En elegant och smakintensiv Mencia från det spanska vinområdet Ribeira Sacra. En mycket prisvärd och mustig röd portugis på box vid namn Galitos samt avslutningsvis ett fräscht alkoholfritt bubbel från välkänd Cavaproducent.
Svalodlad mencia med stil och finess
Från en av Spaniens svalaste regioner Ribeira Sacra i Galicien lanseras nu Bodegas Rectoral de Amandis flaggskeppsvin Matilda Nieves Mencía 2023.
Bodegas Rectoral de Amandi grundades av Manolo Arnoyo år 1991 i Galicien, i vad som fem år senare skulle komma att bli ursprungsregionen Ribeira Sacra. Han hade arbetat med vinodling i regionen i många år innan detta men kunde nu äntligen producera vin för att sälja under egen etikett. När egendomens första appellationsvin buteljerades var det under rosa etikett, vilket inte sågs på med blida ögon i machokulturens Spanien. Idag har färgen nått acceptans och alla vinerier i regionen har rosa vägskyltar, vilket så klart kan vara en slump.
Rectoral de Amandi har idag drygt 140 hektar egna vingårdar och jobbar även nära lokala odlare för att säkerställa tillgång till frukt av hög kvalitet. Vingårdarna är huvudsakligen mycket branta och nästan omöjliga att bearbeta med maskiner. I princip allt vingårdsarbete görs därför för hand. Till det arbete som inte görs av människor använder man sig av får, vilka får ströva fritt i vingårdarna för att beta ogräs och tillföra naturlig gödsel.
Matilda Nieves Mencía
I glaset en josig och läskande mencía som bjuder på flirtig rödfrukt med hallon, slånbär, björnbär och plommon samt mjuka toner av lakrits.
Galitos smak överstiger prislappen
Galito är portugisiska för ”den lilla tuppen” och det är den galande tuppen som tillkännager gryning och soluppgång, vilket symboliserar ljusets seger över natten och mörkret. Nu är det gryning för Galitos, som är en fyllig druvblandning bestående av bland annat aragonez, alicante bouchet, touriga nacional och syrah som är delvis lagrad i ekfat.
Adega Cooperativa de Borba grundades 1955 och som för många kooperativ inleddes samarbetet av en samling vinodlare som var missnöjda med de förhållanden som rådde i branschen. Genom att arbeta tillsammans i stället för att konkurrera kunde kooperativet investera i ny, modern utrustning och därmed göra sina egna viner och bygga upp egna varumärken. Adega de Borba har varit en pionjär i att höja kvaliteten på vinerna från regionen Alentejo samtidigt som man kunnat ge bättre villkor och ekonomisk hållbarhet för anslutna vinodlare. Man är även anslutna till miljöcertifieringen Sustainability Plan for Alentejo Wines och vinerna är därför märkta med WASP-sigillet.
Galitos
Vinet är fruktdrivet, nyanserat och kryddigt vin som bjuder på smak av plommon, skogshallon, björnbär och mörka körsbär med inslag av fat och ett örtigt stråk med toner av lakrits och viol.
Alkoholfritt bubbel från Codorníu
De senaste åren har det skett en fantastisk kvalitetsutveckling vad det gäller alkoholfritt öl och vin. Vad det gäller vin är det fortfarande de mousserande viner som höjer sig över de andra vintyperna. Det visar sig till fullo i den fräscha och fruktiga Codorníu Zero.
Vinet är baserat på avalkoholiserat vitvin där man sedan tillsätter en liten del druvmust och kolsyra. Codorníu är en av de största och mest framgångsrika producenterna av de spanska mousserande Cava-vinerna.
Codorniu Zero Sparkling
Ett halmgult mousserande vin med fruktig doft av höstäpplen, tropiska frukter och vita blommor. Lättsamt och välbalanserat med en lång, subtil eftersmak.