O.P. Anderson Julaquavit är här för att stanna.

En julakvavit anpassad för det svenska julbordets smaker.

O.P. Anderson Julaquavit med julmat

O.P. Anderson Julaquavit har kommit att bli ett givet inslag på julbordet. Den ekologiska drycken tog tre år att färdigställa och är anpassad för den svenska julen och det svenska julbordets smaker.

Kryddmästare Jonas Odland arbetade under tre år med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet och nu får vi alla ta del av resultatet.

O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA – kummin, anis och fänkål – som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat, torkad frukt och godis. Smakpaletten fullbordas av orange citrustoner från destillat av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.

– Julen är en väldigt stor högtid för oss svenskar, svensk akvavit och kryddat brännvin. Vår tanke med denna akvavit är att den ska vara en optimal snaps till det svenska julbordets smaker. Originalet är perfekt på att matcha sill och även lagrad ost, men nu när vi får in avrundade toner av fat och torkad frukt passar det även till det småvarma på våra julbord som prinskorv, köttbullar och revbensspjäll. Man kan säga att vi sträcker ut smakerna och gör den mer allround, utan att på något sätt göra den slätstruken då olika delar i kryddningen samspelar med rätternas olika smaker, säger Jonas.

Precis som originalet och alla andra O.P. Anderson-produkter är O.P. Anderson Julaquavit ekologisk. Det spannmål som spriten destilleras på, kryddor, sherry och cognac är alla framtagna utan konstgödning och bekämpningsmedel vilket var en utmaning i arbetet.

– Det hade inte gått att få fram denna produkt tidigare än då det inte fanns någon ekologisk Oloroso sherry, vilken är en mycket viktig del av receptet. Precis som salt och socker i matlagning förhöjer sherryn andra smaker samtidigt som den tillför sin egna karaktär. Nu hittade vi äntligen en leverantör som framställer ekologisk sherry vilket gjorde detta möjligt. Vi hade inte ställt en O.P. Anderson Julaquavit på bordet om den inte var ekologisk, säger Jonas.

Den cognacslagrade delen i O.P. Anderson Julaquavit är lagrad på fat som härstammar från Vin och Sprit-tiden då de lagrades och blandades i Sverige. När faten var tömda och skulle säljas vidare eller kasseras fick Jonas Odland en idé.

– Det var runt millennieskiftet jag fick en idé att göra lite experiment och långtidslagra O.P. Anderson Original på dessa cognacsfat. Idag har vi drygt 100 fat med O.P. på vårt lager och vissa med så lång lagringstid som 17 år. Till denna blandning har vi använt O.P. Anderson lagrad i minst 4 år, avslutar Jonas.

O.P. Anderson Julaquavit

231,00 kr


O.P. Anderson Julaquavit är kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med juliga toner av pomerans, cognac och sherry och lagrad på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak.

Passar till julbordets rätter såsom sill, lax och småvarmt.