Dessertvin - att välja dryck till efterrätten.

Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.

Efterrätt i glas med kokta päron med vaniljyoghurt

Vår dryckesexpert Mats Claësson hjälper dig att hitta passande drycker till efterrätten. Först ska vi titta generellt vad som gäller när man skall välja dryck till desserter och sedan går vi mer specifikt in på olika sorters desserter. Dessutom tipsar vi om flera goda dessertviner och vilket typer av efterrätter som de passar till.

Desserter skall avrunda och fullända en måltid. Vilken dessert man väljer beror till stor del på menyn i sin helhet, men även andra omständigheter kring måltiden påverkar som exempelvis säsong, tillfället, gäster och miljö. Ytterligare en dimension får vi naturligtvis om vi väljer en lämplig dryck som ackompanjemang.

Gå direkt till:

Att välja dessertvin till efterrätten - tänk på helheten

Det vanligaste är att välja ett sött vin, men det finns även andra drycker som kan vara alldeles utmärkta beledsagare.

När det gäller att kombinera mat och dryck gäller det att göra en helhetsbedömning. Det är inte bara det som finns på tallriken som styr dryckesvalet, utan du måste också ta hänsyn till anledningen och omständigheterna kring måltiden. Dessertdrycken måste ofta anpassas till annan mat och dryck som förtärs. Du måste även ta hänsyn till dina gästers smak, måltidens syfte, antal gäster, tidpunkt och givetvis begränsningar vad det gäller prisklass.

Exempelvis kan man kosta på sig en mer exklusiv och vågad kombination om det är ett litet sällskap med stort mat och dryckesintresse medan man till det större sällskapet måste göra ett annat val för att tillfredsställa deras behov. Det finns sålunda hela tiden flera alternativa dryckesval till olika desserter.

Matcha dessertens tyngd med dryckens

Det gäller att välja en dryck till desserten med rätt fyllighet till dessertens tyngd. Till en sorbet väljer man exempelvis ett lättare dessertvin. Att beakta är också att feta och krämiga komponenter som förekommer i många desserter gör att vi upplever maträtten som kraftigare. En glass eller parfait på smultron är sålunda kraftigare än en sorbet på samma bär.

Hur fylligt ett dessertvin är styrs mycket av sötman då ett sött vin upplevs fylligare, men även andra faktorer påverkar som druvsort, tillverkningsmetod, lagring, och alkoholhalt. Liknade kriterier styr även andra drycker.

Naturligtvis är sötma en mycket viktig smak i desserter. Det är därför en mycket viktig huvudregel när man tittar närmare på desserter att vinet alltid skall vara sötare än desserten. Om inte så är fallet kommer vinet att upplevas som torrt och surt.

Skapa harmoni med gemensamma aromer

Försök även att hitta gemensamma aromer mellan desserten och dessertvinet. Att låta dryckens aromer, det vill säga dess doftkomponenter spegla aromerna i desserten skapar oftast en mycket trevlig harmoni. Exempel på detta är desserter med tropiska gula frukter till ädelrötade viner. Lite kraftigare jordgubbsdesserter till Red Muscadel, hjortron till Tokajer eller PX sherry till en kraftig chokladdessert. 

Andra exempel är exempelvis en söt äppelcider till en äppeldessert eller en Crème Caramell där den dominerande karaktären är det karamelliserade sockret. Det vill säga en sötma med bränd karaktär. Liknande toner finner man exempelvis i söt Madeira, Sherry, traditionell Tokajer och Commanderia. Vi har då funnit en aromspegling samt harmoni.

Äppelpaj med Moulin Touchais.

Dessertvin till äppelpaj

Äpplen är en av de mest populära frukterna i Skandinavien och det finns en stor variation på olika äppeldesserter. Som dessertvin till äppelpaj är söta chenin blanc-viner från Loire utmärkta då de ofta har en tydlig ton av bokna (övermogna) äpplen. Ädelrötade viner från Tokajer, Tyskland eller Österrike passar också fint till äppeldesserter. 

Moulin Touchais 2004

399,00 kr


Ett sött vin med ung, trevlig och druvtypisk doft av Chenin Blanc med aromer av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad.

En söt cider av bra kvalitet är givetvis ett fint val och ett roligt val kan också vara en Pommeau de Normandie som är ett fatlagrat starkvin som blandas av ojäst äppelmust och ung Calvados. Till många äppelpajer eller andra efterrätter med äpple är det också trevligt att servera ett glas Calvados istället för efterrättsvin:

Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP

449,00 kr


Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP är en mjuk fin calva men tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Mer mognad och komplexitet än Grande Solage men inte lika mycket fatkaraktär som t ex Hors d'Age.

Cheesecake med dessertvin.

Dessertvin till cheesecake

En cheesecake kan smaksättas med allt möjligt, och vilket dessertvin du väljer till din cheesecake beror till viss del på smaksättningen. Gemensamt för många cheesecakes är en fyllning med färskost som bas och en botten av exempelvis digestivekex som krossats i smält smör. Det finns med andra ord en fet och krämig komponent.

Dessertvin till cheesecake med topping av exempelvis passionsfrukt, lime eller mango kan vara en friskare variant med mer syra för att möta upp syran i frukterna.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

Dessertvin till cheesecake med smak av till exempel kaffe eller mörk choklad kan matchas med ett fylligare dessertvin, som ett vin doux from Frankrike:

Château Pech-Latt Vin Doux Naturel

289,00 kr


Djup doft av katrinplommon, fikon, nötter och torkad frukt. Söt smak av torkad frukt, katrinplommon, fikon, nötter och torkad frukt med en fin välbalanserande syra.

Creme Brulée med kaffesmak.

Dessertvin till crème brûlée

En crème brûlée är en pudding där ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljstång får koka ihop, stelna och sedan toppas med ett knäckigt lager av bränt socker. Dessertvin till crème brûlée får därför gärna ha lite nötiga, knäckiga toner och inte vara för blyg i sötman:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr


Ett dessertvin med en angenäm doft av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till andra desserter som gärna får innehålla nötter.

Kladdkaka.

Dessertvin till kladdkaka

En kladdkaka ska vara härligt mjuk och kladdig i mitten men fastare utåt kanterna. Den mest klassiska kladdkakan får smak av kakao, men kan smaksättas med allt möjligt, från vit choklad till citron och rabarber. Gör du en ljus variant, exempelvis en saffranskladdkaka, kan dessertvinet till kladdkakan vara av ett ljusare, friskare slag:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak. En utsökt kompanjon till desserter av frukt och bär eller lagrade grönmögelostar.

Gör du den klassiska kladdkakan med kakao, mörk choklad, kaffe eller nötter kan du med fördel välja ett kraftigare efterrättsvin till kladdkakan, eller varför inte en madeira:

Vintry's Madeira Fine, 750ml

165,00 kr


Relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak. 

Dessertvin till ostbrickan.

Dryck till ost

När det gäller dessertvin till ost blir det både lätt och svårt. Olika ostar passar till olika dessertviner, men vill du ställa fram en ostbricka med lite olika ostar vill du med största sannolikhet inte servera fem olika drycker till desserten för det. Men många vill ha ett lite kraftigare dessertvin till kraftiga ostar. Till exempel är portvin och madeira mycket gott till lättare mögelostar eller lagrade hårdostar:

Red Port

137,00 kr


Red Port passar mycket bra till ost, medellagrade hårdostar som cheddar och grevé, eller relativt milda grönmögelostar, t.ex. cambozola och gräddädel. Red Port är också gott till chokladdesserter som en lättare chokladmousse eller kladdkaka.

Till vitmögelostar eller kittost kan ett vitt dessertvin passa fint, där syra och sötma i dessertvinet möter upp sälta och fett i osten:

Royal Tokaji Late Harvest

199,00 kr


Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.

Citronmarängpaj

Citronmarängpaj.


Bjud på en syrlig och somrig citronmarängpaj. Det här receptet kommer från Elsa Billgrens senaste bok och basen är hennes svägerska, Fannys, lemon curd.

Läs mer »