Mest prisvärda vinerna 2023 – här är 4 tips.

Nu när vi har lagt 2023 bakom oss har det blivit ett år vi kan sammanfatta. Vinbanken har gjort just det och sammanställt två listor över de mest prisvärda vinerna i beställningssortimentet. 4 av 10 viner är från vår portfölj!

4 prisvärda viner 2023.

Det finns runt 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment – med andra ord en djungel för den som inte vet vad man ska leta efter. Vinbanken är en sajt som skriver om vin, och som under 2023 recenserade runt 200 viner, efter att ha provat cirka 900.

Av dessa viner har de nu listat förra årets 10 mest prisvärda viner från just beställningssortiment, och vi kan stolt meddela att vi har med fyra viner med bland de totalt tio listade; två på listan över röda viner och två på listan över vita.

4 av de mest prisvärda vinerna 2023

Att ett vin är prisvärt betyder inte nödvändigtvis att det är billigt. Det handlar om priset i förhållande till kvaliteten på vinet. Under 2023 drev inflationen på priserna på vin och sprit, samtidigt som alkoholskatten höjdes ytterligare, och att hitta riktigt prisvärda viner var därför en större utmaning än tidigare år. Men guldkornen finns – här är fyra av dem.

2 prisvärda vita viner:

Bassermann-Jordan Riesling Trocken

169,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med en tydlig mineralton, inslag av citrus och gröna äpplen. Torr, mycket frisk och fruktig, aromatisk smak med inslag av mineral, gröna äpplen, lime och persika.

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

2 prisvärda röda viner:

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

249,00 kr


Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I den komplexa smaken finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder.

Samtliga av dessa fyra viner kan du beställa till ditt närmaste Systembolag. Nu för tiden kan man betala direkt online och sedan hämta upp beställningen i butik. Du får räkna med att det tar 3-8 arbetsdagar innan din beställning finns att hämta.