Orange är den nya trendiga vinfärgen.

Nu lanserar vi ett läckert orangevin från den franska producenten Domaine Jones. Läs mer om vinet och om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm.

orangevin och mousserande vin

Orangevin tillverkas på gröna druvor där skalen fått vara med under jäsningen vilket skapar den orange färgen. Vinerna har mer eller mindre strävhet och förknippas i stor del till naturvinsrörelsen. Nu lanserar vi ett läckert orangevin från den skickliga producenten Domaine Jones.

Orangevin är ett vin på gröna druvor som tillverkas som ett rött vin, vilket innebär att skalen är med under jäsningen. Skalkontakten kan vara några få dagar upp till flera månader. Resultatet blir ett vin med en färg som varierar från mörkt gul till en djup orange färg. 

Vinerna kan ha fantastiska aromer som för tankarna till både till torkade frukter, citruskal, marmelad, hjortron, blommor, kantareller, grankotte, mogna äpplen, nötter och amerikanska humlesorter. Beroende på skalkontaktens längd får vinerna mer eller mindre strävhet och kan ibland upplevas riktigt kärva.

Gammal teknik med ursprung i Georgien

Vinmakandets historia går tillbaks mer än 8000 år och vinets vagga kan ha varit Georgien, som historiskt sett förknippas med just orangeviner. Högst troligtvis påminde det ursprungliga vinet på gröna druvor om dagens orangeviner. Den druva som används allra mest är den lokala rkatsiteli, men även andra som mtsvane, kisi och khikhvi. 

Vinmakaren ingriper så lite som möjligt samtidigt som både alkoholjäsningen, den malolaktiska jäsningen och lagringen ofta genomförs i stora lerkärl, som kallas qvevri eller kvevri. De grävs vanligtvis ner för att skapa en naturlig temperaturreglering. Dessa kärl används även för röda viner, men det är orangevinerna som fått störst uppmärksamhet. Det första arkeologiska beviset för vintillverkning kommer just från Georgien i form av en 8000 år gammal qvevri.

Orangevin förknippas också med Slovenien, men det var i slutet 1990-talet som det skedde en framgångsrik nyintroduktion av vinstilen i den nordöstra delen av Italien. Det var småskaliga odlare i Friuli-Venezia Giulia som nådde stora framgångar med orangea viner på druvorna ribolla gialla, friulano och pinot gris. Idag tillverkas orangeviner över hela världen. Det finns till och med några riktiga intressanta viner från Skåne där man bland annat använt druvan solaris.

Orangevin förknippas med naturvinsrörelsen 

Orangeviner har förknippats med naturviner eftersom skaljästa viner på gröna druvor får en strävhet som vi normalt förknippar med röda viner. Tanninerna har en konserverande effekt som gör att man inte behöver tillsätta svavel, eller i andra fall hålla ner på användandet av svavel. Men det är lite missvisande eftersom det finns orangeviner som både kan ses som naturviner och de som är mer konventionellt framställda. Det gör inte saken lättare att det inte finns några tydliga och klara regler eller definitioner på vad ett naturvin är.

Domaine Jones Orange Macabeu på köksbord

Orangevin från Katie Jones i byn Tuchan i Fitou

Domaine Jones en av en av södra Frankrikes mest intressanta och dynamiska producenter. Företaget drivs av Katie Jones och hennes make Jean Marc. De har 20 olika små vingårdar med riktigt gamla stockar spridda runt omkring hemtrakten. Druvorna som används till Domaine Jones Orange Macabeu odlas enligt ekologiska principer och handplockas på en av Domaine Jones små vingårdar med kalkrik lerjord som heter Colombiers. De 60-åriga macabeu-stockarna är troligtvis de sista av druvsorten som finns runt byn Tuchan. 

En blandning av avstjälkade druvor och hela klasar placeras i en 1100 liters ståltank med locket stängt. Strax därefter sker en kolsyrejäsning i de hela druvorna och efter sex dagars skalkontakt pressas druvorna. En minimal dos av svavel tillsätts under tillverkning och jäsningen kylkontrolleras inte.

Druvan Macabeu har spanskt ursprung 

Macabeu har troligt sitt ursprung i regionen Vilafranca del Penedès som ligger i Katalonien. Den introducerades senare till Roussillion i södra Frankrike där den nämndes först i skrift 1816. Macabeu har dock sitt största fäste i hemlandet Spanien där den heter Macabeu eller Viura och är den mest planterade gröna druvsorten i den norra delen. Druvan har en viktig roll i produktionen av Cava, men ligger även bakom många välkända och välsmakande vita viner.

Domaine Jones Orange Macabeu

219,00 kr


Domaine Jones Orange Macabeu har en guldgul färg med orange anstrykning. Doften är intensiv och nyanserad med inslag av bakade äpplen, havtorn, torkad apelsin och blommor. Smaken är rik och torr med vaxig textur, viss strävhet och en lång fin eftersmak där man finner torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.

Ett uppskattat vin av vår dryckesexpert 

Orangevinet från Domaine Jones föll verkligen vår dryckesexpert i smaken.

Jag har provat en hel del orangeviner de senaste åren och vinet från Katie Jones är definitiv en av de som jag uppskattat mest. Många viner är bara konstiga med för mycket flyktiga syror, medan andra jag provat har en förförisk doft, men i smaken har de varit för beska, sträva, kärva och oxiderade för min smak. Jag tycker att Katies vin har fin balans och en förförisk elegans tillsammans med de lite sträva och skalbeska tonerna."

Vinet passar väldigt fint till feta ostar och charkuterier eller till kraftiga fiskrätter och lätta kötträtter på ljust kött eller fågel. Varför inte ugnsbakad camembert eller grillade majskycklingbröst med gräddig svampsås där man låter torkade aprikoser koka med i såsen.