Vegansk boeuf bourguignon.
En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer »Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Att kraftigt rödvin passar till kött vet ju de flesta men hur matchar man fylligt rött vin till vegansk mat? folk o folk ger dig 6 tips för att få veganmaten att passa till dina fylliga röda favoritviner.
En viktig grundregel när man förenar mat och vin är att man ska möta kraften i maten med likvärdig kraft och fyllighet i vinet. Det är helt nödvändigt för att kunna finna en harmoni där smakerna gifter sig och ett plus ett blir tre. Dock blir aldrig råvaror från växtriket lika kraftiga som exempelvis viltkött, så det är mindre sällan man har behov av de riktigt kraftfulla röda vinerna, och det kan till och med vara så att de smakrika röda vinerna påverkas negativt.
Men om man nu är såld på riktigt tunga röda viner; ha förtröstan, folk o folk ger dig sex tips på hur du boostar din veganmat för att matcha dina smakrika favoritviner. Helt enkelt en guide i hur du gör för att matcha kraftigt rött vin till vegansk mat!
I våra skogar finns det många läckra matsvampar som gör din mat både mustigare och smakrikare. Man kan också använda mald eller mortlad torkad svamp för att ge en god smak och mustighet till grytor och såser. En favorit är torkad svart trumpetsvamp som både doftar förföriskt och ger en härlig smak till maten.
Fett och en krämig konsistens gör anrättningen kraftigare och det påverkar också röda viner så de upplevs mjukare, rundare och fruktsötare. Ett både gott och enkelt hjälpmedel för att matcha kraftigt rött vin till vegansk mat. Det finns numer många bra produkter från växtriket som man kan använda istället för grädde och crème fraiche.
Både salt och syrliga saker gör att vi upplever kraftfulla röda viner mjukare och rundare. Det är även viktigt att arbeta med sälta och syra i matlagningen eftersom grönsaker med mycket umami, oxalsyra eller beska annars kan påverka vinerna negativt.
Våra svenska rotfrukter är inte bara billiga och närodlade utan ger med sin smakrikedom en kraft till hela anrättningen. Var dock noga med att balansera den sötma som framträder vid tillagning av många rotfrukter. Sötma gör nämligen att vi upplever röda viner strävare och torrare.
Heta smaker från exempelvis chili har samma effekt som mat med tydlig sötma. Kraftiga röda viner blir väldigt sträva, torra och ibland även obehagligt beska. I det indiska köket, som har ett rikt utbud på veganrätter, är det vanligt både med sötma och en kryddhetta som skapar ett behov att ”släcka elden”. Att då välja ett rött vin med tydlig strävhet är lika smart som att släcka en brand med fotogen. Det sträva rödvinet gör nämligen maten ännu hetare och maten gör vinet ännu strävare.
Umami hjälper dig verkligen att matcha ett fylligt rött vin till vegansk mat! Råvaror som är rika på umamismak ger maten en mustighet och smakrikedom som är mycket lyckad. Du kan exempelvis använda svamp, sojasås, torkade tomater, tofu eller misopasta. Var dock noga med att du balanserar upp umamirika rätter med sälta, syrlighet eller fett så att du inte får en reaktion med vinet som gör det beskt och metalliskt i eftersmaken.
Man skulle kunna tro att alla viner är lämpliga för veganer eftersom råvaran är vindruvor. Men så är inte fallet eftersom det används en del processhjälpmedel som kommer från djur. Det förkommer bland annat äggvita, mjölk, äggprotein, gelatin och husbloss som är framställt av fiskars simblåsor. Här nedan följer tre smakrika röda viner som är helt och garanterat veganvänliga.
85,00 kr
Stor doft med inslag av mörk frukt, viol och kryddor. Fyllig och rik smak med fruktiga inslag av björnbär, lakrits och vanilj.
En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer »Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs mer »Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Läs mer »Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".
Läs mer »