Vörtbrödsnittar med kryddoströra och fikon.
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer »Servera en underbar varmrökt lax med en krämig saffranssås på julbordet.
Vill du inte röka laxen själv går det såklart utmärkt att köpa färdig varmrökt lax i mataffären. Men laxen går fint att röka dagen innan och sedan förvara kallt. Låt den sedan bli rumstempererad innan den serveras. Rök portionsbitar eller hel laxsida, se bara till att ha skinnsidan kvar och nedåt när den tillagas.
Linnéa
4 st laxfiléer med skinnsidan kvar
olja
salt och peppar
rökspån
Tänd din klotgrill och se till att du har glöden i ena änden av grillen. Lägg på en näve blötlagd rökspån.
Gnid in laxfiléerna med olja, salt och peppar. Lägg dem med skinnsidan ner i ett grilltråg.
När grillen har kommit upp i ca 120 °C och vit rök bildats inne i grillen, ställ dit tråget med lax på motsatt sida av grillkolen. De ska alltså inte tillagas rakt över värmen, utan på indirekt värme.
Rök laxfiléerna i ca 15 minuter (ca 30 min för en hel laxsida).
Tag av från värmen.
1 gul lök
smör
0,5 g saffran (1 påse)
1 nypa socker
1 dl vitt vin
2 dl fiskfond
3 dl grädde
maizenamjöl
salt
Skala och finhacka löken. Stek den på medelvärme tills den blir genomskinlig i smör.
Tillsätt saffran och socker, stek en liten stund till. Slå på vin och fond. Låt reducera till ca hälften av vätskan återstår.
Ha i grädde och maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och tjockna. Smaka av med salt.
Servera laxen med sås och kokt potatis.
135,00 kr
Yoko Riesling är ett annat rieslingvin som passar fint till varmrökt lax med saffranssås. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och blommor.
149,00 kr
Till den varmrökta laxen passar ett friskt rieslingvin utmärkt. Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken i George Breuer Riesling Sauvage är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt och äpple.
Recept: Linnéa Seidel
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer »Blodpudding är en riktig klassiker på våra svenska julbord. Men inte många har testat att laga det hemma. Linnéa delar här med sig av ett magiskt recept.
Läs mer »Avsluta julmiddagen med något sött! Här bjuder vi på ett recept på en härligt kladdig kladdkaka med smak av saffran.
Läs mer »