Klimatsmart indisk kokbok av Malin Mendel.

folk o folk träffar Malin Mendel och får veta mer om hennes kärlek till indisk mat, landet hon beskriver som en torktumlare och Stora Journalistpriset. 

Malin Mendel äter indisk mat

Med ena foten i Indien och den andra på Södermalm, har vi under 15 år sett journalisten Malin Mendel rapportera i tv. 2019 vann hon Stora Journalistpriset för tv-serien Världens sämsta indier med David Batra i centrum. Nu är hon aktuell med en ny, kryddoftande kokbok med hållbar inriktning: Mitt indiska liv – klimatsmarta och enkla recept som gör gott.

Intresset för Indien och närliggande länder började redan när journalisten Malin Mendel var liten. Hon växte upp på Tjörn och flyttade som åttaåring med sin familj till Lahore, Pakistans näst största stad med 11 miljoner invånare.

– Att komma från den västsvenska landsbygden till Lahore i början på 1980-talet var verkligen en stor kontrast. Jag fullkomligt älskade det – och maten! säger Malin Mendel.

Lite senare, hemma i Sverige, försökte hon att efterlikna de goda maträtterna från Pakistan. Men det var inte lätt. På den tiden var det svårt att hitta en av de viktigaste råvarorna: basmatiris.

– Jag minns när jag fann det i en affär på Andra Långgatan (i Göteborg, reds. anm.). De hade också spiskummin och koriander. Åh, de där dofterna! De var så var otroligt starkt förknippade med att vara ute i världen på äventyr och gå på engelsk skola,uttrycker hon lyriskt.

Nästan halva tiden i Indien

Malin på indisk marknad

Malin Mendel utbildade sig till journalist och gjorde reportageresor som frilans i många år. Mest i Asien, och från början gick resorna inte till Indien. Efter ett tag ville hon vara stationerad någonstans och då föll valet på Indien.

– Landet var tillräckligt stort för jag skulle kunna bo och utgå från ett enda ställe och dessutom hade SVT inte någon på plats.

Hon lyckades förhandla fram ett avtal med Sveriges Television och de senaste 15 åren har hon pendlat mellan Indien och Sverige och rapporterat.

– Jag tycker om att det är som en motsats till Sverige. Där är det som att åka in i en torktumlare, säger hon och skrattar och  berättar att hon känner sig lite som en indier på insidan.

Många svenskar känner igen henne från Världens sämsta indier, en både underhållande och lärorik tv-serie om det stora landet i Sydasien. 2019 fick hon Stora Journalistpriset för programmet i kategorin Årets förnyare.

– Vilken grej! Jag tror aldrig att jag har blivit så chockad i hela mitt liv. Jag är obeskrivligt glad för det. Men jag fattar grejen, jag ser det som utrikesjournalistik på ett annorlunda sätt. Folk har lärt sig mer om Indien av de här två säsongerna än efter mina 15 år av inslag, säger hon glatt.

Malin Mendel är full av energi när hon pratar och dialekten avslöjar det västsvenska ursprunget och åren i Göteborg.

Klimatsmart kokbok med vegomat

Bokomslag Mitt indiska liv

Nu är hon aktuell med en ny kokbok: Mitt indiska liv – klimatsmarta och enkla recept som gör gott.

Boken varvas med härliga vegetariska recept och texter om Indien ur olika perspektiv. Om alltifrån kryddor, heliga kor och indiska seder till tankar om miljö och yogafilosofins förhållning till mat som är nyttig både för själen, kroppen och klimatet.

 – Indisk mat är min passion och hobby. Jag ville sätta det i ett sammanhang som kan bidra med något. Som journalist vill man ju mer än att förmedla recept. Klimatvinkeln är viktig och yogafilosofin kändes som en bra ingång – tankarna bakom och hur man förhåller sig till världen, djur och natur.

– På senare år har jag fått upp ögonen för att klimatförändringarna är på riktigt. Det märks så mycket tydligare i Indien än här i Sverige. Där borta är det redan på liv och död. 

Indierna är extremt beroende av jordbruket. Det sysselsätter nästan hälften av befolkningen. och är därför viktigt både för att ge föda samt för ekonomin och sysselsättningen.

 – Jordbruket är känsligt för när monsunen börjar bli oregelbunden, när den är extremt våldsam och det blir översvämningar, jordskred och folk dör. Eller när det är extrem torka.

Landet har redan inhemska klimatflyktingar – människor som har varit tvungna att lämna sina byar och ta sig till städernas slumområden.

– Jag ser så tydligt konsekvenserna av klimatkrisen, och den kommer att skalas upp. Folk har det ganska bra i byarna, även om det är fattigt. Men i slummen finns mycket elände.

Helst inte kött

Malins Egg burji

För att värna om klimatet är kokboken helt vegetarisk. Malin Mendel själv äter nästan bara saker från växtriket, även om det kan bli kött någon gång ibland när hon blir bjuden på middag.

– Men jag klarar mig utmärkt utan kött, säger hon bestämt.

Det står gärna indiskt på bordet även under Sverigeperioderna. De kryddor som inte finns i vanliga matvaruaffärer hittar hon i hälsokost eller asiatiska butiker och på nätet.

– I övrigt brukar jag utgå från svenska råvaror. Lök, potatis, kål och morötter är både nyttigt, billigt och gott när man lagar det på indiskt sätt. Det är kryddorna som sätter den indiska prägeln, och de gör att det blir värsta festmåltiden av enkla råvaror.

En av favoriterna är Egg burji – en snabblagad indiska röra med ägg, lök och tomat som serveras med bröd till.

– Alla som har läst bokens förlagor och har provat blivit lätt besatta av den här rätten. Men se till att löken blir genomstekt, annars blir den inte god! tipsar hon innan vi avslutar samtalet.