Nya världen inom vin: Guide och vintips.

Nyfiken på viner från "Nya världen"? Här berättar vi vilka länder som räknas in i gruppen, och vad som karaktäriserar dessa viner.

Vintips från Nya Världen.

"Nya världen" inom vinvärlden hänvisar vanligtvis till de länder utanför Europa som har börjat producera vin relativt sent jämfört med de klassiska vinproducerande länderna som Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien. Här är några av de mest framstående länderna inom den "nya världen" när det gäller vinproduktion:

USA:

Vinproduktionens historia: Vinproduktionen i USA sträcker sig tillbaka till 1600-talet, men det var inte förrän sent 1900-tal som USA började göra stora framsteg inom den internationella vinindustrin.

Mest odlade druvor: I USA odlas ett brett utbud av druvor, men de mest kända är cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, merlot och zinfandel.

Karaktär: Amerikanska viner är kända för sin fruktighet, höga alkoholhalt och tydliga fatkaraktär. Viner från Kalifornien, särskilt Napa Valley och Sonoma, påminner ibland om de kraftiga och strukturerade vinerna från Bordeaux i Frankrike.

Vintips från USA:

SALDO Zinfandel

409,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.

Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

119,00 kr


Fruktig doft med fatkaraktär och med inslag av tropisk frukt, smör, aprikos, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig, balanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.

Australien:

Vinproduktionens historia: Australien började producera vin på 1700-talet, men det var inte förrän på 1900-talet som de fick globalt erkännande.

Mest odlade druvor: shiraz, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot och sauvignon blanc är de mest odlade druvorna i Australien.

Karaktär: Australiska viner kännetecknas av rik fruktighet och generösa smaker. shiraz från Australien har ofta likheter med Rhôneviner från Frankrike, medan dess chardonnay kan ha vissa likheter med de mer fylliga chardonnayvinerna från Kalifornien.

Vintips från Australien:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Chile:

Vinproduktionens historia: Vinodling i Chile har anor från 1500-talet, men det var inte förrän på 1980-talet som chilenska viner började etablera sig på den internationella marknaden.

Mest odlade druvor: cabernet sauvignon, merlot, carmenere och sauvignon blanc är de mest odlade druvorna i Chile.

Karaktär: Chilenska viner präglas ofta av sin elegans, struktur och balans. Deras cabernet sauvignon kan ibland likna de som produceras i Bordeaux, medan carmenere-vinerna har en unik smakprofil som inte liknar något annat.

Vintips från Chile:

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

149,00 kr


Ett sauvignon blanc-vin från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.

Camp Syrah

96,00 kr


Ett chilensk syrahvin som är riktigt prisvärt bland de röda vinerna. Camp Syrah är ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Pant tillkommer med 1 kr.

Argentina:

Vinproduktionens historia: Vinodling i Argentina har anor från 1500-talet, men dess moderna utveckling började på allvar på 1990-talet när landet började experimentera med moderna vinframställningstekniker.

Mest odlade druvor: Argentina är mest känd för sin malbec, men de odlar också cabernet sauvignon, bonarda, syrah och torrontés i betydande mängder.

Karaktär: Argentinska viner, särskilt malbecvinerna, kännetecknas av sin djupa färg, generösa fruktighet och lena tanniner. Deras malbecviner är ofta fylliga och komplexa, med inslag av mörka frukter och kryddor. Vinerna från Argentina har en unik intensitet och koncentration som ger dem en distinkt karaktär i jämförelse med andra vinstilar runt om i världen.

Vintips från Argentina:

Espacio Syrah

80,00 kr


Här är ett syrahvin från Argentina. Espacio Syrah är ett hållbart val som har en inbjudande och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, kryddor, viol, örter och vanilj. Smaken är fruktig med trevliga toner av mörka bär och en viss kryddighet. Pant tillkommer med 1 kr.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Sydafrika:

Vinproduktionens historia: Vinodling i Sydafrika sträcker sig tillbaka till 1600-talet, men dess moderna utveckling började ta fart på 1990-talet.

Mest odlade druvor: Chenin blanc, cabernet sauvignon, syrah, pinotage och sauvignon blanc är bland de mest odlade druvorna i Sydafrika.

Karaktär: Sydafrikanska viner är kända för sin elegans och komplexitet. Pinotage, en korsning mellan pinot noir och cinsault, är en unik druva för Sydafrika och ger viner med en unik smakprofil som inte riktigt påminner om något från "gamla världen."

Vintips från Sydafrika:

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage

121,00 kr


Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.

Nya Zeeland:

Vinproduktionens historia: Nya Zeelands vinproduktion tog fart på 1970-talet, och landet har sedan dess etablerat sig som en betydande producent av högkvalitativa viner.

Mest odlade druvor: Nya Zeeland är särskilt känd för sin sauvignon blanc, men de odlar också pinot noir, chardonnay och riesling i betydande mängder.

Karaktär: Nya Zeelands viner, särskilt sauvignon blanc-vinerna, kännetecknas av sina uttalade tropiska frukttoner, hög syra och tydliga mineraliska inslag. Deras pinot noir är känd för sin elegans, fruktighet och tydliga jordiga toner. Nya Zeelands viner har en unik fräschör och renhet som särskiljer dem från andra vinstilar i världen.

Vintips från Nya Zeeland:

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett torrt och friskt vin från Nya Zeeland med smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Urlar Pinot Noir

169,00 kr


Ett elegant och mörkfruktigt vin som bjuder på smak av skogshallon, mörka körsbär, torkade örter och kryddiga toner. Gott till lättare rätter av fågel och fisk.

Dessa "nya världens" viner kan ofta ha mer intensiva och fruktiga smaker jämfört med sina "gamla världens" motsvarigheter och tenderar att vara mer generösa när det gäller ekfatskaraktär. Ändå har många av dessa regioner utvecklat sina egna unika stilar som skiljer sig från de traditionella vinstilarna från "gamla världen".