Vinexperten väljer: 10 bästa italienska vinerna just nu.

Italienska viner utklassar andra viner med sin popularitet bland svenskarna. Men vilka viner är de bästa av de bästa? Här listar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson sina italienska vinfavoriter..

Italienska viner och Mats Claësson.

Italien och vin går hand i hand. Många av oss (även de som inte skulle kalla sig vindrickare) känner säkert igen ord som amarone, Chianti eller prosecco och har nån gång drömt om att resa mellan vingårdarna i Toscana.

Italien är kanske mest känt för sina röda viner som Amarone från Valpolicella, läckra viner från Chianti, Piemontes barbera, barbaresco och barolo - och glöm inte heller de fantastiska druvorna Nebbiolo, Nero d'Avola eller Sangiovese. Men det finns gott om fina vita viner från landet med druvor som vermentino, prosecco, catarratto och pinot grigio.

Proseccon har verkligen hittat hem hos svenskarna, som allra helst väljer det italienska bubblet i de lägre prisklasserna bland mousserande viner.

Expertens val: Italienska viner

Gillar du också italienska viner? Här har folk o folks dryckesexpert Mats Claësson listat sina 10 favoritviner från Italien - kanske hittar du något nytt att testa?

Il Falchetto Piemonte Sauvignon Blanc Pian Craie

199,00 kr


Il falchetto Piemonte Sauvignon Blanc Pian Craie har en aromatisk doft med trevliga inslag av fläder, gula frukter, färska örter och krusbär. Vinet är torrt friskt och aromatisk med toner av krusbär, färska örter, rökig mineral och gröna äpplen.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Planeta Eruzione 1614 Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är kraftfull, intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd samt inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.

Planeta Nocera

209,00 kr


Planeta Nocera har en mycket uttrycksfull och nyanserad doft med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Vinet är medelfylligt och fruktigt med en frisk syra med inslag av frukt, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Planeta Mamertino

239,00 kr


Ett vin med stor och uttrycksfull doft. Här finns nyanser av mörka frukter, blåbär, färska örter, samt en fläkt av blommor, peppar och fikon. Smaken är nyanserad med ganska hög syra, stadiga men mogna och finkorniga tanniner som balanseras upp ypperligt av fruktighet och smakrikedom.

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

349,00 kr


Ett vin med en stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.

Castello di Albola Vin Santo

399,00 kr


Castello di Albola Vin Santo har en mycket generös doft med inslag av torkade aprikoser, nötter, hjortron, gula russin, och knäck. Smaken är rik och koncentrerad med ypperlig smaklängd. Passar till desserter som innehåller mjölkchoklad, kola, karamelliserat socker, torkade frukter eller nötter.

Verona

Italienska Chiaras tips kring vackra Verona.


Verona är staden som mest av allt är känd för att vara skådeplatsen där romanen om Romeo och Julia utspelades. Men i den vackra staden finns mycket annat att upptäcka. Chiara Stroband, skandinavisk produktchef för italienska viner, kommer från en närbeläg

Läs mer »