Den 1 och 2 december korkar vi upp de finaste av bubblor och bjuder in till champagneprovning i Stockholm. Vi fokuserar på viner från champagnehuset André Clouet - kanske hittar du en ny favorit till nyår? Boka din plats här nedan.
Jean-François Clouet, som styr egendomen idag, är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.
Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar. Idag har man nio hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay (båda klassade som Grand Cru) och Jean-François gör champagne i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär.
• NÄR? Kl 18.30 den 1 december.
• VAR? Restaurang Usine, Södermalmsallén 36 i Stockholm.
• NÄR? Kl. 18.30 den 2 december.
• VAR? Restaurang Usine, Södermalmsallén 36 i Stockholm.
Provningen kommer att ledas av Mats Claësson från folk o folk och vi kommer att prova sex utvalda viner. Evenemanget kostar 650 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt med vin därtill.
Frankrike
500 kr
André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.
Frankrike
399 kr
409 kr
Servera André Clouet Silver Brut Nature vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för något mer utvecklad komplexitet.
Frankrike
359 kr
André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.
Frankrike
429 kr
Denna champagne från André Clouet finns i beställningssortimentet. Vinbanken har gett vinet 93 av 100 poäng och beskriver det: "Smaken är torr med lite rustik frukt av grapefrukt, smultron, grillad citron, nougat, kalk, krämig mousse, lysande syra, mineralsälta och bra balans."
Frankrike
699 kr
André Clouet Un jour de 1911 är en champagne inspirerad av en bortglömd champagnegömma som hittades först efter 80 år. Smaken är medelfyllig, rent fruktig och elegant med en stram och uppfriskande eftersmak som också den bjuder på en fin nyans av röda vinteräpplen.
Frankrike
469 kr
Rosa champagne! Färgen är svagt rosa och doften medelstor och påfallande elegant i en stram och svalt bärig stil med finstilta nyanser av blodgrapefrukt, röda äpplen, smultron och nygräddat vetebröd. Smaken är lätt till medelfyllig, charmerande fruktig men torr med en len textur och frisk syra.
Välkommen!
01.12.2025
Föredrar du torr Champagne? Då ska du leta efter beteckningen Brut Nature på flaskan.
Läs merNyårsafton är årets bubblogaste kväll och att välja rätt dryck kan höja upplevelsen. Här tipsar vår dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår.
Läs merDenna gång har Mats valt en Champagne som är som en prima ballerina, ett vin i mästarklass med imponerande harmoni, total kontroll över smakens piruetter och naturligtvis en rik dos av grace och elegans. Bara att kapitulera och njuta.
Läs merVintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.
Läs merJean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.
Läs mer