Vintips till räkmackan.

Den 14 oktober firas räkmackans dag. Dagen då vi firar räkmackan som har fått en speciell plats i svenskarnas hjärtan.

Räkmacka

Räkmackans dag instiftades av Arlanda och Landvetter, två flygplatser som tillsammans säljer omkring 7 000 räkmackor i veckan. Det är därmed den överlägset mest sålda produkten i de två lufthamnarna. Men hur kommer det sig egentligen att smörgåsen är så förknippad med just resande? folk o folk reder ut hur det kommer sig att den gled in på en räkmacka i svenskarnas hjärtan och fick en egen dag – räkmackans dag.

Räkmackan har rötter från smörrebrödet

Räkmackan har sitt ursprung i Danmarks festsmörrebröd. Smörgåsen kom till Göteborg, som måste sägas vara dess hemstad, via båt från Danmark. Under 1950-talet gjorde mackan intrång även på fastlandet. Till exempel fanns den som en smårätt på Berns. Men trots det är det fortfarande på resande fot som räkmackan trivts bäst.

På båtarna mellan Sverige och Danmark fortsatte nämligen räkmackan att ätas flitigt. Smörgåsen intogs med en öl och ett rökverk - och rätten, om man vill kalla den för det, blev för svensken synonym med semester. I Danmark var det mer accepterat med fet mat, tobak och alkohol, och vad passade väl bättre än att därför äta en räkmacka på vägen till det mer lössläppta landet?

Flygplatsens nationalrätt

I och med charterns framväxt på 1960-talet bytte räkmackan färdmedel från båt till flyg. Mat serverades ombord, och räkmackan var därför en lagom stor måltid att trycka i sig före avgång. Och trots att många i dag åker kortare sträckor där mat ombord inte serveras, fortsätter räkmackan att vara en storsäljare på flygplatserna.

Var uttrycket att ”glida in på en räkmacka” kommer ifrån är oklart. Det började hur som helst att användas på 70-talet, och betyder att någon har haft det orättvist lätt för sig. Räkmackan står alltså för något lyxigt, trots att den onekligen är väldigt lättsåld och såklart finns i alla möjliga prisklasser och variationer. Och även om räkmackan gjorde sitt intrång först på 1900-talet har räkor ätits sedan 1500-talet i Sverige. Men då bara i de högre samhällsklasserna, gemene man stoppade inte i sig räkor. Kanske är det grunden till varför svenskar idag älskar räkor så villkorslöst. Det är ett billigt skaldjur men får oss ändå att känna oss lite lyxiga.

Tre viner som passar till räkmackan:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

115,00 kr


Ungdomlig och druvig doft av honung, kryddor, gröna äpplen och lime. Torr och frisk smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus. Fullända smakupplevelsen under räkmackans dag med detta vin.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

89,00 kr


En välsmakande och prisvärd Riesling där smaken är fruktig med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor. Perfekt till räkmackan och andra fisk- och skalddjursbaserade rätter.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


Vinet har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.