7 vintrender 2023 – det har svenskarna korkat upp i år.

Från glögg till specifika vinregioner – svenskarnas vinintresse är både stort och brett, det visar våra googlingar över året. Här har vi lyft några av vintrenderna från året som gått.

Vintrender 2023, vad svenskarna googlat på under året.

Vart vänder man sig när man letar information om ett visst vin, eller vill veta vilket vin som passar till vilken mat? Google (eller annan sökmotor) förstås! Och Google sparar alla sökningar, vilket gör att vi kan leta reda på olika söktrender från året som gått.

Vi kan även se vad som har ökat i popularitet jämfört med tidigare år. 2023 har vi varit lite extra intresserade av klassiska viner och områden, och letat efter både vinresor, vindrinkar och varumärken. Här nedan har vi plockat några trender ur topp 25 av vad vi sökt mer på i år jämfört med tidigare, och vi passar även på att berätta lite mer och tipsa om bra viner med koppling till varje trend.

Svenskarnas vintrender 2023:

1. Blossas årgångsglögg 2023

Precis som förra året är det glögg som toppas listan över viner vi sökt efter. Fraserna "Blossa 2023", "Blossa glögg 2023" och "Årets glögg 2023" innehar både guld-, silver- och bronsplatsen. Intresset för Blossas årgångsglögg är alltid stort och vi förstår varför. Det är ett gediget hantverk som ligger bakom alla deras produkter.

I år har Blossas årgångsglögg gått tillbaka till rötterna i Stockholm och Gamla Stan, och smakerna är hallon och humle, i en vackert designad flaska som lyser i mörkret.

Blossa 23 15%

139,00 kr


Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.

Blossa 23 alkoholfri

95,00 kr


För första gången kommer Blossas årgångsglögg även som alkoholfri! Även här är det hallon och humle som fått stå för smakerna. Kommer att finnas i Systembolagets butiker från den 1 november.

2. Viner från Portugal

Portugal har vuxit lavinartat som vinland de senaste åren, och både deras friska vita och kryddiga röda viner har vunnit många svenska hjärtan. Sökfrasen "vindistrikt i Portugal" har ökat med 110 procent i popularitet vilket visar att vi inte bara vill dricka portugisiska viner från Systembolaget, utan även lära oss mer om landets vinproduktion. kanske handlar det även om saker att göra på semesterresan? För dig som inte har planerat in någon Portugalresa just nu kan vi ändå tipsa om några riktigt goda portugisiska viner:

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Ett vitt vin med mycket fruktig, ungdomlig smak och inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Aptitretande sommarvin som är gott både som apéritif och till lätta bufférätter.

Vale D. Maria Douro Superior

129,00 kr


Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd, samt en fläkt av blommor. Den intensiva smaken har stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röda frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.

3. Kir

Kir är en drink som består av två ingredienser: Svartvinbärslikör och torrt vitt vin. Ursprungligen skulle det vara Bourgogne Aligoté och Creme de Cassis. En klassisk drink som tydligen börjat få ett uppsving igen. Kanske har du hört talas om Kir Royale? Det är samma drink men med Champagne istället för vitt vin.

Det verkar som att många undrar vilket vin som passar till drinken kir, för sökfrasen som ökat i popularitet är "Kir vin". Då kan vi vara till hjälp! Här är ett vitt vin och ett bubbel som är perfekt när ni vill blanda med bärlikör. Och förresten tycker vi att det blir godare med Chambord istället för svartvinbärslikör.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


Perfekt för utflykten, picknicken eller campingen - eller när som helst när man inte behöver en hel flaska! CAMP Sparkling Brut har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.

Chambord Black Raspberry

258,00 kr


Chambord Black Raspberry är en Cognacsbaserad bärlikör på hallon och björnbär. Söt och smakrik med tydlig smak av hallon och vanilj, frisk eftersmak med antydan av citrus.

4. Bourgogne

Intresset för Bourgogne som vinregion ökar om man ser till antal sökningar på Google under 2023. Bourgogne, i nordöstra Frankrike, är känt för sina prestigefyllda viner. Druvorna pinot noir och Chardonnay trivs i dess varierade områden Côte de Nuits, Côte de Beaune och Chablis. Pinot noir ger röda viner med subtil elegans och komplexitet, medan chardonnay producerar rika och krämiga vita viner. Bourgognes världsberömda vintyper inkluderar Grand Cru, Premier Cru och Bourgogne AOC, vilka representerar enastående kvalitet och unika terroirer. Crémant de Bourgogne tillverkas enligt traditionella metoden med en sekundär jäsning i flaskan, liknande processen för champagne, vilket resulterar i fina bubblor och en frisk smakprofil. En populär och prisvärd mousserande vinalternativ från Bourgogne.

Laroche Bourgogne Réserve

145,00 kr


Ett vitt Bourgogne-vin med fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och grillad citron. Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk eller skaldjur, eller till ljust kött.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

219,00 kr

249,00 kr


I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.

5. Cru

"Cru" klassificeras av Google som ett ämne vilket innebär att många sökningar kring ordet Cru har förekommit. Cru betyder mer eller mindre "by" men man brukar prata om vingårdar när det gäller vin. I Champagne finns till exempel 17 stycken Grand Cru-byar och 43 stycken Premier Cru-byar runtom i Champagne. Grand Cru anses vara den finaste Champagnen. I Champagne finns sammanlagt 319 byar eller "Cru's".

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

898,00 kr


En låda med en flaska Riesling Grand Cru Altenberg 2016 och en Riesling Grand Cru Altenberg 2017. 2016 har en rik och nyanserad doft med inslag av grillad citron, solmogna aprikoser och en fläkt av blommor. Vinet har en välbalanserad torr smak med fin fruktighet. 2017 har en intensiv doft med inslag av nektarin, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr med fina inslag av mineral, gula stenfrukter och blommor.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Denna välbalanserade champagne har en frisk och elegant smak med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys

389,00 kr


Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys har en fruktig doft med inslag av fat, gula äpplen, mineral, persika, smör, citrus och örter. Här bjuds du på en mångfacetterad smak som är fruktig, har mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron.

6. Louis Roederer

Vi ser också ett ökande antal sökningar kring den välrenommerade Champagneproducenten Louis Roederer. Det är ett vinhus med gedigen historia. Roederer grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne.

Roederers höga kvalitet baseras på de förnämliga vingårdslägen som man förfogar över. De levererar merparten av de druvor som används vid framställningen, endast 20 procent köps från andra odlare. Dessa 20% används endast i Collection. Alla årgångschampagne består till 100% av egna druvor.

Louis Roederer Brut Vintage 2016

799,00 kr


Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik doft av röda vinbär, gula plommon, persika, hasselnötter, brioche mineral och kryddor. Koncentrerad, kraftfull och dynamisk smak med en rund fruktighet och välbalanserad syra och lång harmonisk eftersmak med ton av choklad.

Louis Roederer Collection 245 NV

299,00 kr


En halvflaska är perfekt om ni bara är två, men ändå vill skåla i en god skumpa. Champagnen har en stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, lätt brödighet och mineral. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och ett avslut med energi och friskhet. Finns även på helflaska, 750 ml, för 559 kr.

7. Bordeaux

Sist men verkligen inte minst hittar vi det klassiska vindistriktet Bordeaux, som tydligen också drar uppmärksamheten till sig återigen, med ett intresse som ökar med 80 procent jämfört med föregående period.

Bordeaux är ett vinområde i sydvästra Frankrike, sedan länge känt för sina många anrika viner, framförallt röda och söta viner. I odlingsområden som Médoc, Graves och Saint-Émilion trivs druvsorter som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc i regionens mångfaldiga terroir. Dessutom framställer Bordeaux utsökta och elegant mousserande viner under appellationen Crémant de Bordeaux.

Château Bonnet Réserve Rouge

169,00 kr


Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.

Château Coucheroy Rouge

229,00 kr

249,00 kr


Intensiv, komplex och fruktig doft med inslag av röda bär, mörka bär, vanilj, lakrits, ekfat och kryddor. Smaken är välbalanserad och modern med delikata, välintegrerade tanniner.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

109,00 kr


Trevligt bubbel i form av en Crémant från Bordeaux. Utmärkt som sällskapsdryck eller till det dukade bordet. Väljs med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören. Vi rekommenderar filodegsrullar med fetaostfyllning och vitlöksdipp.

11.12.2023
Vinflaskor och pengar.

7 skandaler som skakat vinvärlden.


Att det ibland fuskas med vin är tyvärr inget nytt - men vissa brott är onekligen mer häpnadsväckande än andra. Som att blanda gift i vinet för att få en rundare smak, eller påstå att vinet tillhört en president på 1700-talet och sälja det för miljoner.

Läs mer »