Spansk köttgryta med chorizo.

Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.

Spansk köttgryta
Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

Spanien

Systembolaget nr:

209208

225,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

I dag har jag lagat en spansk köttgryta med varma smaker. Som smaksättare har jag använt chorizo i köttgrytan. För visste du att om du använder en smakrik korv så behöver du inte arbeta så hårt med själva kryddningen, utan får otroligt mycket smak på köpet!

Jag tog en bit ytterlår till just den här grytan. Men det funkar med vilken bit nötkött man än föredrar. Tar man en detalj som sitter längre fram på djuret (tex högrev eller bog) kan dock köttet behöva kokas något längre, beroende på kvalité på köttet.

Spansk köttgryta

Ingredienser

  • 300 g chorizo

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 400 g nötkött

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 msk oxfond

  • 800 g konserverade körsbärstomater

  • 1 dl rött vin

  • 2 paprikor

  • 1/2 apelsin

  • 1 dl grädde

  • 1 dl finhackad färsk persilja

  • 2 dl gröna oliver utan kärnor

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Slanta korven, skala och finhacka lök och vitlök. Stek allt i lite olja i en gryta.

    2. Ta ur korven och löken ur grytan. Skär nötköttet i mindre bitar och stek i grytan tills de fått fin yta.

    3. Lägg tillbaka korven och löken i köttgrytan. Pudra över vetemjöl och rör om.

    4. Tillsätt oxfond, konserverade körsbärstomater och rött vin. Låt allt koka upp och koka köttgrytan under lock i cirka 20 minuter.

    5. Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt paprika, saft från apelsin, grädde, finhackad persilja och oliver. Låt köttgrytan koka i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.

    6. Servera köttgrytan med kokt ris, ett gott bröd och tapenade.

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

225,00 kr


Till den här köttgrytan passar såklart ett vin gjort på Spaniens nationaldruva, Tempranillo. Vinet har namnet Pata Negra Barrel Aged och är ett perfekt sällskapsvin som även passar riktigt bra till smakrika grytor och ost.

Recept: Linnéa Seidel