Cabernet Sauvignon – världens mest odlade röda druva.

Lär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.

Cabernet Sauvignon - klasar av druvor på en vinranka.

Cabernet Sauvignon, eller ”kabb” i folkmun, är en riktig favorit på vingårdarna världen över. Den har fått ett så stort erkännande att den numera faktiskt är världens mest odlade druva. Ja, om vi bortser från vissa druvsorter som används till annat än vin vill säga. Över 300.000 hektar av Cabernet Sauvignon-odlingar täcker idag världen, från ursprungslandet Frankrike till bergsluttningarna i Chile, och på Systembolaget finns gott om Cabernet Sauvignon-viner att välja mellan från bland annat Italien, Spanien, USA och Australien.

Cabernet Sauvignons historia är omtvistad, men forskning har kommit fram till att det är en korsning mellan druvorna Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Denna korsning skedde mest sannolikt i västra Bordeaux mellan 1300-1600-talen, då man ofta odlade dessa druvor på samma vingårdar. Cabernet Sauvignon blev omåttligt populär i Bordeaux i Frankrike där den än idag är en huvuddruva och ofta blandas med både Merlot, Cabernet Franc samt andra druvvariationer.

Var odlas Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon har efter medgångarna i Frankrike, och särskilt Bordeaux, spridit sig över hela vinvärlden. Några exempel på populära regioner är Napa Valley i USA, Hawkes Bay på Nya Zeeland, Coonawarra, Margaret River i Australien och Maipo i Chile. Bekaadalen i Libanon är också en region där Cabernet Sauvignon-druvan odlas flitigt. 

Klimatet spelar mindre roll för odlingen

Cabernet Sauvignon trivs bra i de flesta klimaten, vilket också är en anledning som gör den så populär. Druvan föredrar dock milda temperaturer då den kan ha lite svårt att mogna i lite kallare klimat, som vissa delar av Bordeaux. Då fungerar Cabernet Franc lite som en säkerhet för bönderna. Cabernet Franc mognar nämligen minst en vecka innan Cabernet Sauvignon. Därför odlar många vinbönder dessa två druvor tillsammans – ifall att klimatet inte skulle tillåta Cabernet Sauvignon-druvorna att mogna som de ska.

Hur smakar Cabernet Sauvignon? 

Cabernet Sauvignon har blivit populär för de komplexa viner druvan ligger bakom. Detta beror på en ovanligt hög koncentration fenoler, alltså kemiska sammansättningar som bidrar till doft och smak i druvan. De största karaktärsdragen hos Cabernet Sauvignon är svarta vinbär, mörka körsbär och en viss kryddighet av grön paprika. I australiensiska viner är en doft av eukalyptus ofta ett starkt kännetecken.

Hur länge kan man lagra Cabernet Sauvignon?

Tack vare de tjocka skalen så får vinerna en mörk färg, då det är i skalen som färgämnena sitter. De tjocka skalen gör även att druvorna står emot hårt väder och skadedjur bättre än många andra druvor. Cabernet-viner brukar vara rika på tanniner vilket beror på att kärnorna i dessa druvsorter är betydligt större än hos de flesta druvor. Prova att bita i en druvkärna och känn strävheten så förstår du. 

En annan gemensam nämnare för Cabernet Sauvignon-vinerna världen över är att de är fylliga och har en hög syra i de mer kalla klimaten. På grund av den höga syran, tillsammans med tanninerna och dess många aromämnen är Cabernet Sauvignon-viner mycket lämpade för lagring. Under lagringen kommer tanninerna i vinet att mjukas upp och inte kännas lika sträva.

Ett glas som fylls upp med cabernet sauvignon-vin med en maträtt i bakgrunden.
Tanninerna och den kraftfulla smaken gör att Cabernet Sauvignon-vin ofta passar bra till kraftigare kötträtter eller ost.

Cabernet Sauvignon har naturliga, fruktiga aromer som kommer via den kemiska processen i flaskan. Processen utvecklar även sekundära aromer i form av exempelvis läder, choklad och tobak. De bästa exemplen på Cabernet Sauvignon kommer från Bordeaux och kan oftast utan problem lagras och fortsätta utveckla sig i över 20 år. Med en prislapp därefter förstås.

Bordeaux i Frankrike blev världens vinförebild

Men så hur kommer det sig då att just Cabernet Sauvignon har blivit så populär när det finns mängder av andra druvor i världen som också är komplexa och lagringsdugliga?

Det kan delvis bero på hur dessa viner marknadsförs. Viner från Bordeaux har sedan långt tillbaka setts som en mall för hur vin ska vara, och tack vare den långa traditionen av vinodling som funnits i området (och som dessutom fått staden att blomstra rent ekonomiskt) har Bordeaux blivit lite av en symbol för både status och välfärd.

Kanske är det därför vi ser Cabernet Sauvignon, Merlot och Sauvignon Blanc, som alla är typiska för Bordeaux, högst upp på listor över världens mest odlade druvor. Det gäller även druvorna typiska för Bourgogne, alltså Chardonnay och Pinot Noir.

Det är tydligt att Frankrike har varit storebror till resten av vinvärlden under en längre tid. Det håller dock på att förändras på flera håll, ibland till det bättre och ibland till det sämre. En sanning är ju dock att fransmännen vet vad de håller på med, inte minst när det kommer till Cabernet Sauvignon. 

Tips på goda Cabernet Sauvignon-viner från nya världen:

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

99,00 kr


Ett Cabernet Sauvignon från Argentina med intensiva bäriga dofter. I smaken finner vi en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni tillsammans med mjuka tanniner.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Ett medelfylligt vin med generösa dofter av körsbär och svarta vinbär. Smaken är kryddig med inslag av svartpeppar och örter.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

169,00 kr


En sydafrikansk pärla som som bjuder på generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

159,00 kr


Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.

Château de Rochemorin Rouge

269,00 kr


Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.

17.10.2018
fransk löksoppa

Fransk löksoppa.


Löksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.

Läs mer »