Årets bästa viner på Systembolaget är utsedda.

När Allt om Vin släppte sin årliga lista över "Årets Vinare" var vi glada att upptäcka flera av våra favoritviner med på listan i olika kategorier.

Bästa vinerna på Systembolaget 2023.

I december varje år sammanfattar vinmagasinet Allt om vin resultaten från samtliga provningar från året som gått. Vinerna som fått högst betyg bildar sedan underlaget för juryns urval.

Vinjuryn består av några av landets mest meriterade vinskribenter med många års erfarenhet och ett gediget antal provade viner bakom sig. Bland andra finns Anders Melldén, Gunilla Hultgren Karell, Elke Ljung och Andreas Grube med i skaran.

2023 är vi glada att se flera av våra viner representerade i flera olika kategorier, vissa ståtar till och med med medaljplats.

Årets bästa viner enligt Allt om vin 2023:

Årets Champagne:

I kategorin Årets Champagne tar vi både silver- och bronsplats med kvalitetsproducenten Louis Roederer. Silver får vintagechampagnen Louis Roederer Brut Vintage 2015 och på bronsplatsen hittar vi Louis Roederer Collection 244 NV (som också valdes till Månadens Mats i juli). Längre ner på listan får även deras roséchampagne plats, och vi hittar även två champagner från vår producent Pierre Péters. Med på listan finns även André Clouet Grande Réserve.

Louis Roederer Brut Vintage 2016

799,00 kr


Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik doft av röda vinbär, gula plommon, persika, hasselnötter, brioche mineral och kryddor. Koncentrerad, kraftfull och dynamisk smak med en rund fruktighet och välbalanserad syra och lång harmonisk eftersmak med ton av choklad.

Louis Roederer Collection 245 NV

299,00 kr


En halvflaska är perfekt om ni bara är två, men ändå vill skåla i en god skumpa. Champagnen har en stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, lätt brödighet och mineral. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och ett avslut med energi och friskhet. Finns även på helflaska, 750 ml, för 559 kr.

Pierre Péters Cuvée de Réserve

469,00 kr


Fruktig och blommig doft med inslag av citrus, bröd och nougat. Elegant, frisk, fruktig och brödig Champagne med inslag av citrus, persika, nougat och äpple.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Årets Mousserande:

I kategorin för mousserande viner som inte är Champagne tog vårt varumärke Rotari flera platser på listan med olika produkter. Bäst gick det för Rotari Blanc de Blancs Extra Brut som kom på en hedrande silverplats. Även deras rosébubbel och Brut Riserva finns med på listan.

Rotari görs av italienska producenten Mezzacorona, som i år fått utmärkelsen "Gyllene Glaset" av Allt om Mat och "Årets Vinhus" i Allt om Vin, med följande motivering av juryn:

"För att år efter år leverera viner med självklar italiensk snits – såväl bubbel som stilla viner med smak av urspung – och för att alltid bjuda på mycket vinupplevelse för pengen. En vinproducent som stadigt står ut i mängden och som förgyllt många fester och middagsbord genom åren."

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Passar utmärkt till både fisk, skaldjur och sallader.  Vinet lagras i 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. 100% chardonnay.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Rotari Brut Rosé Magnum

289,00 kr


En något större julklapp kan du ge bort i form av Rotari Brut Rosé Magnum. Elegant, fruktig doft med inslag av smultron, blodgrape, kex och persika och med en fin brödig ton. Torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.

Årets Vita vin:

I vinnarlistan över de bästa vita vinerna på Systembolaget 2023 finns bland annat det portugisiska vinet Alvarinho Contacto. Ett lagringsvänligt Vinho Verde-vin som passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.

Vi hittar även vinet Wiener Gemischter Satz, en spännande österrikare som är en läcker blandning av druvorna chardonnay, riesling, grüner veltliner, weissburgunder, traminer och grauburgunder. Detta vin finns även omnämnt i listan över årets bästa Eko-viner.

Dessutom hittar vi ett läckert italienskt vermentinovin, Primo Bianco Mesa, som bjuder på både äppliga toner och citrus och passar perfekt till fisk och skaldjur.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

Wiener Gemischter Satz

149,00 kr


Wiener Gemischter Satz är ett torrt och friskt vin med charmigt aromatiska inslag och toner av grönt äpple, citrus, nässlor, krusbär och mineral.

Primo Bianco Mesa

119,00 kr


Primo Bianco Mesa är ett friskt och fruktigt vin från Sardinien som du hittar i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har smak av gula äpplen, mandelblommor, persika och grapefrukt.

Årets Röda vin:

På listan för de röda vinerna har vi två italienare som blänker. Dels är det DeAetna Rosso Terra Costantino som tidigare fått 93 poäng i Falstaff för DeAetna Rosso 2021 93 poäng i James Suckling för DeAetna Rosso 2021. Vinet har även fått en bronsplats på listan över Årets bästa ekoviner!

Vi ser här även Borgogno Barbera d'Alba Superiore, ett underbart kryddigt barbera-vin från Giacomo Borgogno.

DeAetna Rosso Terra Costantino

189,00 kr


Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rökig mineral, mogna jordgubbar, kanel och pomerans. Druvorna i vinet är Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio.

Borgogno Barbera d'Alba Superiore

199,00 kr


Barbera med kryddig, fruktig doft och inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, fat och örtkryddor. Smakrikt, fruktigt och kryddigt vin med inslag av körsbär, plommon, lakrits och fat.

Årets Rosévin:

Ska man betygsätta årets alla viner kan man inte glömma rosévinerna! På listan med årets bästa roséviner finns bland annat Colle Reale Rosé med – en av våra egna roséfavoriter för i år. Gjort av druvan Montepulciano i regionen Abruzzo, Italien.

Colle Reale Rosé

99,00 kr


Fruktig doft med inslag av körsbär, blodapelsin och örter. Torr, frisk, fruktig rosé i matvänlig stil med inslag av röda bär, persika, blodgrape, körsbär och örter.

Årets bästa BS-vin:

Man har även utsett årets bästa viner i Systembolagets beställningssortiment, vitt och rött. Där finns vi representerade genom bland annat läckra Aveleda Loureiro, ett härligt friskt vin från norra Portugal.

Vi hittar bland de röda BS-vinerna även Beaujolais-vinet Saint-Amour Empreinte d’Amour. Druvorna till vinet kommer från flera olika vingårdslotter i Saint-Amour, Beaujolais nordligaste Cru. På listan finns också vinet Dark Side of the Moon Shiraz från Australien, perfekt vin till vilt eller lagrade hårdostar.

Sist men inte minst har vi ett komplext rödvin från Frankrike: Fabien Duveau Saumur-Champigny Le Bourg. Perfekt till rätter på lamm!

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Saint-Amour Empreinte d'Amour

159,00 kr

179,00 kr


Ett fruktigt och nyanserat vin av druvan gamay, som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, färska örter, mineralitet och ett stråk av viol.

Dark Side of the Moon Shiraz

79,00 kr

99,00 kr


Nyanserat och fruktigt med karaktär av rostade ekfat och inslag av björnbär, plommon, peppar, choklad och mynta. Från Clare Valley, Australien.

Fabien Duveau Saumur-Champigny Le Bourg

269,00 kr


Ett strukturerat och komplext vin som bjuder på så väl mörka som röda bär och en vibrerande mineralitet. Den mogna fuktrikedomen backas upp av mjuka tanniner och en krispig syra.

Årets vinnyheter:

Även i det fasta sortimentet har det kommit imponerande nyheter. Några vi vill tipsa om och som finns med bland Allt om Vins vita vinnarviner är Stellenrust Secret & Lies Chenin Blanc och Opta Encruzado. Stellenrust gjorde entré i det fasta sortimentet i september och är ett uppfriskande vin av 100% chenin blanc från Sydafrika. Opta Encruzado är ett spännande portugisiskt vitvin av druvorna cerceal och encruzado.

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Opta Encruzado

119,00 kr


Ett krispigt och fruktdrivet vin med smak av röda äpplen, tropisk frukt, mogen citron och nötiga fattoner och ett mineraliskt stråk.

Bland årets bästa röda nyheter i det fasta sortimentet hittar vi Diente de Léon, ett ekologiskt criolla-vin från östra Mendoza i Argentina, som bland annat var vår sommelier Mats favorit i oktober.

Här finns även vinet La Dame Bleue Beaujolais Villages med. Gamay-druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Beaujolais Villages, mellan Cru-områdena Moulin-à-vent och Fleurie. Ett trevlig vin till bland annat charkuterier och smakrika hårdostar.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

La Dame Bleue Beaujolais Villages

140,00 kr


Ett friskt och bärigt Beaujolaisvin med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, färska örter och lakrits. Passar lika bra till chark och ost som till husman eller en smakrik pad thai.

Årets bästa boxviner:

Bland "Årets Vinare" listas även årets bästa boxviner, både röda och vita. Här hittar vi bland de vita boxarna Vento'z Alvarinho redan på silverplatsen, ett populärt, friskt boxvin i en av de finaste lådorna på bolaget. Längre ner på listan finns även Drostdy-Hof Chenin Blanc, ett klassiskt vin från Sydafrika som ofta får fina betyg i pressen.

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Portugisiskt vitt vin av 100 procent alvarinho. Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc har en lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar bra till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör.

Bland de röda boxvinerna finns ett nytillskott med på listan som egentligen är en påse: Bella de Día Garnacha. Ett prisvärt vin från spanska Aragonien, med friska och bäriga toner.

Bella de Día Garnacha

199,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.