Alla hjärtans dag-presenter till vinälskaren.

Snart är det dags för Alla hjärtans dag och självklart gäller det att planera och lägga hela hjärtat bakom presenten till din käresta. Det vanligaste är nog rosor, choklad, ett restaurangbesök eller ett smycke. Men glöm inte bort de kluckande alternativen.

Vinflaska på pläd med present för Alla hjärtans dag.

Ett vin i present, eller kanske något gott att dela på dagen till ära? Vår dryckesexpert Mats, som är en obotlig romantiker, har här valt ut några lämpliga presenter.

Klassikern: En flaska champagne

Det finns ingen annan dryck som är lika förknippad med kärlek och romantik som Champagne och här har vi en välgjord sådan till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Nog är det så, att det är det som det verkligen handlar om; att älskas och älska, att ge sin tid till nån (och att i lagom frekvens njuta av ett glas champagne!)

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

399,00 kr


Det finns ingen mer romantisk dryck än champagne och här har vi en välgjord sådan till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Nog är det så, att livets mening är att älskas och att älska, (och om man får lägga till) att dricka mer champagne! Servera gärna till goda smördegsflarn.

En halvflaska Chablis

När man får en kluckande klapp till Alla hjärtans dag är det nästan underförstått att den ska avnjutas tillsammans med givaren. Så ska det ju inte riktigt vara - en gåva ska aldrig komma med förbehåll. Så jag föreslår en halvflaska god Chablis. Givetvis kan den avnjutas på tu man hand en vardagskväll. Men jag rekommenderar att du nästa gång du ska resa bort kyler gåvan du gav till din käresta, och även fyller kylen med skaldjur för en person. På det dukade bordet har du skrivit ett meddelande (helst i diktform) att du kommer sakna hen kolossalt när du är borta.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska

109,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron. Perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

En flaska att vårda och lagra

Ge gärna ett vin som har stor lagringspotential. När du överlämnar gåvan tittar du hen djupt i ögonen och framför att du vill leva livet och åldras tillsammans. Du kommenterar även att du ser fram emot att avnjuta flaskan tillsammans om 10–20 år. Om det är tidigt i förhållandet och du ser svettdroppar komma fram i pannan på mottagaren, så kanske du gått för fort fram eller satsat på fel häst.

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

En förförisk pinot noir

När jag precis hade träffat min sambo så lät jag henne prova en tysk pinot noir som var av högsta världsklass. Hon doftade och smakade och sköt sedan bort glaset långt åt sidan. Jag frågade nervöst om något var fel, hennes svar löd:

- Det var nästan som en förälskelse, frågan är om det är för bra för att vara sant. Så jag ställer bort glaset en stund. När jag återkommer får jag se om det verkligen är för bra för att vara sant.

Ja, en bra pinot noir kan verkligen förföra en. Men det är inte helt lätt att hitta ett bra vin på denna kräsna och svårodlade druva. Den ger både hänförelse och stora besvikelser (kanske precis som kärleken själv). Här är två bra introduktioner in i pinot-vinernas underbara värld.

Kim Crawford Pinot Noir

259,00 kr


Kim Crawford Pinot Noir passar utmärkt till lite ljusare eller lättare viltkött. Vinet är fruktigt och elegant med inslag av röda frukter och bär, mörka körsbär samt ett stråk av krydda, blommor och en spets av blodspelsin.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

229,00 kr

249,00 kr


I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.

En gin av bästa snitt

Din gåva är en flaska av en riktig bra gin, till dig själv har du inhandlat barattiraljer, en tegelsten till drinkbok och olika tillbehör. Till gåvan hör nämligen ett löfte och en nystartad tradition att du ska bjuda på en ny cocktail eller drink varje fredag.

Tips på goda drinkar finns här på folk o folk, men det kanske vi inte behöver tala om.

Hernö Gin

335,00 kr


Hernö Gin, som är beläget i byn Dala utanför Härnösand, är det mest prisbelönta gindestilleriet i Europa. I destilleriet står Kierstin och Marit, två handhamrade kopparpannor som används för att tillverka denna ekologiska gin som även fått utmärkelsen World’s best London Dry Gin.