Världens bästa vinerier har utsetts – här är 5 favoriter.

Dryckesmagasinet Wine & Spirits publicerade nyligen sin lista över världens bästa vinerier 2023. På listan finns flera av våra vinproducenter – här är några vi vurmar lite extra för.

5 av världens bästa vinerier.

När den årliga listan med världens bästa vinerier släpptes i mitten av oktober var vi väldigt glada över att se flera av våra producenters namn med på listan. Detta är 34:e året i rad som Wine & Spirits listar vinerier från hela världen, och en del har mer eller mindre en stående plats – som australiensiska Penfolds som varit med hela 31 gånger.

Andra som varit med på listan flertalet gånger är tyska Dr. Loosen, Washingtonbaserade vineriet Chateau Ste Michelle och Champagnehuset Louis Roederer.

Här är fem av världens bästa vinerier som också är några av våra favoriter. Se hela listan på wineandspiritsmagazine.com/top100tastingsf/wineries.

5 av världens bästa vinerier:

Penfolds

Som vi nämnde ovan har Penfolds varit med på Wine & Spirits listan nästa varje år sedan starten. Det är ingen tvekan om att Penfolds är Australiens mest kända och hyllade vinproducent. Företaget grundades 1844 av Dr Christopher och Mary Penfold och den första vingården planterades med sticklingar som de hade med sig på båtresan över till Australien.

År 1948 anställdes Max Schubert som chefsvinmakare och under 1950-talet experimenterade han med att ta fram högklassiga viner med lång lagringsduglighet. Det är födelsen för Penfolds Grange och resten är historia. Grange blev en av världens högst klassade viner. Ansvarig vinmakare sedan 2002 är Peter Gago.

Vintips från Penfolds:

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Domaine Laroche

Domaine Laroche är en anrik, men också en dynamisk och progressiv producent i Chablis. Vinanläggningen ligger i en av områdets mest historiska byggnader, Obédiencerie de Chablis – det vill säga det kloster som abboten av St Martin de Tours grundade i Chablis 867, som också blev starten för områdets vinframställning.

Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis och är idag en betydande aktör och vingårdsägare. De äger fem hektar Grand Cru, 17 hektar Premier Cru, 62 hektar Chablis och fem hektar Petit Chablis.

Vintips från Domaine Laroche:

Laroche Chardonnay Réserve

149,00 kr


Denna chardonnay har en nyanserad och tilltalande doft med inslag av honungsmelon, gula plommon, kryddor och fat, samt en fläkt av blommor. Smaken i Laroche Chardonnay Réserve har en angenäm fet munkänsla, som umgås i harmoni med vinets fruktighet och tonerna från faten.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, helflaska

265,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin finns även på halvlflaska och har samma inbjudande och fruktiga doft med inslag av äpplen, rökig mineral, mandel och citron. Servera till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte en läcker skadjursplatå?

Dr. Loosen

Dr Loosen har sina vingårdar i några av Moseldalens mest berömda lägen. Hit kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla. Alla Dr Loosens sex vingårdslägen är s k Erste Lage, alltså Grand Cru, och namnen är rena poesin för vinälskare: Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich, Wehlener Sonneuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen och Erdener Prälat. De här Rieslingvinerna har en alldeles egen karaktär, de liknar inga andra och skillnaderna är också tydlig mellan de olika vingårdarna.

Vintips från Dr. Loosen:

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Villa Wolf Grauburgunder 2021

99,00 kr


Här hittar vi ett läckert Pfalz-vin av druvan grauburgunder, eller pinot gris. Doften är druvig med inslag av gula äpplen, physalis, aprikos, päron, nätmelon och kryddor. Smaken ger gula äpplen, päron och kryddor. Fin balans med frisk syra och lätta mineraltoner.

Vietti

Vineriet grundades i slutet av 1800-talet av Carlos Vietti. Viettis vingårdar ligger i Santo Stefano Roero som ligger mitt i hjärtat av Roero i norra Italien. Förutom att de är med på listan över världens bästa vinerier har de även fått höga betyg för sina viner av både Wine Spectator och James Suckling. Vinmakaren hette Luca Currado Vietti fram till 2023, då han och hans fru överlämnade vineriet till familjen Krause, som ägt gården sedan 2016.

Idag odlar de vin på några av världens högst klassade vingårdslägen i Barolo och Barbaresco.

Vintips från Vietti:

Vietti Roero Arneis

259,00 kr


Fräsch, blommig doft med inslag av melon, citrus, blommor, mineral och en liten fin mandelton. Torrt och medelfylligt med krispig syra. Vinet är välbalanserat och elegant med fin komplexitet och långt avslut med fin mineralitet.

Royal Tokaji

Detta ungerska vineri har fått ta plats på Wine & Spirits lista tio gånger vid det här laget och det är ingen tvekan om att de är en av världens främsta vinerier när det kommer till just Tokajviner.

Tokaji hade en stor plats i vinvärlden och dracks glatt av kungar och drottningar i hela Europa (legenden säger exempelvis att Gustav III enbart drack Tokaji). Men under 1900-talet, med två världskrig, Phylloxera Vastatrix och industrialisering av vinindustrin, föll vinet i glömska. På senare tid har några vinproducenter jobbat hårt för att återge Tokaji den uppmärksamhet det förtjänar, och Royal Tokaji som grundades 1990 är definitivt tongivande i arbetet.

Vintips från Royal Tokaji:

Royal Tokaji Late Harvest

399,00 kr


Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.