Bunnahabhain 18 Years Old

Bunnahabhain 18 Years Old

Storbritannien


1629,00 kr

Systembolaget nr:

8138701

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bunnahabhain 18 Years Old har en aromatisk doft med lätta röktoner följt av toner av gräddkola, sherry, nötter, läder och fat. Smaken har tydliga toner av fat, nötighet, kryddbukett, och en avslutning med sherrytoner kryddat med havssalt.

Produktion

Destilleriet har 6 jäsningsfat av pinjeträd från Oregon där jäsningen pågår mellan 55-80 timmar. Man har 2 destillationspannor ( Pot Still) och denna 18 åriga maltwhisky har lagrats på fat som tidigare använts till lagring av Sherry. Whiskyn är inte färgad med karamellfärg och inte kylfiltrerad.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad.

Kul att veta

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över. Den blev kategori vinnare "Best Scotch Islay Single Malt 13-20YO" i World Whiskies Awards 2021. Den tilldelades även Gold i San Francisco Spirit Competition 2019.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8138701

Volym

0,7 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork