Mindre socker
Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

Årgång:

2020

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

Italien


289,00 kr

Systembolaget nr:

7078201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Planeta Eruzione 1614 Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, blommor, mineral och en touch av honung och gummianka. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, melon, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Produktion

Druvorna kommer från den 6 hektar stora vingården Sciara Nuova som ligger 850 m.ö.h på en sluttning till vulkanen Etna. Dock får de inte använda appellationen Etna eftersom vingården ligger 90 meter över DOC gränsen. Jordmånen är av vulkanisk härkomst och mycket rik på mineraler. Vinet jäser på rostfria ståltankar med hjälp av utvalda jäststammar, där de sedan vilar med jästfällningen till februari. Namnet kommer från år 1614 då vulkanen fick ett kraftigt utbrott som varade i hela 10 år. Druvan Carricante är en lokal Siciliansk druva med stor kvalitetspotential. Den växer främst runt vulkanen Etna och det finns endast cirka 200 hektar totalt.

Passar till

Till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller sallader. Varför inte en hemmagjord pasta med tonfisksås.

Label: SkaldjurFiskVegetariskt

Kul att veta

Den svarta lavajorden vid vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien ger vinerna härifrån en mycket speciell karaktär med unika mineraltoner. Det var på 1990-talet som de lokala producenterna började experimentera med att ta fram finare kvalitetsviner från området runt Etna. Planeta var en av pionjärerna i den satsningen. Förutsättningarna för vinodling här är utmanande med väldiga temperaturskillnader och väderväxlingar.Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.


Prisvärd. Smakrikt, stramt med drag av äpplen, kryddor och grape. Fylligt och aromatiskt.

- Allt om vin nr 2 2020


93 poäng, Intense aromas of sliced lemons, spices and minerals. Full body. Dense palate. Focused and poised. Solid balance and energy.

- James Suckling

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7078201

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

2,2 g/liter

Druva

Riesling, Carricante

Lagring

Utmärkt att dricka idag och kan även lagras 3-5 år om man så önskar. Dessa viner utvecklar en härlig komplexitet när de får några år på nacken.