Laxtartar med äpple, senap och pepparrot.
Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs mer »En julakvavit anpassad för det svenska julbordets smaker.
O.P. Anderson Julaquavit har kommit att bli ett givet inslag på julbordet. Den ekologiska drycken tog tre år att färdigställa och är anpassad för den svenska julen och det svenska julbordets smaker.
Kryddmästare Jonas Odland arbetade under tre år med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet och sedan 2015 kan vi alla ta del av resultatet.
O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA – kummin, anis och fänkål – som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat, torkad frukt och godis. Smakpaletten fullbordas av orange citrustoner från destillat av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.
– Julen är en väldigt stor högtid för oss svenskar, svensk akvavit och kryddat brännvin. Vår tanke med denna akvavit är att den ska vara en optimal snaps till det svenska julbordets smaker. Originalet är perfekt på att matcha sill och även lagrad ost, men nu när vi får in avrundade toner av fat och torkad frukt passar det även till det småvarma på våra julbord som prinskorv, köttbullar och revbensspjäll. Man kan säga att vi sträcker ut smakerna och gör den mer allround, utan att på något sätt göra den slätstruken då olika delar i kryddningen samspelar med rätternas olika smaker, säger Jonas.
Precis som originalet och alla andra O.P. Anderson-produkter är O.P. Anderson Julaquavit ekologisk. Det spannmål som spriten destilleras på, kryddor, sherry och cognac är alla framtagna utan konstgödning och bekämpningsmedel vilket var en utmaning i arbetet.
– Det hade inte gått att få fram denna produkt tidigare än då det inte fanns någon ekologisk Oloroso sherry, vilken är en mycket viktig del av receptet. Precis som salt och socker i matlagning förhöjer sherryn andra smaker samtidigt som den tillför sin egna karaktär. Nu hittade vi äntligen en leverantör som framställer ekologisk sherry vilket gjorde detta möjligt. Vi hade inte ställt en O.P. Anderson Julaquavit på bordet om den inte var ekologisk, säger Jonas.
Den cognacslagrade delen i O.P. Anderson Julaquavit är lagrad på fat som härstammar från Vin och Sprit-tiden då de lagrades och blandades i Sverige. När faten var tömda och skulle säljas vidare eller kasseras fick Jonas Odland en idé.
– Det var runt millennieskiftet jag fick en idé att göra lite experiment och långtidslagra O.P. Anderson Original på dessa cognacsfat. Idag har vi drygt 100 fat med O.P. på vårt lager och vissa med så lång lagringstid som 17 år. Till denna blandning har vi använt O.P. Anderson lagrad i minst 4 år, avslutar Jonas.
229,00 kr
O.P. Anderson Julaquavit är kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med juliga toner av pomerans, cognac och sherry och lagrad på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak.
Passar till julbordets rätter såsom sill, lax och småvarmt.
Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs mer »Istället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs mer »Sillen har en given plats på julbordet och det är faktiskt ganska enkelt att göra egen sill. Här listar vi fem olika sorters sillar med tillhörande snapstips. God jul!
Läs mer »Janssonpizzan är precis som det låter - en variant på klassikern janssons frestelse. Det är en saltig pizza som passar perfekt som vickningsmat.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »