Vegan
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese

Årgång:

2016

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese

Tyskland


2000,00 kr

Systembolaget nr:

5258302

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese har en doft som verkligen breder ut sig. En bukett av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både  aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron,  Både balans, intensitet och smaklängd är av absolut högsta klass.

Produktion

Beerenauslese tillverkas av individuellt utvalda övermogna druvor som vanligtvis är angripna av Botrytis Cinerea (ädelröta). De skördas först när exceptionella väderförhållanden har gjort det möjligt att uppnå denna mognad. Vinerna är kända för sin livslängd och kan lagras i årtionden. Vinet har en restsötma på 201 gram/liter.

Passar till

Vinet är en njutning att avnjuta som det är, men är även en mycket välkommen gäst vid matbordet. Till desserter på ljusa frukter och bär, samt till utvalda ostar.

Label: OstDesserter

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Gräfenberg är en Grosse Lage och en av Tysklands bästa vingårdar.

Produkttyp

Dessertvin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

8 %

Systembolaget nr

5258302

Volym

375 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras i årtionden.