användningen av ekfat är sparsam för att inte överskugga den speciella karaktär de vulkaniska jordarna ger upphov till.
179,00 kr
I detta eleganta rosévin från Sicilien finns inslag av stenfrukter, citrus och blommor. Friskt med både smultron och örter i avslutet. Druvor: Nerello mascalese 90 procent och nerello cappuccio 10 procent.
Det spanska vinområdet Toro är mest känt för sin kraftfulla röda viner, men att de även har goda och fräscha roséviner på sin repertoar visas tydligt i detta vin. Här finner vi en förförisk och ungdomlig doft, präglad av fruktighet och subtila blommiga toner. Aromerna av granatäpplen, blodapelsin och saftiga jordgubbar dansar livligt i gommen, lockande med sin uppfriskande och sprudlande karaktär.
Området Toro ligger i den västra delen av den spanska regionen Castilla de León, vid floden Duero. De är kända för sina mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan tinta de toro som är en lokal klon av tempranillo. Det finns 62 olika vinfirmor i Toro och det tillverkas både röda, vita och roséviner, men de röda är helt dominerande. Druvan tinta de toro står för omkring 93 procent av produktionen. Övriga druvor är garnacha tinta och de gröna druvorna verdejo, malvasía castellana, albillo real och moscatel de grano menudo.
Till detta välsmakande rosévin har man använt garnacha tinta (85%) och tinta de toro (15%).
99,00 kr
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av granatäpplen, viol, jordgubbar, röda vinbär, vattenmelon, hallon och blodapelsin. Gott till fisk, ljust kött eller sallader.
Ett vin från Isola dei Nuraghi som ligger på den sydvästra delen av Sardinien. Det är baserat på 60 procent carignano, 10 procent cabernet sauvignon, 10 procent cabernet franc, 10 procent syrah och 10 procent merlot. Vinet lagras under ett år i franska ekfat. Resultatet är en fin doft av röda bär och vilda örter.
Agricola Punica är en strålande stjärna på vinhimlen, och ursprungligen en samverkan mellan Tenuta San Guido och den sardinska vinproducenten Agricola Punica. I början på 2000-talet träffades den karismatiska Antonello Pilloni från Santadi (som är delägare i Agricola Punica) och den legendariske toskanska vinmakaren Giacomo Tachis. Tachis såg potentialen i Sardinien och övertygade alla om att de kunde skapa enastående viner från druvor odlade i Sulcis, på den sardinska sydspetsen.
År 2002 förvärvade Agricola Punica två vingårdar, Barrua och Narcao, belägna i i det område som kallas Basso Sulcis. Med en känsla av förväntan och hopp i luften, efter den första skörden, utbrast de samstämmigt: "Det här kommer att bli ett fantastiskt vin!"
Att tysk pinot noir, eller spätburgunder som den heter där, går från klarhet till klarhet är det ingen tvekan om. Här får vi ett vin från Franken som bjuder upp till dans med en fruktig och något blommig doft med inslag av röda och mörka bär, körsbär, plommon, lakrits och kryddor.
Druvorna kommer enbart från vingårdar i Bürgstadter Berg. Druvorna skördades i september. Traditionell vinifiering som i Bourgogne i öppna kar. Vinet har lagrats under 18 månader i 228 liters ekfat.
Från de röda, järnrika jordarna runt Bürgstadt i Franken kommer, vad många anser ett av Tysklands främst uttryck av pinot noir. Weingut Rudolf Fürst är pionjärer inom tysk pinot noir och en av de med längst erfarenhet inom genren. Vin ligger i blodet och generationer tillbaka till 1638 har kultiverat vin i området, men det var när Paul och Monika Fürst tog över 1979 som en ny, kvalitetsinriktning tog fart. En stark burgundisk influens syns i vinerna som idag görs av Pauls son, Sebastian. Fürst gör även friska, mineraldrivna vita viner på riesling, weissburgunder och chardonnay.
349,00 kr
Smakrik, komplex, elegant smak med en välbalanserad fruktsyra och sammetslena tanniner. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Viner på druvan Pinot Noir kan vara dyra, inte minst från Bourgogne. Lär dig mer om druvan Pinot Noir och på tips om goda Pinot Noir-viner att köpa på Systembolaget.
Läs mer »Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!
Läs mer »Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat. Här guidar vi till rätt kombinationer.
Läs mer »Lär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs mer »