Pata Negra Cava Semi Seco har en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
Produktion
Vinet tillverkas av utvalda druvor av sorterna macabeo, xarel-lo och parellada. Den andra jäsningen på flaska och efterföljande lagring på jästfällningen pågår minst under 12 månader i djupa underjordiska källare med en konstant temperatur på 16 grader.
Passar till
Som sällskapsdryck eller till anrättningar som gärna få ha lite sötma. Varför inte serva en sallad med melon och lufttorkad skinka.
Kul att veta
När man först ser mönstret på den vackra flaskan går tankarna till djurens värld, men det kommer faktiskt från grinden till byggnaden Casa Milà i Barcelona, Spanien. Byggnaden är mer känd som La Pedrera. Casa Milà är ritad av Antoni Gaudí och uppförd 1906–1912
Bodegas Jaume Serra som producerar denna Cava ligger vackert högst upp på en kulle med utsikt ner mot Medelhavet. Den är belägen i Vilanova I La Geltru som ligger i Katalonien inte så långt från Barcelona. Vinföretaget grundades 1934 av Don Jaume Serra Güel men låg då i orten Alella. 1984 tog beslut att flytta företaget till nuvarande ort och 1986 stod det nya vineriet klart och vingårdarna nyplanterade. Vineriet är idag omgivet av 125 hektar vinodlingar och man odlar Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo och Chardonnay. De vinvarumärken som produceras på egendomen är främst Jaume Serra och Viña del Mar och ursprungsbeteckningarna är D.O Penedés och Catalunya.
Egendomen producerar även en betydande mängd Cava och deras källare har kapacitet på 80 miljoner flaskor Den andra jäsningen på flaska och efterföljande lagring på jästfällningen pågår minst under 12 månader.
Pata Negra är ett mycket framgångsrikt vinvarumärke med viner från ett flertal spanska vinområden. Pata Negra betyder svart fot på spanska och är också namnet på en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien tillverkad av kött från svarta grisar. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket. Varumärket Pata Negra är starkt förknippat med spansk gastronomi.