Rembrandt och Faustinofamiljen.

Totte Wiberg förklarar sambandet mellan Faustino och Rembrandt i sin bok Konsten i vinets värld.

Tavlor av Rembrandt och Anthonis van Dyck

Familjen Martinez har framställt vin i den lilla byn Oyón, strax utanför Logroño, sedan 1861. Bodegan grundades av Eleuterio Martinez Arzok. En stor del av firmans framgångar kan även tillskrivas hans son Faustino Martinez Pèrez de Albéniz som 1931 började buteljera vinerna på flaska – innan dess hade man sålt allt på fat. Största expansionen har dock skett på senare tid under ledning av Eleuterios sonson Don Julio Faustino Martinez.

Faustino - en framgångssaga

I dag håller man till i en ny ultramodern anläggning som ligger på vägen mellan Oyón och Logroño. Faustino har utvecklats till den största privata bodegan i Rioja och Spaniens största producent av Reserva och Gran Reservaviner. En stor del av Faustinos framgångar kan också tillskrivas den holländske konstnären Rembrandt som levde på 1600-talet.

Hur är då detta möjligt?

Ett par år efter att Julio Faustino Martinez tagit över firmans ledarskap, diskuterades företagets framtid och kommande marknadssatsningar. Någon kom med förslaget, varför inte personifiera vinerna och skapa en familjedynasti? Sagt och gjort. Namnet blev förstås Faustino och nu gällde det att hitta rätt etikett till vinerna. Don Julio Faustino Martinez har alltid varit intresserad av konst och musik. Vackra bilder och skön musik. Hur vore det med den världsberömde målaren Rembrandt och den berömde kompositören Christoph Wilibald Gluck på etiketterna?

Rembrandts konst fick pryda etiketten

Nicolaes van Bambeeck målad av Rembrandt

Efter viss tvekan slog man till. Man valde Rembrandts bild av Nicolaes van Bambeeck, en handlare från Amsterdam, och ett porträtt föreställande Gluck, målat av Joseph Duplessis. Rembrandts bild valdes till det bästa vinet, ”Faustino Primero”, Faustino I. Vinet fick också en unik blästrad flaska och ett ståltrådsnät. Endast det bästa är gott nog när det gäller en Gran Reserva. Reservavinet kallades Faustino V, vilket står för ett fem år gammalt vin. Senare tillkom Faustino VII, en enklare Rioja. Varför den fick numret VII vet jag inte, men det stämmer väl in i dynastin. Här valdes en bild, målad av den Antwerpenfödde Anthonis van Dyck, föreställande ännu en holländsk målare Marten Pepijn.

Även om de flesta inte har en aning om vilka herrarna på etiketterna är, så har idén med målningarna blivit en stor succé. Faustino I introducerades 1968 och då användes årgången 1961, vilket var en bra årgång. Vinerna blev genast omtalade, inte minst för sitt utseende. Miljontals Riojaälskare världen över har sedan dess köpt flaskorna. Faustinos sortiment har hela tiden utökats. Vitt vin, rosé och cava har tillkommit. Det har gjort att man renodlat bland etiketterna. Man har behållit namnen Faustino I, V och VII, men porträtten på Gluck och Pepijn är borta. Klokt nog har man behållit Rembrandtbilden. Den finns nu på alla viner i serien. Faustino VII är det enkla vinet. Det finns som rött, vitt och rosé. En Crianza har tillkommit. Faustino V är fortfarande en Reserva. Dessutom finns en vit och en rosé Faustino V. Det enda vinet som har oförändrat utseende är Faustino I – Gran Reservan. Faustino Cava finns i fyra olika varianter: Brut Reserva, Semi Seco, Extra Seco och Rosado. 

Ljusets mästare

Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.

Egentligen är det ett dubbelporträtt föreställande Nicolaes van Bambeeck och hans fru Agatha Bas. Senare har någon delat på porträtten, så i dag finns Nicolaes van Bambeeck på det kungliga konstmuseet i Bryssel, medan Agatha Bas finns på Buckingham Palace i London. Det unika med Rembrandts bild är att den är gjord som en trompe l´œil-målning, en målning som bedrar ögat. Den har fått ett tredimensionellt utseende. Det syns inte på Faustinos etikett eftersom bilden där är beskuren. Dubbelporträttet är gjort som två målningar i samma format, båda har en liknande ram målad direkt på duken. Man ser figurerna som om de stod i ett öppet fönster. Hans vänsterhand vilar på nederkanten av fönstret och den högra håller en handske som hänger utanför ramen. Hennes vänsterhand håller i ramkanten och i högerhanden håller hon en solfjäder som sticker ut. Trompe l´œil-målningar var på modet i Holland på 1640-talet. Rembrandt gjorde flera med denna typ av motiv.

Fjärde generationens vinmakare

På Bodega Faustino har nu fjärde generationen Martinez tagit vid, José Miguel och hans syster Lourdes. Företaget är fortfarande i utveckling. Förutom Rembrandtserien gör man ett par moderna, röda viner, bland annat Faustino de Autor Reserva. Man kan undra om författaren (de Autor) kommer att göra samma succé som konstnärerna och kompositören. Den som lever får se.

Konsten i vinets värld

Vinet och konsten har stått varandra nära sedan många år tillbaka. Artikeln ovan är skriven av Totte Wiberg som har skrivit boken Konsten i vinets värld.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med  fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Passar utmärkt till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm.