Gör en värmande spansk köttgryta i väntan på våren!

Spansk köttgryta med chorizo.

Precis när man tror att våren kanske, kanske ändå kan tänka sig att anlända till vårt kära Sverige, ja då vaknar man upp till -13°C ute. Det är som ett litet lotteri det här med vädret. Men i väntan på den riktiga våren och sommaren lagar jag mat och drömmer mig bort. Till varma dagar och ljumma nätter. Till mängder av färska råvaror och ett glas gott vin.

I dag har jag lagat en spansk köttgryta med varma smaker. Som smaksättare har jag använt chorizo i köttgrytan. För visste du att om du använder en smakrik korv så behöver du inte arbeta så hårt med själva kryddningen, utan får otroligt mycket smak på köpet! Receptet på min spanska köttgryta hittar du här nedan.
Spansk köttgryta
Rating
4 portioner
45 min

Spansk köttgryta

300 g chorizo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g nötkött
1 msk vetemjöl
2 msk oxfond
800 g konserverade körsbärstomater
1 dl rött vin
2 paprikor
1/2 apelsin
1 dl grädde
1 dl finhackad färsk persilja
2 dl gröna oliver utan kärnor
Salt och svartpeppar
1. Slanta korven, skala och finhacka lök och vitlök. Stek allt i lite olja i en gryta.
2. Ta ur korven och löken ur grytan. Skär nötköttet i mindre bitar och stek i grytan tills de fått fin yta.
3. Lägg tillbaka korven och löken i köttgrytan. Pudra över vetemjöl och rör om.
4. Tillsätt oxfond, konserverade körsbärstomater och rött vin. Låt allt koka upp och koka köttgrytan under lock i cirka 20 minuter.
5. Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt paprika, saft från apelsin, grädde, finhackad persilja och oliver. Låt köttgrytan koka i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera köttgrytan med kokt ris, ett gott bröd och tapenade.
Systembolagsnummer: 2092 199 kr

Till den här köttgrytan passar såklart ett vin gjort på Spaniens nationaldruva, Tempranillo. Vinet har namnet Pata Negra Barrel Aged och är ett perfekt sällskapsvin som även passar riktigt bra till smakrika grytor och ost.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager