Alla hjärtans dag-presenter till vinälskaren.

Snart är det dags för Alla hjärtans dag och självklart gäller det att planera och lägga hela hjärtat bakom presenten till din käresta. Det vanligaste är nog rosor, choklad, ett restaurangbesök eller ett smycke. Men glöm inte bort de kluckande alternativen.

Vinflaska på pläd med present för Alla hjärtans dag.

Ett vin i present, eller kanske något gott att dela på dagen till ära? Vår dryckesexpert Mats, som är en obotlig romantiker, har här valt ut några lämpliga presenter.

Klassikern: En flaska champagne

Det finns ingen annan dryck som är lika förknippad med kärlek och romantik som Champagne och här har vi en välgjord sådan till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Nog är det så, att det är det som det verkligen handlar om; att älskas och älska, att ge sin tid till nån (och att i lagom frekvens njuta av ett glas champagne!)

Louis Roederer Collection 245 NV

299,00 kr


En halvflaska är perfekt om ni bara är två, men ändå vill skåla i en god skumpa. Champagnen har en stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, lätt brödighet och mineral. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och ett avslut med energi och friskhet. Finns även på helflaska, 750 ml, för 559 kr.

En halvflaska Chablis

När man får en kluckande klapp till Alla hjärtans dag är det nästan underförstått att den ska avnjutas tillsammans med givaren. Så ska det ju inte riktigt vara - en gåva ska aldrig komma med förbehåll. Så jag föreslår en halvflaska god Chablis. Givetvis kan den avnjutas på tu man hand en vardagskväll. Men jag rekommenderar att du nästa gång du ska resa bort kyler gåvan du gav till din käresta, och även fyller kylen med skaldjur för en person. På det dukade bordet har du skrivit ett meddelande (helst i diktform) att du kommer sakna hen kolossalt när du är borta.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska

109,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron. Perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

En flaska att vårda och lagra

Ge gärna ett vin som har stor lagringspotential. När du överlämnar gåvan tittar du hen djupt i ögonen och framför att du vill leva livet och åldras tillsammans. Du kommenterar även att du ser fram emot att avnjuta flaskan tillsammans om 10–20 år. Om det är tidigt i förhållandet och du ser svettdroppar komma fram i pannan på mottagaren, så kanske du gått för fort fram eller satsat på fel häst.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

En förförisk pinot noir

När jag precis hade träffat min sambo så lät jag henne prova en tysk pinot noir som var av högsta världsklass. Hon doftade och smakade och sköt sedan bort glaset långt åt sidan. Jag frågade nervöst om något var fel, hennes svar löd:

- Det var nästan som en förälskelse, frågan är om det är för bra för att vara sant. Så jag ställer bort glaset en stund. När jag återkommer får jag se om det verkligen är för bra för att vara sant.

Ja, en bra pinot noir kan verkligen förföra en. Men det är inte helt lätt att hitta ett bra vin på denna kräsna och svårodlade druva. Den ger både hänförelse och stora besvikelser (kanske precis som kärleken själv). Här är två bra introduktioner in i pinot-vinernas underbara värld.

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

En gin av bästa snitt

Din gåva är en flaska av en riktig bra gin, till dig själv har du inhandlat barattiraljer, en tegelsten till drinkbok och olika tillbehör. Till gåvan hör nämligen ett löfte och en nystartad tradition att du ska bjuda på en ny cocktail eller drink varje fredag.

Tips på goda drinkar finns här på folk o folk, men det kanske vi inte behöver tala om.

Hernö Gin

337,00 kr


Hernö Gin, som är beläget i byn Dala utanför Härnösand, är det mest prisbelönta gindestilleriet i Europa. I destilleriet står Kierstin och Marit, två handhamrade kopparpannor som används för att tillverka denna ekologiska gin som även fått utmärkelsen World’s best London Dry Gin.

O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin

302,00 kr


O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin är en aromatisk gin med smak av de klassiska kryddorna enbär, korianderfrö, angelikarot och citrusfrukt, i detta fall citron och pomeranszest. Sin unika karaktär får den genom kryddorna anis och fänkål.