Guldskimrande nyhet med mjuka och behagliga bubblor.

Den 20 mars lanseras det guldskimrande mousserande vinet Pata Negra Cava Semi Seco som ger en extra touch av glamour till mingelfesten.

Pata Negra Cava Semi Seco.

Pata Negra Cava Semi Seco tillverkas av utvalda druvor av sorterna macabeo, xarel-lo och parellada. Den andra jäsningen på flaska och efterföljande lagring på jästfällningen pågår under minst 12 månader i djupa, underjordiska källare med en konstant temperatur på 16 grader.

Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma (restsötman är 3,3 gram/100ml) som balanseras upp på bästa sätt av de mjuka bubblorna och den fräscha syran. De fruktiga nyanserna går hand i hand med de mer brödiga tonerna från lagringen med jästfällningen. Ett vin som verkligen kan tillföra en liten extra touch av lyx och glamour i vardagen.

Anrikt företag och skicklig Cava-producent

Bodegas Jaume Serra som producerar denna Cava ligger vackert beläget högst upp på en kulle med utsikt ut över Medelhavet. Platsen heter Vilanova I La Geltru och ligger i Katalonien, inte så långt från Barcelona. Vinföretaget grundades 1934 av Don Jaume Serra Güel.

Detta är en mycket skicklig producent av Cava, som är Spaniens motsvarighet till Champagne och deras källare har en kapacitet på 80 miljoner flaskor.

Bodegas Jaume Serra.
Bodegas Jaume Serra ligger bakom den nya Cavan.

Inspiration från Spaniens mest kända arkitekt

När man först ser mönstret på den vackra guldskimrande flaskan går tankarna till djurens värld, men det kommer faktiskt från grinden till byggnaden Casa Milà i Barcelona. Byggnaden är mer känd som La Pedrera och är ritad av Antoni Gaudí och uppförd 1906–1912. Barcelona är fullt av magnifika och egensinniga byggnadsverk signerade Gaudí. Spaniens historia rymmer många skickliga och erkända arkitekter, men troligtvis är Gaudí den mest kända.

Stark anknytning till spansk gastronomi

Pata Negra är ett mycket framgångsrikt vinvarumärke med viner från ett flertal spanska vinområden. Pata Negra betyder "svart fot" på spanska och är också namnet på den lufttorkade skinkan från Spanien som är tillverkad av kött från svarta grisar. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket. Varumärket Pata Negra är starkt förknippat med spansk gastronomi. När man botaniserar bland Barcelonas charmiga tapasbarer är ett vin som detta en mycket tacksam följeslagare.

Pata Negra Cava Semi Seco passar ypperligt till tilltuggen på mingelfesten, men också till milda färskostar och mellanlagrade hårdostar och charkuterier. Vid det dukade bordet välkomnar vinet med glädje både sallader och fisk, grönsaker och skaldjursanrättningar som gärna får ha lite sötma. Varför inte servera en sallad med melon, lufttorkad skinka och fetaost?

Pata Negra Cava Semi Seco

87,00 kr


Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.

Cava - spanska motsvarigheten till Champagne

Cava tillverkas liksom Champagne genom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet ska sedan lagras med sin jästfällning under minst 9 månader.

Ordet "Cava" betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men - när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifikt geografiskt ursprung. Detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cava-producent. Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i 10 olika provinser (totalt 33 903 hektar).

Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 90 procent av produktionen sker i Katalonien och Pénedés-distriktet.

Det finns även beteckningarna Reserva och Gran Reserva och då måste de mousserande vinerna istället för 9 månader ha lagrats under minst 15 månader respektive 30 månader. Sedan 2014 finns även en vingårdsbetecknad Cava - Cava del Paraje Calificado som måste lagras minst 36 månader.

För att få kalla ett vin för Cava måste det komma från ett godkänt ursprungsområde och göras på någon eller flera av de tillåtna gröna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay och subirat parent, eller de blå druvorna garnacha, trepat, pinot noir och monastrell. Cava gjordes länge uteslutande på de spanska druvorna, men chardonnay och pinot noir, som är klassiska champagnedruvor, vinner mer och mer mark.