Röda grillviner som klarar biffen.

Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.

Grillat kött och grönsaker

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sedan stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill eller öppen eld nu när vädret tillåter. 

När du grillar entrecôte eller annat rött nötkött är första steget att köpa in biffen. Vår rekommendation är att titta noga på köttet i affären. En enkel regel är att om köttet ser slappt ut så smakar det inte så så gott. Ful mat kan aldrig smaka gott eftersom vi först smakar med ögat och sist med tungan. Du vill ha en lyster i färgerna och vacker fettmarmorering. Det är brytningen mellan fett och kött som gör entrecôte ljuvlig. Snåla inte, men undvik också det dyraste. Familj och rätt vänner på middagen är mycket viktigare om du ska njuta av måltiden.

Hetta upp grillen maximalt. Den ska var glödhet. Pensla köttet med matolja som fixar hög värme. Olivolja och smör tål sällan riktigt höga temperaturer. Salta och peppra. Lägg på biffen på gallret och vänta. Pilla inte på köttet utan låt grillen göra jobbet i två minuter på varje sida. Dra bort köttet från glöden och sätt på locket på grillen i några minuter. Gör i ordning grönsaker och annat som du vill ha till. Häll upp vinet och förbered allt på matbordet. Precis innan servering hettar du upp steken igen i någon minut. Ät och njut!

Men vad skall vi välja för viner till?

Det beror naturligtvis väldigt mycket på vad, när och hur vi grillar och vad vi har för tillbehör. Men vi försöker här att lämna lite matnyttiga råd och rekommendationer.

Huvudregeln när man kombinerar mat och vin är att lätt mat skall mötas med lätta viner och kraftig mat med kraftiga viner. Vad det gäller kött är det lätt att utvisa om det är en lätt eller kraftig råvara. Ju mörkare köttet är i färgen desto kraftigare är det i smak och karaktär. Vad det gäller ljust kött som kyckling och fläskkött kan man både välja kraftigare vita, rosé och lättare röda efter tycke och smak. Ta dock hänsyn till valda tillbehör. Här följer några prisvärda och smakrika alternativ till rött kött.

Tips på grillviner:

Om man använder sig av grillolja eller marinader som har tydligt sötma och kanske även kryddhetta väljer man fruktiga och mjuka röda viner. Här kommer förslag på lämpliga viner.

Om man har finare styckningsdetaljer av oxe, lamm eller vilt kryddar man med fördel med bara salt och peppar och grillar noggrant så att köttet blir rosa. Servera gärna med feta eller krämiga tillbehör och de strama och kryddiga röda vinerna blir de bästa beledsagarna.

Italiensk bistecca med potatis och rosmarinItaliensk Bistecca Fiorentina med saltkokt delikatesspotatis.

Bistecca Fiorentina är en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum.

Läs mer
Grillade lammracks med parmesancrème och örtpotatisGrillade lammracks med parmesancrème och örtpotatis.

Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!

Läs mer
Grilltallrik med ugnsbakad blomkål och västerbottensmajoSmakrik grilltallrik med ugnsbakad blomkål och västerbottensmajo.

Linnéa tipsar om en läcker grilltallrik med biff, grillade grönsaker, ugnsbakad blomkål och västerbottenmajo som pricken över i.

Läs mer
Helgrillad flankstek med ugnsrostade rotsakerHelgrillad flankstek med örter.

Flankstek är en enkel köttdetalj att lyckas med. Tänk bara på att skära den tvärs över muskelfibrerna. Om du skär den utmed fibrerna blir den seg.

Läs mer