Paddla för Regnbågsfonden.

Vid Mälarpaviljongen i Stockholm kan du nu paddla kajak och samtidigt stötta utsatta HBTQI-personer runt om i världen. Projektet heter "Paddla för Regnbågsfonden" och är ett samarbete mellan Mälarpaviljongen, och Anora.

Mälarpaviljongen

I Stockholm kan du paddla kajak och samtidigt stötta förföljda HBTQ-personer runt om i världen. Mälarpaviljongen har tagit initiativet till projektet ”Paddla för Regnbågsfonden” i samarbete med Anora. Intäkterna går oavkortat till Regnbågsfonden.

– Regnbågsfonden startade här på Mälarpaviljongen 2013, säger Arto Winter, en av grundarna till Regnbågsfonden samt ägare till restaurangen. 

Den började i liten skala och sedan dess har stiftelsen vuxit och dragit in miljontals kronor till hjälp för utsatta människor. Pengarna går till organisationer som arbetar för att stötta HBTQ-personer runt om i världen som förföljs och diskrimineras.

Det kan exempelvis handla om att förändra attityder, ge stöd till individer på flykt eller ge finansiella bidrag till organisationer som arbetar på plats med dessa frågor. För att samla in pengar till fonden genomför Mälarpaviljongen kontinuerligt olika projekt. I år hyr de ut kajaker.

Se Stockholm från vattnet och stötta HBTQ-personer

För de som inte har besökt den populära restaurangen kan vi berätta att Mälarpaviljongen är en utpräglad sommarkrog och bar, alldeles vid vattnet på Norr mälarstrand i Stockholm. Här sitter du i en lummig trädgård eller på deras jättestora flytbrygga, som utgör största delen av krogen. 

– Paddla för Regnbågsfonden är ett sommarprojekt som passar utmärkt för just Mälarpaviljongen eftersom vi ligger som vi gör, förklarar Arto.

Förra året stöttade de danska GreenKayak, ett projekt som pågick runt om i olika städer (bland annat i Köpenhamn och Berlin) som gick ut på att paddla och samla skräp. I år ville de göra något som passade Mälarpaviljongen bättre genom att bistå Regnbågsfonden och tog initiativet till kajakprojektet. 

– Det är ett fantastiskt sätt att utnyttja miljön och vattenytan vid Mälarpaviljongen och samtidigt göra en insats för Regnbågsfonden eftersom pengarna oavkortat går dit.

De som vill har möjlighet att boka en kajak för en timme och 45 minuter och paddla runt på mäktiga Riddarfjärden, i trånga Karlbergskanal, utmed kajerna i innerstaden eller genom pittoreska Pålsundet mellan Långholmen och Söder. Kajakerna är av allroundmodell som även ovana paddlare klarar av att hantera. Flytvästar ingår i hyran.

– Att paddla kajak på vattnet utanför Mälarpaviljongen är ett fantastiskt sätt att uppleva Stockholm från vattnet, säger Arto entusiastiskt.

Tillgängligheten är viktig

Mälarpaviljongen under 1940-talet

Just vid Mälarpaviljongen finns en liten strand som gör det enkelt att ta sig i och ur kajakerna. Arto pekar på ett gammalt svartvitt foto som hänger på väggen bakom honom. Det visar Mälarpaviljongen som det såg ut på 1940-talet och i förgrunden ligger en kanot som någon har dragit upp på den lilla stranden bredvid. 

– Den här bilden inspirerade till idén bakom Paddla för Regnbågsfonden, säger han och ler. 

Samarbetspartner i kajakprojektet är vin- och spritföretaget Anora. – Vad kan passa bättre efter en paddeltur i vår vackra huvudstad än ett glas bubbel och en bit mat?

strömming hos mälarpaviljongen

Mälarpaviljongen under corona 

Innan vi avslutar intervjun pratar vi om det gångna året och situationen för krognäringen. Mälarpaviljongen har kapacitet för att ta emot cirka 700 gäster, men för att gästerna ska känna sig trygga släpper de för närvarande bara in drygt hälften. Han berättar att det har varit en extremt utmanande, men också intressant period då de har varit tvungna att tänka om och göra en hel del annorlunda.

– Vi har haft besök av myndigheterna flera gånger och de har inte haft något att anmärka på. Stadsdelskontoret lyfte i början av pandemin till och med oss som ett bra exempel på hur man kan hantera situationen.

 – Konceptet är faktiskt bättre nu, tillägger han. När det här är över kommer vi inte att återgå till det gamla och den trängsel som vi hade tidigare.

Om Mälarpaviljongen:

Mälarpaviljongen

Vad: Paddla för Regnbågsfonden

Var: Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64, Stockholm

När: Från midsommar till september

Öppet: Klockan 11:00–21:00

Boka på: Endast onlinebokningar på www.malarpaviljongen.se