Dante Zias nya kokbok – en genväg till Italien.

Mångsysslaren Dante Zia är aktuell med en ny kokbok, "Dantes Italien". Vi fick chans att fråga den karismatiske halvitalienaren om mathemligheter, inspiration och kärleken till italienskt bubbel.

Dante Zia, Dantes Italien.

Dante Zia är kocken, tv-personligheten, ingenjören och kokboksförfattaren i en och samma person. Många får ett leende på läpparna bara hans namn nämns då han utstrålar både vänlighet och lekfullhet. Det de flesta vet är att Dante är halvitalienare, att han pratar flytande italienska samt att han fått den röd-vit-gröna kulturen redan med modersmjölken.

Vad många dock inte känner till är att Dante hyser en förkärlek till italienskt kvalitetsbubbel. Han är sedan nyligen ambassadör för Rotari från Mezzacorona som är ett kvalitetskooperativ och en av de främsta aktörerna i Italien att tillverka högkvalitativa mousserande viner enligt den traditionella vinmetoden.

Denne mångsysslare är just nu högaktuell med sin nya kokbok "Dantes Italien – 59 älskade recept" som kretsar kring mat från hans älskade Italien.

Dantes Italien omslag.
Dantes Italien - 59 älskade recept.

Dantes Zia och de italienska influenserna

När kände du att maten var ditt kall och att du ville bli kock?

– Jag har fått berättat för mig att jag redan som litet barn trivdes mycket i köket och att jag alltid ville doppa fingrarna i allt som gick att smaka på så intresse för mat har funnits så länge jag kan minnas.

Efter att ha deltagit i tävlingen "Sveriges Mästerkock" var Dante Zia övertygad om att mat är det han tycker är absolut roligast och det han vill hålla på med. Vid den tidpunkten studerade han till civilingenjör men har sedan sin examen mestadels jobbat som kock och med mat.

Vem är din främsta inspirationskälla när det kommer till mat?

– Jag inspireras mycket av restaurangbesök jag gör runtom i världen samt av det jag läser i kokböcker och det jag ser i sociala medier.

Varför tror du att italienska rätter är så älskade av människor över hela världen?

– För att det är enkla, “rena” och väldigt goda smaker och även att det är mat som oftast går snabbt att slänga ihop och som är god att laga. Samtidigt finns det en otrolig bredd där det italienska köket har något för alla smakpreferenser.

Feltre, Italien.
Feltre, Italien, där Dante har sina rötter.

Dantes Italien en bok för Italienälskare

I boken "Dantes Italien" bjuds läsaren på både klassiker och nya rätter ur det italienska köket.

Vad vill du förmedla med den nya boken och varför är det just 59 recept?

– Jag försöker på ett tydligt och enkelt sätt förklara hur du gör för att få till de där autentiska, italienska smakerna som ger dig och dina gäster en enkelbiljett till soldränkta Feltre, paradiset i norra Italien varifrån jag har mina italienska rötter. 59 recept? Haha, det var det jag och min fotograf Petter mäktade med att laga och fotografera när vi var där nere.

Italien är ett fantastiskt och rikt matland, hur gick du till väga när du valde vilka recept du skulle ha med?

– Jag tyckte inte alls att det var så svårt då jag helt enkelt valde maträtter jag lagat hela livet och recept jag tycker mycket om och som har en speciell plats i mitt hjärta.

Boken vänder sig till de som vill laga mer italiensk mat och som vill få större förståelse för den italienska matlagningen, eller närmare bestämt Dantes tolkning av den.

"När det gäller att skruva upp stämningen är kvalitetsbubblor oslagbara, just nu är det Rotari Rosé. Prova det ihop med charkbrickan och lyckan är gjord."

Rotari Brut Rosé.
Rotari Brut Rosé är Dantes favorit till festen.

Rotari Rosé – Dantes stämningshöjare

Vilket är det perfekta sippvinet när du lagar mat och vilken dryck är den perfekta stämningshöjaren?

– Självklart blir det vin från Italien, Borgogno Langhe Rosso tycker jag är gott att sippa på medan maten lagas, och när det gäller att skruva upp stämningen är kvalitetsbubblor oslagbara, just nu är det Rotari Rosé. Prova det ihop med charkbrickan och lyckan är gjord.

Vilken person, död eller levande skulle du helst vilja äta middag med, och vilken rätt skulle du då bjuda på från din nya bok?

– Ehh, svår fråga, men min nonna (farmor) Benita, som dog innan jag föddes, hade jag gärna träffat och lagat mat till. Hon hade fått smaka min köttfärssås, den är god. Helst av allt hade jag velat äta hennes mat för den har jag hört var enastående.

All mat blir godare med….?

– En skvätt gott vin…. Och parmesanost ….. Och en sardell eller tre.

Vilken råvara använder du oftast som smakförhöjare i dina rätter?

– Vin, tomater och sardeller typ. Sedan älskar jag rosmarin och salvia, de är mina absoluta favoritkryddor.

Nämn någon ”udda” smakkombination du gillar?

– Örter i desserter är något jag generellt tycker är gott. Hjortron tillsammans med timjan eller varför inte rosmarin i desserter, något jag sett dyker upp i fler och fler sammanhang.

Antingen eller med Dante Zia

  • Olja eller smör?

– Båda.

  • Peccorino eller parmesan i carbonaran?

– Båda!

  • Färsk eller torkad pasta?

– Jag använder oftast torkad pasta men det beror helt på tillfälle och vad som ska lagas.

  • Slutligen: Cappuccinon efter kl 11? Hiss eller diss?

Svaret från Dante är glasklart: Diss!

Dantes vintips:

Rotari Brut Rosé

139,00 kr


Detta rosa bubbel har en elegant, fruktig doft med inslag av smultron, blodgrape, kex och persika och med en fin brödig ton. Torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


På bästa vingårdsläge vid Trentinos kullar ger chardonnay-druvorna som plockas för hand ett mycket friskt, mineraldrivet och fruktigt uttryck, perfekt bas för Rotari Brut Riserva. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Borgogno Langhe Rosso

139,00 kr


Kryddig, fruktig doft med inslag av körsbär, röda vinbär, fat och örtkryddor. Elegant, kryddig, bärig smak med inslag av svarta vinbär, björnbär, choklad och kaffe. De mjuka tanninerna ger, tillsammans med den eleganta syran, struktur och stabilitet till vinet.

Text: Jenny Asplund

26.04.2024