Bordeauxblandning är ett vedertaget begrepp i vinvärlden och innebär röda viner där man blandar cabernet sauvignon med merlot och om man så önskar andra klassiska bordeauxdruvor som cabernet franc, malbec, petit verdot och carmenère.
Bordeauxblandningar utanför Frankrike är ofta inspirerade av den västra stranden i Bordeaux, där cabernet sauvignon trivs extra bra. Man blandar sedan vanligtvis med merlot, och kanske några av de andra klassiska Bordeauxdruvorna. Men det kan också vara så att viner som är etiketterade som cabernet sauvignon också kan vara Bordeauxblandningar, eftersom det vanligtvis endast behöver vara 85 procent av druvan som syns på etiketten.
Det är ingen tvekan om att cabernet sauvignon och merlot verkligen kompletterar varandra i en blandning. Att det är populära druvor visar den globala statistiken tydligt. De hamnar nämligen på första och andra plats om man tittar på druvor som används till vinframställningen.
Bordeauxblandningar är ofta ganska smakrika och mustiga viner med tydlig strävhet. De passar därför bäst till utvalda ostar eller kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Fett och krämiga komponenter, viss syrlighet och sälta är positivt eftersom det rundar av strävheten. Markerad sötma eller kryddhetta i maten bör man vara försiktig med.
Sydafrika
239 kr
Smaken är komplex och mångfacetterad, med tydliga inslag av ren röd och mörk frukt, samt nyanser av svart te och kryddor. Elegant tanninstruktur, balanserad fruktkoncentration och frisk syra.
Sydafrika
149 kr
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
USA
499 kr
Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon har en intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Vinet har en fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Eftersmaken är lång och välbalanserad.
Sydafrika
249 kr
Angenäm doft med komplexa inslag av mörka frukter så som svartvinbär, plommon samt mörk choklad, kaffe, cigarrlåda och en kryddig touch av vanilj. Smaken är stor och välbalanserad med mjuka tanniner och en fin syra. Lång, elegant eftersmak.
24.03.2025
Lär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs merMerlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.
Läs merCabernet Franc är en av de mest kända och viktigaste bordeauxdruvorna, men senare forskning visar ett spanskt ursprung. Den är en populär blanddruva men förekommer även i ensam majestät. Druvan ligger bakom några av världens mest odlade druvsorter.
Läs merIdag odlas det vin i världens alla hörn, från Moldavien till Kina. Vi pratar länder som varken är nya eller gamla världen utan utan fortfarande lite "up and coming". Här listar vi några av dessa mindre men väldigt spännande länder vars viner vi vill prova.
Läs mer