Vegansk gryta med ugnsbakade rotfrukter.
Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig beaujolais från Domaine Richard Rottiers.
Läs mer »Idag bjuder vi på en middag som passar både plånbok och mage gott! Nämligen en köttgryta med rotfrukter.
Har man tid på sig kan grytor bli riktigt billig och bra mat. För då kan du välja en billigare köttbit som får koka riktigt länge och bli mör. Bra detaljer att låta puttra en längre tid är ytterlår, bog, bringa, rulle och högrev.
Grytan drygar jag ut med olika rotfrukter, då kan man dra ner på mängden kött något. Idag var det bra pris på både morötter och potatis. Men det är gott med palsternacka och rotselleri i också.
För att få den här rätt alldagliga grytan att bli riktigt god tillsatte jag en skvätt grädde på slutet för att runda av allt. Det gör hela skillnaden, jag lovar!
Linnéa
600 g nötkött (högrev, ytterlår, bog eller bringa)
smör att steka i
1 gul lök
1 selleristång
1 msk soja
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
1 tsk kryddpeppar
vatten så det täcker köttet
ca 4 mindre morötter
ca 4 stora potatisar
1 msk koncentrerad svartvinbärssaft (gelé eller lingonsylt går också bra)
3 tsk vetemjöl
2 dl grädde
salt och svartpeppar
Skär köttet i jämnstora bitar. Bryn det i omgångar i en gryta.
Skala och skär löken i bitar och ha ner det i grytan. Låt den steka med tillsammans med strimlad selleri.
Tillsätt soja, köttbuljong, lagerblad och kryddpeppar.
Ha i vatten så det täcker köttet. Låt småkoka under lock tills köttet känns helt mört och är lätt att dela. Tillagningstiden varierar beroende på vilket slags kött du använt, men räkna med 1-2 timmar.
Skala och skär morötterna i slantar. Skala och skär potatisen i jämnstora bitar. Låt morot och potatis koka med de sista 20 minutrarna. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
När kött och rotsaker kokat klart, rör ut mjöl i lite vatten och ha i grytan. Blanda i grädde och smaka av med salt och peppar.
Servera med ett gott bröd och lite inlagd gurka.
89,00 kr
Till grytan passar ett fylligt och intensivt vin som Hacienda el Espino Garnacha Tintorera. I vinet finner du smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig beaujolais från Domaine Richard Rottiers.
Läs mer »En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.
Läs mer »En klassisk renskavsgryta är den perfekta vardagsmaten hemma på hösten. Det går snabbt att göra, är lättlagat och blir otroligt gott. Dessutom utnyttjar du verkligen säsongens råvaror!
Läs mer »Här har Linnéa lagat en riktigt smakrik och kryddoftande lammgryta med saffran, kanel och och ingefära bland annat. Servera med ett kryddigt rödvin.
Läs mer »