Vegan
Granello 2020

Granello 2020

Italien


249,00 kr

Systembolaget nr:

7429402

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Granello 2020 har en stor, väldigt ren och intensiv doft med läckra toner av söta tropiska frukter och med en fin känsla av torkade aprikoser och med en elegant blommig nyans. Tack vare torkningen av druvorna har vinet fått en fyllig och påfallande söt smak med samma intensiva fruktighet som i doften och med en frisk syra som skapar en utsökt balans i den långa och generösa smaken.

Produktion

Druvorna (Sauvignon) skördas vid full mognad och får sedan torka och koncentreras på ett svalt loft under 20 dagar. Tekniken kallas passito. Därefter pressas de och musten jäses i ståltankar under 25-30 dagar vid låga 12 grader för att lyfta fram den fina fruktigheten. Vinet mognar sedan i tankarna under ett par månader. Vinet har en restsötma på 197,3 gram/liter.

Passar till

Tack vare den tydliga sötman är det här ett riktigt bra dessertvin. Det passar utmärkt till desserter med stenfrukter och tropiska frukter, serverade med glass eller en bakade med en god sås, eller som tillagade som pajer. Ett inslag av nötter i desserten möter upp de torkade fruktnyanserna i vinet. Man kan också servera vinet till ljusa och mellanmörka chokladdesserter samt till äppeldesserter. Servera det vid cirka 10 grader. Vill man lagra vinet håller det i minst 10 år.

Label: OstDesserter

Kul att veta

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart. Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget. Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner. Ricasolis hållbarhetsarbete står alltid i första rummet och de innehar EQUALITAS hållbarhetscertifiering.

Produkttyp

Dessertvin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

11 %

Systembolaget nr

7429402

Volym

0,5 l

Varumärke

Ricasoli

Förslutning

Naturkork

Sockerhalt

197,3 g/liter

Lagring

Kan avnjutas nu och under de närmaste tio åren.