En lysande riesling från Robert Weil.

Nu har Systembolagets beställningssortiment fått ett välkommet tillskott i form av en härlig riesling med några år nacken. Vinet kommer från den erkända Rheingauproducenten Robert Weil.

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken

Eftersom vi inte har arbetat så länge med Robert Weil har vi bara torr riesling från årgångarna 2019 och 2020 i lager. Det beror på att den globala efterfrågan på deras viner är så hög att äldre viner normalt inte går att köpa. Nu har vi glädjande nog fått möjlighet att ta hem ett begränsat parti av deras 2017 Kiedricher Trocken och i detta vin hittar du allt du kan önska av en högklassig riesling.

Ett mycket balanserat vin med en frisk syra i kombination med härlig fruktighet och toner av blött skiffertak. Här hittar du också det som är typiskt för en bra riesling med några år på nacken, nämligen tonen av cykelverkstad. Årgång 2017 är en mycket bra årgång där en generell klassificering är en 4 (där 5 är högst).

Specialister på den ädla druvan riesling

Druvan riesling har sitt ursprung i Rheingau där en av de mest hängivna och erkända producenterna är Weingut Robert Weil. De har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil, som idag styr verksamheten, är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867.

Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Egendomen, som består av 90 hektar, är till 100% planterad med riesling. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst för riesling och ser ingen anledning att plantera andra druvsorter.

Weingut Robert Weil flaskor

VDP - en säker kvalitetsstämpel

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) är en förening av Tysklands mest ambitiösa vinproducenter med för närvarande 196 medlemmar. Samtliga viner bär en logga på flaskhalsen i form av en stiliserad örn med en druvklase på bröstet. Symbolen har med tiden blivit en säker indikation på att vinerna är välgjorda, och att druvorna kommer från högklassiga vingårdar.

VDP har regionala avdelningar där  VDP Rheingau förmodligen är den mest kända. De kvalitetsfordringar som VDP ställer på sina medlemmar är mycket strängare än kraven från vinlagen. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner med karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”.

VDP-klassificeringen är inte detsamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. Det finns 4 olika steg i den pyramidala indelningen: Gutswein, Ortswein, Erste Lage och slutligen Grosse Lage.

Kiedricher Riesling Trocken är en Ortswein som betyder att det är ett vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter och skördade med låga uttag.

Vingård hos Weingut Robert Weil

Vingårdar sköts enligt ekologiska principer

Egendomens vingårdar ligger högt upp i de branta bergsluttningarna och stockarna är upp till 50 år gamla. De använder enbart naturlig gödsel och vingårdarna sköts enligt ekologiska principer samt på ett hållbart sätt för att behålla den biologiska mångfalden.

Skördeuttagen är mycket låga och all skörd sker för hand med en strikt selektion både i vingården och i vineriet. När druvorna kommer till vinanläggningen pressas de försiktigt och musten klaras på ett naturligt sätt genom sedimentering. Vinerna vinifieras och lagras i rostfria ståltankar eller stora ekståndare.

Mat och vin i ljuv förening

Detta vin är mycket njutbart, såväl som sällskapsdryck som och till det dukade bordet. Det passar utmärkt till fisk och skaldjursrätter där det med fördel kan ingå syrlighet i tillbehör eller i tillagningen.

Vinet är även en dröm tillsammans med gratinerad chevré med ringlad honung eller varför inte prova mango och räksalladen nedan som är speciellt framtaget för detta vin.

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken 2017:

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken

271,00 kr


Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken har en nyanserad och intensiv doft som för tankarna till nektarin, melon, blommor, citrus, blött skiffertak och en fläkt av cykelverkstad.

Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar du både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.