Varmrökt lax med solgul saffranssås.

Servera en underbar varmrökt lax med en krämig saffranssås på julbordet.

Varmrökt lax med saffranssås.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


Georg Breuer Riesling Sauvage

Georg Breuer Riesling Sauvage

Tyskland

Systembolaget nr:

5899

149,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Vill du inte röka laxen själv går det såklart utmärkt att köpa färdig varmrökt lax i mataffären. Men laxen går fint att röka dagen innan och sedan förvara kallt. Låt den sedan bli rumstempererad innan den serveras. Rök portionsbitar eller hel laxsida, se bara till att ha skinnsidan kvar och nedåt när den tillagas.

Linnéa

Varmrökt lax:

Ingredienser

  • 4 st laxfiléer med skinnsidan kvar

  • olja

  • salt och peppar

  • rökspån

Gör så här

    1. Tänd din klotgrill och se till att du har glöden i ena änden av grillen. Lägg på en näve blötlagd rökspån.

    2. Gnid in laxfiléerna med olja, salt och peppar. Lägg dem med skinnsidan ner i ett grilltråg.

    3. När grillen har kommit upp i ca 120 °C och vit rök bildats inne i grillen, ställ dit tråget med lax på motsatt sida av grillkolen. De ska alltså inte tillagas rakt över värmen, utan på indirekt värme.

    4. Rök laxfiléerna i ca 15 minuter (ca 30 min för en hel laxsida).

    5. Tag av från värmen.

Saffranssås:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • smör

  • 0,5 g saffran (1 påse)

  • 1 nypa socker

  • 1 dl vitt vin

  • 2 dl fiskfond

  • 3 dl grädde

  • maizenamjöl

  • salt

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Stek den på medelvärme tills den blir genomskinlig i smör.

    2. Tillsätt saffran och socker, stek en liten stund till. Slå på vin och fond. Låt reducera till ca hälften av vätskan återstår.

    3. Ha i grädde och maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och tjockna. Smaka av med salt.

    4. Servera laxen med sås och kokt potatis.

Vin till laxen:

YOKO Riesling

135,00 kr


Yoko Riesling är ett annat rieslingvin som passar fint till varmrökt lax med saffranssås. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och blommor.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Till den varmrökta laxen passar ett friskt rieslingvin utmärkt. Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken i George Breuer Riesling Sauvage är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt och äpple.

Recept: Linnéa Seidel