3 tips: Vinterviner med värme.

I väntan på våren gör vi det bästa av februari! Här tipsar vi om tre viner som passar en kväll med goda vänner framför den värmande brasan.

3 tips på värmande rödviner.

Under denna kalla, mörka period på året passar vi på att njuta av tända ljus, mysiga filtar och att kunna tända en värmande brasa på kvällen. Vi lagar varm mat som soppor och grytor och till det vill vi gärna korka upp ett vin som också ger värmande, mysiga vibbar.

De röda, mustiga vinernas högtid är därför nu. Oavsett om du vill matcha den finare middagen eller bara unna dig ett glas till er avslappnade stund framför braselden. Vi ger här nedan tre bra tips bland vinterns rödviner som med toner av mogna bär och en kryddig värme får tankarna att vandra till varmare breddgrader.

Efter varje tips låter vi dessutom vår vinexpert Mats säga sitt om vinet.

3 tips: Värmande vinterviner

Ruffino Chianti Organic:

Mats kommentar:

"I glaset finner vi en insmickrande doft med toner av röda körsbär, hallon, oregano, fänkål och en fläkt av mandel. Smaken är medelfyllig åt det lite lättare hållet med en fräsch syra och trevliga inslag av körsbär, hallon, tranbär, färska örter och fänkål. Ett naturligt val till italiensk mat som gärna får vara tomatbaserad, såsom pizza och pasta. Eller varför inte servera en Piccata Milanese med tomatsås?"

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape:

Mats kommentar:

"En attraktiv och djup doftbukett som innehåller plommon, skogshallon, muskotnöt, viol, fat samt en ton av russin, blöt sten och choklad. Smaken är intensiv och komplex med bra syra och fina nyanser av plommon, skogshallon, björnbär, kryddor, cederträ, timjan och ett stråk av choklad. Behandla vinet med respekt och välj både sällskap, tillfälle och bakgrundsmusik med omsorg. Duka fram en ört- och rödvinsmarinerad lammytterfilé med ostfyllda kroketter och trattkantarellsås."

Allesverloren Shiraz:

Mats kommentar:

"Här bjuds vi på en intensiv doft med plommon, svarta mullbär, björnbär, muskotnöt, kaffe, cederträ, kakao samt piptobak och lakrits. Smaken är fint fyllig och fruktig med bra integrerad fatkaraktär. I eftersmaken finner man både björnbär, svarta mullbär, mörka plommon, kaffe, cederträ samt ett stråk av kryddnejlika och lakrits. Som en dröm till den mustiga grytan eller till en grillad biff med potatisgratäng och rödvinssås."