Bodega La Ermita - prestigeviner som speglar spansk kvalitet.

Nu lanseras fyra prestigeviner från Bodega La Ermita. Viner som speglar fyra av Spaniens mest kända rödvinsområden.

Bodega la Ermita - nya spanska prestigeviner.

Bodega La Ermita är ett mycket ambitiöst vinvarumärke framtaget av det spanska vinföretaget Garcia Carrion. Bodega La Ermita är prestigeviner som kommer från olika delar av Spanien och uteslutande från högt klassade vingårdar med gamla vinstockar.

Nu lanseras några viner som speglar fyra av Spaniens mest kända vinområden: Rioja, Ribera del Duero, Toro och Jumilla. De tre första är baserade helt och hållet på olika kloner av Spaniens stora kvalitetsdruva, Tempranillo, och vinet från Jumilla på den spännande druvan Monastrell.

Garcia Carrion är ett mycket stort vinföretag med vinläggningar i flera olika delar av Spanien. Nu har man nyttjat sina resurser och kunskap till att dammsuga riket runt efter de bästa druvorna och de bästa vingårdarna. Druvorna förvaltas sedan på bästa sätt och resultatet är Bodegas La Ermita.

Jumilla – ger druvan monastrell ett ansikte

Vinregionen Jumilla ligger i sydöstra Spanien, 300 km från Madrid och är beläget mellan Medelhavskusten och den stora inlandsplatån La Mancha.

Området fick sin DO (spansk ursprungsbeteckning, denominación de origin) redan 1966 och är därigenom en av de äldsta DO-områdena i Spanien. För närvarande finns det 19.000 hektar vinodlingar som brukas av 2.000 olika odlare. Det finns 45 vintillverkare och runt 70 procent av produktionen går på export

Området Jumilla producerade vin redan för 5.000 år sedan. Man har under arkeologiska utgrävningar funnit kärnor från den europeiska vinrankan Vitis Vinifiera som var 3-000 år gamla. Dock har Jumilla länge legat i skuggan bakom mer kända vinområden och för 25 år sedan såldes vinerna endast i bulk. Det vill säga att vinerna buteljerades och blandades i andra områden och länder.

I dag är det ett mycket dynamiskt och intressant vinområde som främst är känt för sina röda viner som domineras av druvan monastrell. Det odlas en stor palett av olika druvsorter i Jumilla, men det är utan tvekan monastrell som har den största auktoriteten. Den står för hela 75 procent av den uppodlade arealen och används både till röda, rosé och söta röda viner.

Övriga blå druvor som kan användas är garnacha, tempranillo, garnacha tintorera, syrah, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Vad det gäller gröna druvor är det 8 olika som är tillåtna, exempelvis airén, macabeo, chardonnay och sauvignon blanc.

Bodega La Ermita Jumilla

405,00 kr


Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.

Rioja - Spaniens mest kända vinområde

Det är ingen tvekan om att Rioja är Spaniens mest kända vinområde, och deras röda viner har en smak och karaktär som verkligen tilltalar den svenska paletten. Vinområdet Rioja har fått sitt namn från en av floden Ebros bifloder; Rio Oja. Det är ett vackert landskap och vinodlingarna uppgår till 65.726 hektar (en fotbollsplan är 0,7 hektar stor).

Det är druvsorten Tempranillo som har satt Spanien på vinkartan och även i Rioja är den helt dominerande. Av områdets vinodlingar står de blå druvorna för 91 procent och av den andelen står Tempranillo för inte mindre än 85,7 procent. De röda vinerna står för 85 procent av produktionen, rosé för 6 procent och resten är mousserande och vita viner.

Vinregionen Rioja är uppdelad i tre olika subregioner med unika förutsättningar, och vinerna får därför sin specifikt ursprungstypiska prägel. Rioja Alavesa och Rioja Alta ligger i den norra delen, där klimatet är svalare och vingårdarna ligger på en högre altitud än Rioja Oriental (eller Baja som det hette för några år sedan) som är den mest sydliga och varmaste av Riojas subregioner. Bodega La Ermita kommer från en gammal vingård 700 meter överhavet i Rioja Alavesa.

Redan under 1800-talets senare hälft producerade Rioja röda viner av hög kvalitet. Det är ingen slump att Rioja som enda ursprungsområde 1991 tilldelades DOCa, Denominación de Origen Calificada, vilket är Spaniens allra högsta appellation (2003 fick Rioja sällskap av Priorat som ligger i Katalonien).

Bodega La Ermita Rioja

405,00 kr


Bodega La Ermita Rioja har en nyanserad och doft med inslag av vanilj, kanel, ceder, torkade röda frukter, mörka plommon och lakrits. Vinets smak är medelfylligt med bra smaklängd och toner av rostade fat, vanilj, muskot, torkade örter, röda och mörka frukter.

Ribera del Duero - hyllat vinområde

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När den passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro och det vackra landskapet med branta sluttningar får fram högklassiska rödviner. Men framför allt har vi nu trätt in i Portvinets förlovade land och floden har sitt utlopp vid staden Porto.

Men det första spanska vinområdet som frodas i dess dalar och närhet är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de främsta områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais) och på grund av det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna här tjockare skal. Detta ger viner med mörk färg och bra koncentration.

Vad det gäller de röda vinerna måste tinto fino stå för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående tillåtna druvsorterna, Garnacha och Albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är mager och väldränerad. Detta gäller naturligtvis Bodegas La Ermita där druvorna kommer från en vingård med gamla stockar som ligger 900 meter över havet.

Bodega La Ermita Ribera del Duero

405,00 kr


Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Kraftfulla viner från området Toro

Området Toro, som ligger i den västra delen av den spanska regionen Castilla de León vid floden Duero, är kända för sina mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan Tinta de Toro som är en lokal klon av tempranillo. Området är ett eldorado för gamla stockar då 1.202 hektar av de totala 5.624 hektaren vinodlingar består av fritt växande stockar som är mer än 50 år gamla.

Gamla stockar ger mindre antal druvor per stock, men å andra sidan får druvorna en ypperlig koncentration och smakintensitet. I det här fallet har Bodega La Ermita valt ut en mycket gammal vingård med en stenrik sandjord där vinlusen aldrig fått något fäste. Den fruktade vinlusen trivs nämligen inte i sandiga jordar. Det innebär därför att dessa gamla, knotiga stockar har sina egna rötter, till skillnad mot andra vingårdar där man måste ympa plantan på ett rotsystem från amerikanska vinrankesläkter.

Bodega La Ermita Toro

405,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.

Monastrell - en druva med stor framtidspotential

Monastrell är en blå druvsort som har sitt ursprung i den östra delen av Spanien. Troligtvis kring staden Sagunto som ligger i provinsen Valencia. Staden hade namnet Morvedre fram till 1868 (druvan heter mourvèdre i Frankrike).

De största odlingarna finner man i vindistrikten som ligger sydost om Madrid. Att det är den viktigaste druvan i DO Jumilla är det ingen tvekan om, då den står för hela 75 procent av arealen. I vinerna får den ståta i ensam majestät eller blandas med garnacha, tempranillo, syrah och cabernet sauvignon. Man hittar även en del söta starkviner som är tillverkade enligt portvinsmetoden, det vill säga att man stoppar jäsningen i ett tidigt skede med tillsats av sprit. Då får man ett starkvin med naturlig sötma, som med fördel kan användas till olika desserter och ostar.

Dess goda förmåga att klara varmt klimat samtidigt som den behåller en bra syra, gör den till en druva som har framtiden för sig. Med tanke på den globala uppvärmningen kommer druvan få en större betydelse i Spanien och Frankrike, men även i andra länder.

Tempranillo – Spaniens nationaldruva

Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas. I Ribera del Duero heter den tinta del pais, i Katalonien ull de liebre. Det finns totalt mer än 25 olika synonymer på tempranillo.

Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231.000 hektar, men det är bara cirka 25.000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framför allt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Druvan har med största sannolikhet sitt i ursprung i norra Spanien i regionerna La Rioja och Navarra. Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.

Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, cariñena och mazuelo, men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.

Det finns en spansk tradition att lagra viner under lång tid i fat av amerikansk ek vilket det ger en kryddighet och tydlig vaniljsmak. Ibland finner man även tydliga inslag av dill.

På senare år har det blivit allt vanligare med fat av europeisk ek som ger mer cederträaktig fatkaraktär. På grund av fatlagringen kan det vara svårt att uppfatta vad som är den druvtypiska karaktären. Men de vanligaste associationerna är mörka bär, torkade frukter och kryddor.