Fisksoppa med smörfräst saffran, skaldjur och musslor

Fisksoppa med smörfräst saffran, skaldjur och musslor.

Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Jag gillar soppa, det kan innebära allt från enklaste rotfruktssoppan kokt i buljong (min mormor brukade göra en sådan när jag var barn. Sältan från buljongen, alla rotfrukters olika smaker, herre så gott det var!), till en lite lyxigare variant. Som denna. Full med fina råvaror och fantastiska smaker. Tänk er bara, saffran som fått fräsa i smör med olika löksorter och selleri, rundheten från grädden, syra från vin, lite sälta från en skaldjursfond, olika sorters fisk-och skaldjur och sist lite kryddighet från färsk timjan.
Saffransdoftande fisksoppa
Rating
4 portioner
35 min

Linnéas saffransdoftande fisksoppa

1 nät musslor
smör att steka i
1 gul lök
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
0,5 g saffran (1 pkt)
1 msk tomatpuré
2 msk skaldjursfond
2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
500 g lax
250 g torskrygg
färsk timjan
salt
200 g räkor
1. Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
2. Koka i 3 dl vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna.
3. Hetta upp en klick smör i en kastrull.
4. Skala och finhacka löken. Skölj och hacka purjolöken fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna, skär sellerin i mindre bitar.
5. Fräs alla löksorter och selleri i smöret tills allt börjat mjukna. Tillsätt då saffran och tomatpuré.
6. Låt detta fräsa ytterligare några minuter. Blanda i skaldjursfond, vatten och vitt vin. Detta får nu koka utan lock i cirka 5 minuter.
7. Sänk värmen något. Blanda ut crème fraîche i grädden och rör i det. Låt allt koka under lock i cirka 10 minuter.
8. Skär lax och torsk i cirka 2 centimeter stora bitar, lägg i dem och låt soppan koka 5 minuter till. Fisken får inte koka sönder.
9. Smaka av med salt och en bunt finhackad timjan.
10. Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par att lägga i soppskålarna som dekoration.
11. Fördela musslor och räkor i botten av skålarna. Slå på den varma soppan och dekorera med musselskal och färsk timjan.
12. Fredagsmyset kan börja!
Systembolagsnummer: 16018 229 kr

Duka bordet, tänd ljusen och korka upp vinet, eller ja skruva av korken på flaskan. För till den här soppan tycker jag ni ska servera ett glas Chardonnay med smak av tropisk frukt, fat och vanilj. Det är ett vin med en lätt fet textur som tillsammans med soppans gräddighet får en rund och fin ton.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager