Kavalan

Kavalan är den första whiskyn från Taiwan som slog världen med häpnad.

Kavalan byggnad med blå himmel

I december 2008 började framgångssagan om Kavalan. Då släpptes den första whiskyflaskan som slog världen med häpnad. Namnet Kavalan kommer från den första folkstammen som bebodde Yilan i nordöstra Taiwan.

År 2008 öppnade också ett besökscenter som har 1 miljon besökare per år (att jämföra med stora skotska destillerier som har ca 80 000 besökare per år)! Receptet på en klassisk Kavalan är komplext och smaken får sin karaktär från olika typer av fat så som nya bourbon- eller sherryfat eller gamla fat vilket ger flera dimensioner av fruktiga och blommiga toner.

Kavalan logga

Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio års lagring i Skottland. Hur är det möjligt? Jo, den höga temperaturen i Taiwan gör att mognaden går nästan okontrollerbart fort, årsmedeltemperaturen är 15–20 grader högre än i Skottland och i lagerhusen är det ofta över 40 grader varmt. Under sådana förhållanden sker avdunstningen i en rasande takt. Det kan handla om mer än femton procent per år som "går till änglarna". Därför gör Kavalan ett ovanligt rent destillat eftersom spriten inte kommer att tillbringa så lång tid i faten som krävs för att ta bort oönskade toner som en "finkligare" sprit kräver för att utvecklas till god whisky. Man har också byggt lagerhus med 5 våningar för att utnyttja skillnader i temperatur mellan våningarna, något som är vanligt i USA vid lagring av bourbon. Man lagrar större fat på de övre varmare våningarna och mindre på de lägre, svalare. Standardbuteljeringen kommer i en nyskapande flaska vars form är hämtad från det 508 meter höga Taipei 101, en byggnad som fram till år 2010 var världens högsta.

Besök Kavalans hemsida