Att välja vin till thailändsk mat.

Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.

Vin till thailändsk mat

Det thailändska köket är mäkta populärt i Sverige och det är inte bara restaurangbesök och avhämtning som gäller utan rikligt med egenlagade thaiinfluerade rätter dukas fram i både slott och koja. folk o folk hjälper dig här att välja rätt vin till thailändsk mat.

Thailands kök har balans och djärva smaker

Varje thailändsk måltid har en utsökt balans mellan olika djärva smaker. Sopporna och curryrätterna har både syrlig och fyllig söt smak, smaksatta med syrlig tamarind, kokosmjölk, rödglödgat het chili, limeblad med stark smak och nävar med väldoftande basilika, koriander och mynta. Thailändsk matlagning består av många lån från andra länder; wokrätter och ångkokta rätter från Kina och kryddor från Indien. Dessa influenser har omvandlats till en kokkonst vars smak och doft är omisskännligt thailändsk.

En traditionellt thailändsk måltid består av ett flertal rätter. Vanligtvis är det en soppa, en curryrätt eller en stuvning, en wokrätt och en sallad. Urvalet av rätter komponeras för att få en smakbalans mellan sött, surt, starkt, bittert, umami och salt, likväl som balans mellan konsistens och färg. Alla rätter serveras samtidigt och äts varma eller rumstempererade. Ris ingår alltid, och flera välsmakande såser och dipsåser ger måltiden ännu fler smaksensationer. 

Att tänka på när man väljer vin

Eftersom det thailändska köket, mer än det västerländska, spelar med grundsmakerna (främst sötma, syra, sälta och umami) för att finna harmoni, är det extra viktigt att ta hänsyn till grundsmakernas samspel i valet av drycker. Självklart måste vi även ha i åtanke att thailändsk mat ofta är ordentligt chili-het.

Vitt vin är det vanligaste ackompanjemanget, och allra bäst brukar vara halvtorra eller torra fruktiga viner. Det kan exempelvis vara viner från riesling, pinot gris, och gewürztraminer. Till en del lätta och fräscha rätter på fisk och skaldjur med friskhet från exempelvis lime. passar även vita viner med frisk fruktighet såsom sauvignon blanc eller liknande. Ibland kan även ett fruktigt rosévin falla rätt på plats. Om rött vin önskas så ska man främst söka de med mild strävhet, bra syra och tydlig fruktsötma.

Liknande smaker som Laos och Kambodja

Samma typer av vin kan användas till kokkonsten i grannländerna Laos och Kambodja, som har starka influenser från Thailand. Det faktum att det finns ett överflöd av färsk fisk i Mekongfloden i inlandet Laos och i Thailandviken i kustlandet Kambodja har också satt sina spår. Fisken kokas på enklaste sätt med väldoftande örter eller citrusmarinad. Soppor, kött- och grönsaksrätter däremot, kan kryddas med både vitlök, ingefära, peppar, galangal, limeblad och garneras med knippen av färsk basilika, koriander och mynta.


Tips på vin till thailändsk mat

Här nedan får du några tips på lämpliga viner till thailändsk mat och vi valt ut flera viner i fyra olika kategorier då thailändsk mat har flera smakinriktningar.

Till rätter med tydlig sötma och kryddhetta:

Det kan vara sötsyrliga och heta soppor med till exempelvis kokosmjölk, lime och basilika. Men också varmrätter på skaldjur, fisk, eller kyckling med smak av grön eller röd curry. Här gäller det att möta sötman och hettan i maten med en trevlig fruktsötma i vinerna. Lämpliga druvor är exempelvis riesling, pinot gris och gewurztraminer. Här kommer två alldeles utmärkta val.

Till wokade rätter 

Till wokade rätter med nudlar, grönsaker, valfri proteinkälla och gärna cashewnötter, jordnötter och/eller sesamolja, kan man med fördel duka fram en smörig och fruktig chardonnay eller chenin clanc med fina nyanser från ekfat. Detsamma gäller även för grillade kycklingspett med jordnötssås samt stekt ris med grönsaker, fläsk eller kyckling.

Till lätta fisk- och skaldjursrätter med syrlighet

Här tänker vi på rätter som oftast får sin syrlighet från lime eller andra citrusfrukter. Om det inte finns några söta komponenter i rätten blir det utmärkt med torra, lite lättare viner som har en frisk och fräsch fruktsyra.

Till rätter med biff och anka 

Här tänker vi på både wokade rätter och de från grillen. Här finns det ofta plats för fruktigare roséviner och lätta, fruktiga röda viner. På grund av att många rätter kan både vara rika på umami, sötma och kryddhetta är det aldrig lämpligt med kraftfulla, strama och torra röda viner.

Biff Panaeng CurryBiff Panaeng Curry.

Ett underbart receptet på paneang men biff från Erik Videgårds kokbok "Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare".

Läs mer
Krispig tofu i sötsur såsTofu i sötsur sås med glasnudlar och krispiga grönsaker.

Varför inte lyxa till det med en god middag ikväll? Här finns recept på en läcker och lättlagad rätt bestående av tofu i sötsur sås med dryckestips därtill!

Läs mer
Asiatisk fiskgrytaAsiatisk fiskgryta med citrongräs, ingefära och chili.

Veckans fredagsmys från Linnéa ger exempel på en god rätt med mycket umami.

Läs mer
Pad Thai.Pad Thai.

En riktigt god pad thai lagar du enkelt hemma. Gillar du inte kyckling går det bra med räkor eller tofu. Linnéa tipsar även om hur du lyckas med nudlarna.

Läs mer